Τι παίζει Σήμερα

Opening Party @ Tartaya,12/06/2021

Ώρα έναρξης: 05:00
 • #DEALIFE: δείπνο δύο ατόμων με ελεύθερη επιλογή από το μενού στο εστιατόριο Kaiser Bridge
   
  Μόνο:65€
  Αρχική αξία90€
  Έκπτωση28%
  Δείτε το
 • RENT EVENT 24022016
 • pouliasi 130319
 • prenatal 2021
 • profi 111119
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου: το μεγαλύτερο ανάκτορο της Ελλάδας μετά τη Βουλή

Στη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας, της μεγαλύτερης πλατείας των Βαλκανίων,  βρίσκεται το μεγαλύτερο οικοδόμημα της περιόδου της Αγγλικής κατοχής στα Επτάνησα. Πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο μετά από αυτό του Όθωνα (σημερινή Βουλή των Ελλήνων).

Για την ανέγερση του ανακτόρου δόθηκε εντολή από τον ύπατο Βρετανό αρμοστή  Thomas Maitland. Επιθυμία του ήταν το ανάκτορο να στεγάσει την προσωπική του κατοικία και το διοικητικό κέντρο της Αρμοστείας. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα θα συστεγαζόταν η Ιόνιος Βουλή, η Ιόνιος Γερουσία και το Τάγμα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.

Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου: το μεγαλύτερο ανάκτορο της Ελλάδας μετά τη Βουλή

Ο σχεδιασμός του κομψού και μεγαλοπρεπούς κτίσματος ανατέθηκε σε έναν αρχιτέκτονα και μηχανικό του βρετανικού στρατού, τον George Whitmore. Για την ανέγερση των επιβλητικών ανακτόρων χρειάστηκαν δέκα χρόνια (1814-1824).  

O Βρετανός μηχανικός σχεδίασε ένα νεοκλασικό κτίσμα συνδυάζοντας στοιχεία ρωμαϊκής και αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Το εντυπωσιακό είναι ότι το κτίριο κτίστηκε εξ ολοκλήρου από μαλτέζικο πωρόλιθο που μεταφέρθηκε από τη Μάλτα.

Για την διακόσμηση του παλατιού ο βρετανός αρχιτέκτονας συνεργάστηκε με τον  Παύλο Προσαλέντη, έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους της Επτανησιακής σχολής στη γλυπτική. Ο Κερκυραίος γλύπτης ανέλαβε τα σχέδια για το υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της Βρετανίας ως γυναικεία μορφή συνοδευόμενη από λέοντα και καθισμένη στην  “απήδαυλον ναύν” ( σύμβολο της Κέρκυρας ), που τοποθετήθηκε στην κορυφή της πρόσοψης των ανακτόρων. Ακόμα,  σχεδίασε και από τις δύο πλευρές τα εμβλήματα των υπόλοιπων Επτανήσων.

Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου: το μεγαλύτερο ανάκτορο της Ελλάδας μετά τη Βουλή

Με το πέρας της Αγγλοκρατίας στα Ιόνια Νησιά η έδρα του τάγματος μεταφέρθηκε και οι Βρετανοί απέσπασαν τα αγάλματα της γυναικείας μορφής της Βρετανίας και του λέοντα.

Αργότερα με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα τα ανάκτορα χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1913 ως κατοικία των μελών της τότε βασιλικής οικογένειας όταν επισκέπτονταν σποραδικά το νησί.

Από το 1919 άρχισε η διαδικασία για τη δημιουργία του πρώτου και μέχρι σήμερα μοναδικού στην Ελλάδα, Μουσείου Ασιατικής Τέχνης. Σήμερα το  μουσείο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φιλοξενεί περισσότερα από 11000 αντικείμενα από την κινεζική , κορεάτικη, ινδική και ιαπωνική κουλτούρα.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News