Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητείται μάγειρας
- Πωλείται οικόπεδο κοντά στην Αχαράβη
- Το Nostos αναζητά ζαχαροπλάστη για μόνιμη εργασία
- Ζητείται πωλήτρια στη βόρεια Κέρκυρα
- Η ταβέρνα Ακρογιάλι ζητάει προσωπικό
- Η εταιρεία Marbella AE ζητά προσωπικό
- Πωλείται στρώμα
- Πωλούνται στρέμματα στον Άγιο Ματθαίο
- Παρέχονται μόνιμες θέσεις στάθμευσης
- Πωλείται Golf tsi 140hp
![]() |
Η πεντάκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική στην Παλαιόπολη
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 25.11.20
Στην καρδιά της αρχαία πόλης της Κέρκυρας, δεσπόζει το σημαντικότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο της πόλης. Ο λόγος για την πεντάκλιτη βασιλική του Ιοβιανού στην Παλαιόπολη.
Σήμερα σώζονται ερείπια απ’ αυτήν. Ωστόσο, παραμένει ένα εντυπωσιακό κτίριο που μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών. Ο ναός οικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. από τον επίσκοπο Ιοβιανό πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού ωδείου και είναι κτισμένος στο κέντρο της ρωμαϊκής αγοράς της αρχαίας Κέρκυρας.
Η πεντάκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Το επιβλητικό συγκρότημα περιλαμβάνει ξυλόστεγη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος, διπλό νάρθηκα, αίθριο προκτίσματα και πλούσιο γλυπτό και ψηφιδωτό διάκοσμο.
Στα μεσαιωνικά χρόνια ο ναός υπέστη αρκετές καταστροφές από τους επιδρομείς του νησιού. Συγκεκριμένα, τον 6ο αιώνα μεγάλη ζημιά έγινε από επιδρομές των Γότθων και τον 11ο αιώνα από τους Σαρακηνούς και τους Νορμανδούς.
Ξαναχτίστηκε τον 11ο αιώνα ως τρίκλιτη με νάρθηκα αλλά το 1537 ήταν μεγάλη η ζημιά από την επιδρομή των Τούρκων.
Τη μεγαλύτερη, όμως, καταστροφή η βασιλική της Παλαιόπολης τη γνώρισε με τους βομβαρδισμούς του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Ενδιαφέρον είναι ότι η λαϊκή κερκυραϊκή παράδοση θέλει το ναό να έχει κτιστεί πάνω στον τάφο της Αγίας Κερκύρας, η οποία τον 1ο αιώνα μ.Χ. δολοφονήθηκε από τον πατέρα της, τον Ρωμαίο ηγεμόνα Κερκιλίνο, επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Στο υπέρθυρο υπάρχει επιγραφή που αναφέρει ότι ο ναός οικοδομήθηκε από τον Ιοβιανό, επίσκοπο Κέρκυρας όπου πήρε το όνομα « πεντάκλιτη βασιλική του Ιοβιανού ή Αγίας Κερκύρας».
Οι ανασκαφές που έλαβαν χώρα στην παλαιοχριστιανική βασιλική από το 1936 έφεραν στο φως ευρήματα που έδωσαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αρχαία Κέρκυρα και συγκεκριμένα για τον κορινθιακό αποικισμό.
Η γεωγραφική θέση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Παλαιόπολης είχε υψηλή θρησκευτική και κοσμική σημασία.
Πηγές: corfucci.gr, gtp.gr, el.wikipedia, in.gr
Συντάκτης: Νίκος Στούπης