Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το σπίτι των Γιατρών ή της Εξορίας: Το διατηρητέο μνημείο στην Άνω Κορακιάνα

Η Άνω Κορακιάνα είναι ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά χωριά της Κέρκυρας και ένα αξιοθέατό της είναι και το σπίτι που διέμειναν οι Ιταλοί γιατροί Basetti και Savelli. Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με την επανάσταση για ιταλική ενοποίηση.

Πρόκειται για ένα διώροφο σπίτι που είναι γνωστό ως «σπίτι των Γιατρών» ή «σπίτι της Εξορίας». Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στις 31/12/1975.  Ακόμη, η περιοχή σήμερα έχει την ονομασία «η γέφυρα των Γιατρών». Για τους παλαιότερους η ονομασία δεν είναι καθόλου τυχαία γιατί εκεί υπήρχε  μια παραδοσιακή μαρμάρινη γέφυρα η οποία καταστράφηκε από πλημμύρα.

Το σπίτι των Γιατρών ή της Εξορίας: Το διατηρητέο μνημείο στην Άνω Κορακιάνα

Κατά το 19ο αιώνα, αρκετοί ήταν οι ιταλοί δημοκρατικοί που κατέφυγαν στα Ιόνια Νησιά καθώς διώχθηκαν για τους αγώνες τους  για την ιταλική ενοποίηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς το 1836 φθάνουν στην Κέρκυρα οι γιατροί Atanasio Basetti από την Parma και Tito Savelli από τη Modena. Στη σημερινή «γέφυρα των Γιατρών» θα οικοδομήσουν μια οικία με τη βοήθεια ιταλών πολιτικών προσφύγων και θα της δώσουν το ελληνικό όνομα «Εξορία». Εκεί θα ασκήσουν την ιατρική βοηθώντας  τους κατοίκους της περιοχής.

Τον Απρίλιο του 1843 οι αδελφοί Attilioκαι Emilio Bandiera απόφοιτοι της Ναυτικής Ακαδημίας της Βενετίας καταφεύγουν και αυτοί διωκόμενοι για τον ίδιο αγώνα στην Κέρκυρα από όπου κατάγονταν η μητέρα τους. Στο σπίτι των γιατρών Basetti και Savelli θα βρουν καταφύγιο για να καταστρώσουν τα σχέδια τους μαζί με άλλους φυγάδες συμπολίτες τους για τον αγώνα τους. Όλοι τους  μέλη της πατριωτικής οργάνωσης  «Giovanne Italia».  Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι σχέσεις με τους ιταλούς επαναστάτες  στο «σπίτι των Γιατρών» είχε και ο Διονύσιος Σολωμός ο οποίος τους στήριζε και  οικονομικά.

Έτσι, τη νύχτα της 12ης Ιουνίου 1844 η ομάδα Bandiera επιβιβάζεται σε πλοίο από το Κανόνι με προορισμό τις ιταλικές ακτές. Αφού έφτασαν στην Καλαβρία προχώρησαν στο εσωτερικό της χώρας. Εκεί  συγκρούστηκαν με χωρικούς ενώ ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Cosenzaόπου και φυλακίστηκαν. Για τη σύλληψη και την καταδίκη τους υπεύθυνος θεωρήθηκε ένας από τους « φίλους» που επισκέπτονταν συχνά την οικία «Εξορία», ο Pietro Bocchiampe. Οι αδελφοί Bandiera θα εκτελεστούν μαζί με άλλα επτά μέλη της ομάδας ενώ οι άλλοι θα αποφυλακιστούν.

Το 1845 η «Giovanne Italia» έκοψε αναμνηστικό μετάλλιο για την πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας των αδελφών Bandiera ενώ αντίγραφά του στάλθηκαν στην Κέρκυρα για να μοιραστούν στα μέλη της οργάνωσης. Στη μία όψη ήταν χαραγμένα τα ονόματα των εκτελεσθέντων και στην άλλη μέσα σε στεφάνι από κλαδιά δάφνης και δρυός η επιγραφή: «Libertà, Uguaglianza, Umanità, Indipendenza. Ora e sempre – La Giovane Italia ai suoi martiri, 1844 ». Στο «σπίτι των Γιατρών», οι Basetti και Savelli μετέφεραν παρόμοια επιγραφή στην οροφή μιας αίθουσας του ισογείου. Με τα χρόνια η επιγραφή χάθηκε. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο πάνω από μια πόρτα υπήρχε επιγραφή με τα ονόματα των αδελφών Bandiera στο «σπίτι των Γιατρών».

Οι δυο γιατροί έμειναν για αρκετό διάστημα στο «σπίτι της Εξορίας» διατηρώντας καλές σχέσεις με τους κατοίκους της περιοχής. Είναι εντυπωσιακό ότι για πολλά χρόνια υπήρχε στην Κορακιάνα το παρατσούκλι «Μπαζέτης». Τέλος, οι πηγές αναφέρουν ότι ο   Basetti  συνέχισε να αγωνίζεται για την ιταλική ενοποίηση. Αργότερα εκλέχτηκε βουλευτής και πέθανε σε ηλικία 90 ετών το 1888 στο Palanzano.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News