Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η γυναικεία Μονή της Αγίας Ευφημίας του 15ου αιώνα στον Ανεμόμυλο

Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης της Κέρκυρας, στο τέλος του κόλπου της Γαρίτσας, μέσα σε ένα δασώδη λόφο και κοντά στη θάλασσα βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κέρκυρας. Ο λόγος για τη γυναικεία μονή της Αγίας Ευφημίας του Ανεμόμυλου. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για τη μονή είναι του 15ου αιώνα. Πρόκειται για ένα νοταριακό έγγραφο με το οποίο ο Αντώνιος Μοσούλης κληροδοτεί στη μονή κάποια κτήματα. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση εκεί που είναι σήμερα είναι κτισμένο το καθολικό της μονής υπήρχε παλαιότερος ναός αφιερωμένος κι αυτός στην Αγία Ευφημία.

Η γυναικεία Μονή της Αγίας Ευφημίας του 15ου αιώνα στον Ανεμόμυλο

Ακόμα, αναφέρει ότι οι δύο ιερείς έκτισαν το μοναστήρι τον 14ο αιώνα. Μετά το θάνατό τους οι χήρες τους έγιναν μοναχές και έζησαν στη μονή αυτή. Μάλιστα, μεταξύ τους ήταν και συγγενείς. Ήταν πεθερά και νύφη. Επιπλέον, αναφέρεται ότι σ’ αυτές οφείλεται η ανεύρεση της εικόνας της Αγίας Ευφημίας. Μια νύχτα η πεθερά είδε σε όνειρο μια κοπέλα με λευκό μαντήλι στο κεφάλι, η οποία της υπέδειξε την περιοχή όπου βρισκόταν θαμμένη η εικόνα της. Η πεθερά μαζί  με τη νύφη της βρήκαν τον τόπο όπου της υπέδειξε η κοπέλα με το λευκό μαντήλι. Μέσα στα ερείπια ενός παλαιού ναού εντόπισαν την εικόνα της Αγίας Ευφημίας αγιογραφημένη πάνω σε ένα τοίχο η οποία βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην ίδια θέση εντός του ναού, στο βόρειο τμήμα του τέμπλου. Η μονή διέθετε μεγάλη ακίνητη περιουσία στα προάστια της πόλης και στα χωριά. Αυτή η περιουσία συρρικνώθηκε με την τουρκική επιδρομή του 1716 και ακολούθησαν πολλές καταστροφές.

Η γυναικεία Μονή της Αγίας Ευφημίας του 15ου αιώνα στον Ανεμόμυλο

Η μεγαλύτερη απ’ αυτές ήταν αυτή της γαλλικής κατοχής τη διετία 1797-1799. Τότε, καταστράφηκαν πολλά κειμήλια και έγγραφα σημαντικά για την ιστορία του νησιού και τη συντήρηση των μοναχών. Τον 19ο αιώνα το Επαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε να επιδοτεί τακτικά τις μοναχές που ζούσαν εκεί. Μετά την Ένωση του 1864 ο τότε δήμαρχος Γεώργιος Θεοτόκης ψήφισε ετήσια χορηγία για τη μονή, η οποία διήρκεσε μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Σε ρυθμό βασιλικής είναι κτισμένο είναι κτισμένος ο ναός της μονής. Στο βόρειο τμήμα του, στο μαρμάρινο τέμπλο βρίσκεται η τοιχογραφία της Αγίας Ευφημίας ενώ στο νότιο τμήμα μια παλαιά τοιχογραφία του Αγίου Παντελεήμονος. Η μονή της Αγίας Ευφημίας γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, στις 11 Ιουλίου και στις 16 Σεπτεμβρίου, όπου οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν το λείψανο της Αγίας Ευφημίας. 

Πηγές: imcorfu.gr, ekklisiaonline.gr, greece.terrabook.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News