Τι παίζει Σήμερα

Saturdays Nights @ Tartaya, 04/07/2020

Ώρα έναρξης: 20:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Οι Κερκυραίοι Ολυμπιονίκες στην Αρχαία Ελλάδα

Οι Αρχαίοι Ολυμπιονίκες από την Κέρκυρα και η συνεισφορά τους στη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση

Σημαντική ήταν η παρουσία των Κερκυραίων στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλές και οι νίκες τους. Τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτουμε δεν είναι αρκετά αλλά αξίζει να γίνει μια αναφορά στους Κερκυραίους αθλητές που άφησαν τη δική τους ιστορία στη σημαντικότερη και αρχαιότερη διοργάνωση όλων των εποχών και δόξασαν την Κέρκυρα με τις λαμπρές νίκες τους.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές που διαθέτουμε πέντε είναι οι Κερκυραίοι Ολυμπιονίκες της Ελλάδας. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Αρχίλοχος  (6ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου στους 59ους (544 π.Χ.) Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας.

Οι Κερκυραίοι Ολυμπιονίκες στην Αρχαία Ελλάδα

Ένας άλλος σημαντικός αθλητής είναι ο Φίλων  (6ος/ 5ος αι π.Χ) ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης δύο φορές στην πυγμαχία κατά τους 70ους (500 π.Χ.) και 71ους (496 π.Χ.) Σύμφωνα με τον Παυσανία ( Ελλάδος Περιήγησις),  υπάρχει άγαλμά του, έργο του Αιγινήτη Γλαυκίου καθώς και το ελεγειακό επίγραμμα που έγραψε γι΄ αυτόν ο Σιμωνίδης. Το επίγραμμα είναι το εξής:

«Πατρίδα μου είναι η Κέρκυρα, το όνομα μου είναι Φίλων. Είμαι ο γιος του Γλαύκου και έχω κερδίσει δύο φορές σε  Ολυμπιάδες στην πυγμαχία.»

Τον 6ο π.Χ αιώνα έχουμε έναν άλλο σπουδαίο αθλητή, τον Αγάθαρχο, ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου στους 61ους αγώνες της αρχαιότητας. Ο σύγχρονός του ποιητής, Σιμωνίδης ο Κείος, έναν επινίκιο ύμνο γι΄ αυτόν.

Σε ένα άλλο σημαντικό αγώνισμα των αγώνων, την πυγμαχία παίδων, διακρίθηκε ο Θερσίλοχος ( 4ος αι. π.Χ) όταν νίκησε σε νεανική ηλικία στους 102ους Ολυμπιακούς αγώνες ( 372 π.Χ). Ο Παυσανίας αναφέρει στο έργο του  Ελλάδος Περιήγησις για έναν ανδριάντα που στήθηκε προς τιμήν του στην αρχαία Ολυμπία από τον γλύπτη Πολύκλειτο. 

Ο τελευταίος σωζόμενος από τις ιστορικές πηγές είναι ο δρομέας Παρμενίσκος, ο οποίος υπήρξε νικητής στο στάδιο, στον κατεξοχήν δρόμο ταχύτητας των Ολυμπιακών Αγώνων και το μοναδικό αγώνισμα που διεξαγόταν στην Αρχαία Ολυμπία έως τους 13ους αγώνες. Ήταν τόσης σπουδαιότητας που ο νικητής του Σταδίου έδινε το όνομά του στους αντίστοιχους αγώνες.  Ο «σταδιονίκης Παρμενίσκος ο Κερκυραίος»  πήρε τη πρωτιά στους 171ους Αγώνες ( 96 π.Χ) και επανέλαβε τη νίκη του στο ίδιο αγώνισμα στους 173ους (88 π.Χ). Το διέσωσε ο Ευσέβιος Καισαρείας (265- 340 μ.Χ.) στο δίτομο Χρονικό του (ή Παντοδαπή Ιστορία): «Εκατοστή οα΄ Παρμενίσκος Κερκυραίος - στάδιον» και «Εκατοστή ογ΄ Παρμενίσκος Κερκυραίος το δεύτερον στάδιον» . Επίσης,  υπήρξε νικητής και  στα αγωνίσματα του δόλιχου (δρόμος ημιαντοχής περίπου 4,8 χλμ.) και του διαύλου (δρόμος ταχύτητας, περίπου 400 μ), στα ξακουστά Αμφιάρεια του Ωρωπού. Το διασώζει και ο Ευσέβιος (1.211). Τέλος, διασώζεται και στις σωζόμενες επιγραφές του ιερού του Αμφιάραου(«άνδρας δόλιχον» και «άνδρας δίαυλον»)  όπου αναφέρεται  και ως Κορκυρα(ίος).

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News