Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Βικέντιος Μποκατσιάμπης: σημαντικός εκπρόσωπος της Κερκυραϊκης ζωγραφικής σχολής

Βικέντιος Μποκατσιάμπης: ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κερκυραϊκης ζωγραφικής σχολής

Ο Κερκυραίος ζωγράφος που το έργο του ξεπέρασε τα στενά όρια του νησιού

Ο Βικέντιος Μποκατσιάμπης γεννήθηκε στο χωριό Ποταμός της Κέρκυρας το 1856 και ήταν απόγονος της γαλλικής αριστοκρατικής οικογένειας deBoccheciampe η οποία είχε οικόσημο βαρωνείας επί Βουρβώνων. Σπούδασε στην Ακαδημία της Μασσαλίας για τέσσερα χρόνια, συνέχισε τις σπουδές του στη Φλωρεντία ενώ στη Ρώμη έγινε δεκτός μετά από διαγωνισμό στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά.

Βικέντιος Μποκατσιάμπης: σημαντικός εκπρόσωπος της Κερκυραϊκης ζωγραφικής σχολής

Στην αιώνια πόλη συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις και έμεινε σ’ αυτήν δεκαπέντε χρόνια. Με την επιστροφή του στην Κέρκυρα το 1895 ιδρύει μαζί με άλλους την Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας. Μετά την τετραετή του παραμονή στην Κέρκυρα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έλαβε την έδρα της Κοσμηματογραφίας του σχολείου των Τεχνών. Παράλληλα, δίδαξε στην Καλλιτεχνική σχολή των Φιλοτέχνων.

Βικέντιος Μποκατσιάμπης: σημαντικός εκπρόσωπος της Κερκυραϊκης ζωγραφικής σχολής

Συνεχώς παρουσίαζε το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις (Παρνασσού, Ζαππείου, Συνδέσμου Συντακτών, Ρώμης, Κέρκυρας). Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο οργάνωνε ατομική έκθεση στο εργαστήριο του, η οποία ήταν σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός.

Οι ιστορικοί της τέχνης συγκαταλέγουν τον Βικέντιο Μποκατσιάμπη στους σημαντικότερους Έλληνες υδατογράφους. Μαζί με τον Άγγελο Γιαλινά έθεσε τις βάσεις στην υδατογραφία στα Επτάνησα.

Στα περισσότερα έργα του ασχολήθηκε κυρίως  με το τοπίο της Κέρκυρας και λιγότερο της Αθήνας. Είναι φανερές οι επιρροές του από τον ιμπρεσσιονισμό και τα τοπία του διακρίνονται  για τον ειδυλλιακό χαρακτήρα, την  ποιητική διάθεση, την ατμοσφαιρική προοπτική  και χρωματική ευαισθησία. Σε αντίθεση με τον Γιαλυνά προτιμούσε στα έργα του να αποδίδει το τοπίο με γενικότερο τρόπο.

Στα εκατοντάδες έργα που φιλοτέχνησε ανήκουν και οι προσωπογραφίες του όπου μερικές απ’ αυτές  απεικονίζονται  στα χρωμολιθόγραφα καρτ- ποστάλ της εταιρείας γραφικών τεχνών «Ασπιώτης»  στις αρχές του 20ου αιώνα.  

Πλήρης ημερών σε ηλικία 77 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα το 1932.

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News