Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά στην Αχαράβη και στις Μπενίτσες

Στα όρια της Αχαράβης με τον Άγιο Στέφανο απέναντι από το λαογραφικό μουσείο Αχαράβης  βρίσκονται τα ρωμαϊκά λουτρά. Τα λουτρά αυτά ανακαλύφθηκαν το 1985 κατά τη διάρκεια ανασκαφών και πιθανόν να αποτελούσαν μέρος ρωμαϊκής έπαυλης.

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά στην Αχαράβη και στις Μπενίτσες

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, από την έπαυλη αυτή έχει σωθεί τίποτα άλλο εκτός από τα λουτρά αυτά. Πιο συγκεκριμένα, έχουν διασωθεί τμήματα του υποκαύστου και του καναλιού που μετέφερε το νερό στα λουτρά. Το υπόκαυστο στις αρχαίες επαύλεις ήταν μια υπόγεια αίθουσα, στην οποία άναβαν φωτιά, προκειμένου να θερμανθεί νερό, που μεταφερόταν με αγωγούς σε λουτρά ή δωμάτια των επάνω ορόφων.

Τα ρωμαϊκά λουτρά της Αχαράβης είναι ένας ορθογώνιος χώρος που απαρτίζεται από επιμέρους αίθουσες για το ζεστό νερό. Επιπλέον, έχει ανακαλυφθεί χώρος όπου μάλλον υπήρχαν λουτήρες όπως και τμήμα του αγωγού μέσω του οποίου περνούσε ο θερμός αέρας στο χώρο. Επίσης, ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται όστρακα αγγείων, χάλκινα νομίσματα, ένας ανάγλυφος λύχνος, θραύσματα υαλοπινάκων, μαρμάρινα πλακίδια και δύο ιωνικά κιονόκρανα.

Τα ρωμαϊκά λουτρά της Αχαράβης δεν είναι τα μόνα που υπάρχουν στην Κέρκυρα καθώς έχουν ανακαλυφθεί αντίστοιχα στις Μπενίτσες. Έτσι, όπως και στα λουτρά της Αχαράβης, και τα ρωμαϊκά λουτρά των Μπενιτσών αποτελούν μέρος μιας αρχαίας έπαυλης που δεν σώζεται πλέον.

Σε πολύ κατάσταση διατηρούνται έως σήμερα μια μεγάλη αίθουσα στεγασμένη με καμάρα, πήλινοι αγωγοί νερού και το υπόκαυστο.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το πολύχρωμο μωσαϊκό του δαπέδου των λουτρών, το οποίο είναι διακοσμημένο από περίτεχνα γεωμετρικά σχήματα ενώ το δάπεδο της δεύτερης αίθουσας με την καμάρα αποτελείται από άσπρο και μαύρο μάρμαρο.

Είναι εύκολο για τον επισκέπτη να προσεγγίσει το σημείο όπου βρίσκονται τα ρωμαϊκά λουτρά των Μπενιτσών  μιας και βρίσκονται ανάμεσα σε σπίτια της περιοχής.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Ακταίον Κέρκυρα

Λεωφ. Δημοκρατίας, Παλαιό Φρούριο

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News