Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ιόνιος Βουλή: το νεοκλασικό κτίριο στη Μουστοξύδη μέρος της Επτανησιακής ιστορίας

Ιόνιος Βουλή: κομμάτι της Επτανησιακής ιστορίας

Η Ιόνιος Βουλή αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της ιστορίας των Επτανήσων. Ιδρύεται το 1817 και οι συνεδριάσεις των μελών της μέχρι το 1823 πραγματοποιούνται στο μέγαρο του Βαίλου. Στη συνέχεια μέχρι και το 1849 η Βουλή συνερχόταν στα ανάκτορα σε αίθουσα της ανατολικής πτέρυγας. Έκτοτε μεταφέρθηκε στο κτίριο που βρίσκεται και σήμερα στην οδό Μουστοξύδη, στο δρόμο που παλιότερα έως και σήμερα είναι γνωστός ως Πλατύ Καντούνι. Το 1852 το κτίριο κάηκε από πιθανό εμπρησμό και οι βουλευτές συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια για να συζητήσουν για την οικοδόμηση νέου κτιρίου. Σε νεοκλασικό ρυθμό με τους δωρικούς κίονες να δεσπόζουν σχεδιάστηκε το νέο βουλευτήριο από τον Ιωάννη Χρόνη και η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1854 και ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο.

Ιόνιος Βουλή: το νεοκλασικό κτίριο στη Μουστοξύδη μέρος της Επτανησιακής ιστορίας

Κατά τα τέλη της Βενετοκρατίας, σ’ αυτή τη θέση βρισκόταν το οπλοστάσιο του προμαχώνα του Αγίου Αθανασίου. Στο κτίριο αυτό στις 23 Σεπτεμβρίου 1863 πάρθηκε μια σημαντική απόφαση για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, η ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Επτανησιακή Βουλή ήταν αυτή που ψήφισε τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής επανάστασης στις 25 Μαρτίου. Στους βομβαρδισμούς της γερμανικής αεροπορίας τον Σεπτέμβρη του 1943 καταστράφηκε και αναστηλώθηκε το 1962.

Ιόνιος Βουλή: το νεοκλασικό κτίριο στη Μουστοξύδη μέρος της Επτανησιακής ιστορίας

Σήμερα στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μουστοξύδη τελούνται πολιτικοί γάμοι, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συνεδριάσεις και ένα από τα αξιοθέατα που επισκέπτονται τουρίστες.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News