Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Κέρκυρας και η ιστορία τους

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Κέρκυρας και η ιστορία τους

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νικόλαο Βαβρίτσα όπως κάθε έκφραση λαϊκής δημιουργίας, έτσι και οι παραδοσιακές φορεσιές πήραν την σημερινή τους μορφή μετά από μακραίωνη διαδρομή αλληλοεπιδράσεων και εξελίξεων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στην Κέρκυρα όπως και στα υπόλοιπα νησιά η μακραίωνη επαφή με τους κατακτητές της από τη Δύση επηρέασε αναπόφευκτα και την ένδυση των κατοίκων της.

Οι επιρροές  στο ντύσιμο των Κερκυραίων είναι πολλές από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Κάτι που είναι φανερό από τις ξενόφερτες λέξεις που ονομάτισαν οι ντόπιοι για τα διάφορα μέρη της ενδυμασίας τους που προέρχονται από  τις αντίστοιχες ενετικές όπως ροκέτο και ταμπάρο.

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Κέρκυρας και η ιστορία τους

Ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή χωρίζονται οι γυναικείες φορεσιές της Κέρκυρας. Έτσι έχουμε τις γυναικείες ενδυμασίες της Λευκίμμης, της Μέσης,  του Γύρου, του Όρους, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων. Ακόμα, οι ενδυμασίες χωρίζονταν σε καθημερινές, κυριακάτικες και νυφιάτικες και ανάλογα με την ηλικία σε φορεσιές νέας κοπέλας, παντρεμένης και χήρας.

Σε αντίθεση με την γυναικεία ενδυμασία, η ανδρική ήταν ίδια σε όλη την Κέρκυρα. Η ανδρική στολή που ξεχώριζε ήταν η βλάχικη που τη φορούσαν στην Κασσιώπη, την Πλατυτέρα και τη Γαρίτσα.

Η παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία αποτελείται από ένα μεγάλο και άνετο φόρεμα. Το πάνω μέρος του καλύπτεται με κεντημένο γιλέκο με μακριά μανίκια που έχει στολίδια και κοσμήματα που κρέμονται από το στήθος. Μέρος της στολής είναι η ποδιά με κεντήματα. Ακόμη, ένα μαντήλι είναι δεμένο γύρω από τη μέση. Αυτό που ξεχωρίζει στην γυναικεία φορεσιά είναι το κάλυμμα της κεφαλής που αποτελείται από έγχρωμο μαντήλι τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι με ένα λευκό μαντήλι. Εντυπωσιακά στο κεφαλομάντηλο είναι τα λουλούδια και τα στολίδια.

Η παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία είναι πιο απλή από τη γυναικεία και είναι παρόμοια με τα υπόλοιπα Επτάνησα. Στο πάνω μέρος έχουμε λευκό πουκάμισο με φαρδιά  μανίκια ενώ ένα γιλέκο φοριέται πάνω από το πουκάμισο και μια ταινία τυλίγεται γύρω από τη μέση. Το κεφάλι καλύπτεται από ένα καπέλο από άχυρο (τρίτσα). Σπανιότερα ο Κερκυραίος φορούσε φέσι τουνέζικο.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι παραδοσιακές ενδυμασίες σταδιακά έδωσαν τη θέση στο σύγχρονο τρόπο ένδυσης. Μερικοί από τους παράγοντες ήταν ο τουρισμός, η αστυφιλία και ο νέος τρόπος ζωής.

Το ευχάριστο είναι ότι  στις μέρες μας  έχουμε τη τύχη χάρη στους πολιτιστικούς χορευτικούς συλλόγους του νησιού να απολαμβάνουμε τις κερκυραϊκές παραδοσιακές φορεσιές σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και την πόλη της Κέρκυρας το καλοκαίρι.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News