Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο καθολικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην καρδιά της παλιάς πόλης

Σε ένα ψηλό σημείο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας στο τέρμα της οδού Νικηφόρου Θεοτόκη και πολύ κοντά στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Αντωνίου είναι κτισμένος ο καθολικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης δίπλα στην ομώνυμη μονή. 

Ο καθολικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην καρδιά της παλιάς πόλης

Για τον χρόνο ίδρυσης του επικρατεί διχογνωμία ανάμεσα στους μελετητές.  Ανάμεσα στο 1214 και 1259 το αρχαιότερο μέρος της μονής, αφιερωμένο στον Άγιο Άγγελο,  είχε κτισθεί και παραχωρηθεί σε μια κοινότητα Ελληνίδων μοναχών. Το 1367 παραχωρήθηκε στο Τάγμα των Κοινοβιακών μοναχών του Αγίου Φραγκίσκου. Την 20η Μαΐου 1386  η Κερκυραϊκή Κοινότητα, μέσα στο ναό, παραδίδει τα κλειδιά της Πόλης στο Βενετό ναύαρχο Giovanni Miani δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αφοσίωση των κατοίκων του νησιού προς τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. 

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, ο ναός του Αγίου Αγγέλου δεν προϋπήρχε στη θέση αυτή αλλά έγιναν τα εγκαίνια του την ημέρα που έγινε η συμβολική παράδοση των κλειδιών της Πόλης στον εκπρόσωπο της Βενετίας. Ακόμη, η ακριβής χρονολογία για το πότε έγινε η  ονομασία και η αφιέρωση του στο Άγιο Φραγκίσκο δεν είναι γνωστή. 

Διώροφα κτίσματα περιστοιχίζουν τις τρεις πλευρές της αυλής της μονής, συνολικής επιφάνειας, 200 τ.μ. .Με  το τέλος της Ενετοκρατίας  τα κτίσματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν με ποικίλους τρόπους. Στα χρόνια των Γάλλων Δημοκρατικών εκεί  στεγάστηκε σχολείο όπου διδασκόταν η γαλλική γλώσσα και το πρώτο τυπογραφείο σε ελληνικό έδαφος. 

Επιπλέον, στη συνέχεια ιδρύθηκε βιβλιοθήκη από βιβλία μοναστηριών που δημεύτηκαν. 4000 τόμοι συγκεντρώθηκαν στη βιβλιοθήκη αυτή και επιστάτης της ήταν ο πρώτος Κερκυραίος ιστοριογράφος Ανδρέας Μάρμορας. 

Ο καθολικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην καρδιά της παλιάς πόλης

Εκεί το 1798 στο τυπογραφείο τυπώνεται για πρώτη φορά ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου. 

Το 1808 οι Γάλλοι αυτοκρατορικοί ιδρύουν την πρώτη Ιόνιο Ακαδημία για την προώθηση των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Η λειτουργία της κράτησε λίγο καθώς το 1814 έκλεισε. Το 1811 στους χώρους της μονής στεγάζεται η Σχολή Καλών Τεχνών από τον σπουδαίο Κερκυραίο γλύπτη Παύλο Προσαλένδη. Επί Αγγλοκρατίας εκεί ιδρύεται το πρώτο ελληνικό ιδιωτικό παρθεναγωγείο και στις αρχές του 20ου αιώνα στεγάζεται παράρτημα του Αρσάκειου. Σήμερα, στον χώρο αυτό στεγάζεται το 5ο Δημοτικό σχολείο της Κέρκυρας. 

Πηγή:Λατινικές εκκλησίες της Κέρκυρας, Περιβαλλοντική Ομάδα 1ου Τ.Ε.Ε. Κέρκυρας, 2007 

Επιμέλεια εργασίας: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης

Συντάκτης: Νίκος Στούπης 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News