Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η πεντάκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική στην Παλαιόπολη

Στην καρδιά της αρχαία πόλης της Κέρκυρας, δεσπόζει το σημαντικότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο της πόλης. Ο λόγος για την πεντάκλιτη βασιλική του Ιοβιανού στην Παλαιόπολη. 

Σήμερα σώζονται ερείπια απ’ αυτήν. Ωστόσο, παραμένει ένα εντυπωσιακό κτίριο που μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών. Ο ναός  οικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. από τον επίσκοπο Ιοβιανό πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού ωδείου και είναι κτισμένος στο κέντρο της ρωμαϊκής αγοράς της αρχαίας Κέρκυρας. 

Η πεντάκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Το επιβλητικό συγκρότημα περιλαμβάνει ξυλόστεγη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος, διπλό νάρθηκα, αίθριο προκτίσματα και πλούσιο γλυπτό και ψηφιδωτό διάκοσμο. 

Στα μεσαιωνικά χρόνια ο ναός υπέστη αρκετές καταστροφές από τους επιδρομείς του νησιού. Συγκεκριμένα, τον 6ο αιώνα μεγάλη ζημιά έγινε από επιδρομές των Γότθων και τον 11ο αιώνα από τους Σαρακηνούς και τους Νορμανδούς. Η πεντάκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική στην Παλαιόπολη

Ξαναχτίστηκε τον 11ο αιώνα ως τρίκλιτη με νάρθηκα αλλά το 1537 ήταν μεγάλη η ζημιά από την επιδρομή των Τούρκων. 

Τη μεγαλύτερη, όμως, καταστροφή η βασιλική της Παλαιόπολης τη γνώρισε με τους βομβαρδισμούς του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. 

Ενδιαφέρον είναι ότι η λαϊκή κερκυραϊκή παράδοση θέλει το ναό να έχει κτιστεί πάνω στον τάφο της Αγίας Κερκύρας, η οποία τον 1ο αιώνα μ.Χ. δολοφονήθηκε από τον πατέρα της, τον Ρωμαίο ηγεμόνα Κερκιλίνο, επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. 

Στο υπέρθυρο υπάρχει επιγραφή που αναφέρει ότι ο ναός οικοδομήθηκε από τον Ιοβιανό, επίσκοπο Κέρκυρας όπου πήρε το όνομα « πεντάκλιτη βασιλική του Ιοβιανού ή Αγίας Κερκύρας». 

Οι ανασκαφές που έλαβαν χώρα στην παλαιοχριστιανική βασιλική από το 1936 έφεραν στο φως ευρήματα που έδωσαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά  με την αρχαία Κέρκυρα και συγκεκριμένα για τον κορινθιακό αποικισμό.

Η γεωγραφική θέση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Παλαιόπολης είχε υψηλή θρησκευτική και κοσμική σημασία.  

Πηγές: corfucci.gr, gtp.gr, el.wikipedia, in.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News