Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Σπύρος Πλασκοβίτης: ο Κερκυραίος πολιτικός και λογοτέχνης

Πρώτα χρόνια – Σπουδές

Σπύρος Πλασκοβίτης: ο Κερκυραίος πολιτικός και λογοτέχνης

Ο Σπύρος Πλασκοβίτης (πραγματικό όνομα Σπύρος Πλασκασοβίτης) γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1917, γιος του αξιωματικού Ηλία Πλασκασοβίτη και της Αλεξάνδρας Καββαδία. Πέρασε τα μαθητικά και τα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια ως το 1931 στην Κέρκυρα. Στην Αθήνα ολοκλήρωσε το γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία δικαίου στο πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Πορεία στο δικαστικό σώμα και την πολιτική

 Στη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση. Το 1951 διορίζεται με το βαθμό του εισηγητή στο Συμβούλιο Επικρατείας και το 1959 καταλαμβάνει τη θέση του πάρεδρου. Παραμένει σ’ αυτή τη θέση μέχρι το 1968, οπότε απομακρύνεται λόγω της δικτατορίας Παπαδόπουλου και εξορίζεται στην Κάσο. Τα χρόνια που ακολουθούν είναι δύσκολα γι’ αυτόν. Λόγω της συμμετοχής του στην αντιστασιακή οργάνωση « Δημοκρατική Άμυνα», καταδικάζεται σε πενταετή φυλάκιση από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Αργότερα θα υποστεί βασανιστήρια στην Ασφάλεια και στις φυλακές Αβέρωφ, Αίγινας και Κορυδαλλού.

Με την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών επιστρέφει στο Συμβούλιο Επικρατείας και παραμένει εκεί μέχρι το 1977, οπότε παραιτείται εξαιτίας της αθώωσης των υπαιτίων στρατηγών για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζει η ενασχόληση του με την πολιτική. Το 1977 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ ενώ το 1981 αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της παράταξης και για το διάστημα 1984-1986 εκλέγεται αντιπρόεδρος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Μέχρι το 1989 εκλέγεται δύο φορές ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Σπύρος Πλασκοβίτης: ο Κερκυραίος πολιτικός και λογοτέχνης

Λογοτεχνική προσφορά

Σπύρος Πλασκοβίτης: ο Κερκυραίος πολιτικός και λογοτέχνης

Ο Σπύρος Πλασκοβίτης ανήκει στη γενιά των μεταπολεμικών πεζογράφων. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία μέσα από τις στήλες του περιοδικού «Διάπλασις των παίδων» με το ψευδώνυμο Λευκάτας το 1929. Το πρώτο του βιβλίο, « Το γυμνό δέντρο», εκδίδεται το 1952. Εξέδωσε συνολικά έξι συλλογές με διηγήματα, τρεις νουβέλες, τέσσερα μυθιστορήματα και δύο τόμους δοκιμίων. Πολλά από τα έργα του μεταφράστηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες του εξωτερικού. Το έργο του κινείται  στα πλαίσια του ποιητικού ρεαλισμού και ο λογοτέχνης  προβάλλει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τον προβληματισμό του για το μέλλον του κόσμου και τη θέση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα σ’ αυτόν. 

 Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε ότι ο Κερκυραίος διηγηματογράφος και μυθιστοριογράφος υπήρξε εκ των ιδρυτών της Εταιρείας Συγγραφέων και διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Επίσης, έχει τιμηθεί για το λογοτεχνικό του έργο με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος,  το βραβείο της Ομάδας των  Δώδεκα και  το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News