Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Γρηγόριος Μαρασλής: ο ιδρυτής του Μαράσλειου ορφανοτροφείου και εθνικός ευεργέτης

Γρηγόριος Μαρασλής: ο ιδρυτής του Μαράσλειου ορφανοτροφείου στην Κέρκυρα – εθνικός ευεργέτης

Γρηγόριος Μαρασλής: ο ιδρυτής του Μαράσλειου ορφανοτροφείου και εθνικός ευεργέτης

Στην Κέρκυρα ο Γρηγόριος Μαρασλής είναι γνωστός για τη δωρεά του με σκοπό την  ίδρυση του ορφανοτροφείου το 1911 στο μεγαλοπρεπές κτήριο που βρίσκεται σήμερα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα με πολιτική και κοινωνική  δράση  και προσφορά που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδα και  φτάνει μέχρι τον απόδημο Ελληνισμό της Ρωσίας.

Γιος του  μεγαλέμπορου  Γρηγορίου Μαρασλή γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1831 στην Οδησσό της  Ρωσικής Αυτοκρατορίας (νυν Ουκρανίας). Καταγόταν από το Μαράς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σημερινά Μαράσια Έβρου) απ’ όπου προέκυψε και το επώνυμο Μαρασλής. Στο σπίτι όπου μεγάλωσε έγιναν οι πρώτες « παράνομες» συγκεντρώσεις των πρώτων ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Λύκειο Ρισελιέ της Οδησσού αναχωρεί για σπουδές στο Παρίσι. Με την επάνοδό του στην Οδησσό ακολουθεί σταδιοδρομία στη δημόσια διοίκηση όπου καταλαμβάνει υψηλές θέσεις στην ιεραρχία ενώ παράλληλα συνέχιζε να επιστατεί στις επιχειρήσεις που κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Επιστέγασμα της καριέρας του στη δημόσια διοίκηση ήταν το αξίωμα του δημάρχου της Οδησσού για τέσσερις συναπτές τετραετίες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προσέφερε σπουδαίο έργο στην πόλη του. Επί των ημερών του η Οδησσός εκσυγχρονίστηκε και άλλαξε πρόσωπο. Ανάμεσα στα έργα που πραγματοποίησε με χρήματα από τη δική του περιουσία ήταν: ηλεκτροφωτισμός, τραμ, δημοτικό μικροβιολογικό εργαστήριο, μουσείο καλών τεχνών γηροκομείο, αρχαιολογικό μουσείο, δημοτικά εκπαιδευτήρια το εστιατόριο των ορφανών παιδιών και το πτωχοκομείο.

Δεν ήταν, όμως, λίγες και οι δωρεές του στην Ελλάδα. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Μαράσλειος  Εμπορική σχολή Αθηνών (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), το Μαράσλειο  Διδασκαλείο Αθηνών, η Πατριαρχική Αστική σχολή στο Φανάρι, το Μαράσλειο Εμπορικό Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης, η Μαράσλειος σχολή στη Φιλιππούπολη, η βιβλιοθήκη στη Γάνο, το ενυδρείο στο Παλαιό Φάληρο ενώ συνέβαλε καθοριστικά και στην ανέγερση του κτιρίου του Ιπποκράτειου Γενικού 

Γρηγόριος Μαρασλής: ο ιδρυτής του Μαράσλειου ορφανοτροφείου και εθνικός ευεργέτης

Νοσοκομείου Αθηνών. Για την Κέρκυρα σημαντική ήταν η προσφορά του καθώς με δική του δωρεά στεγάστηκε το Μαράσλειο Ορφανοτροφείο Κέρκυρας στο κτίριο που σώζεται ακόμα και σήμερα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Για το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του τιμήθηκε πολλές φορές. Συγκεκριμένα έχει τιμηθεί από το ελληνικό κράτος με τον Αργυρό σταυρό των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος ενώ από το ρώσικο με τον τίτλο του κρατικού συμβούλου και με τον τίτλο του Ιππότη του Αυτοκρατορικού Τάγματος της Αγίας Άννας.

 Η πλατεία των Ελλήνων στο κέντρο της Οδησσού κοσμείται με προτομή του. Το όνομα του φέρουν δρόμοι όχι μόνο της Οδησσού αλλά και της Κέρκυρας και της υπόλοιπης Ελλάδας.

 Ο Γρηγόριος Μαρασλής άφησε την τελευταία του πνοή στην έπαυλη του στην Οδησσό την 1η Μαΐου του 1907. Δυστυχώς, το ταφικό του μνημείο καταστράφηκε και σήμερα δεν διατηρείται.

 Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News