Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Αγγελόκαστρο: ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της Ελλάδας

Αγγελόκαστρο: ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της Ελλάδας με ιστορική αξία και μοναδική θέα. 

Ένα από τα σημαντικά βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας βρίσκεται στην κορυφή της υψηλότερης αιχμής  του βορειοδυτικού  τμήματος  της Κέρκυρας  κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα. Ο λόγος για το Αγγελόκαστρο. 

Αγγελόκαστρο: ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα της Ελλάδας

Αποτελούσε  το δυτικότερο προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου.  Θεωρείται από τα πιο επιβλητικά αρχιτεκτονικά λείψανα των Επτανήσων μαζί με άλλες σημαντικές οχυρώσεις της Κέρκυρας όπως το Κάστρο της Κασσιόπης που κτίστηκε από τους Ανδηγαυούς και το Γαρδίκι στο Νότο. 

Η προέλευση του ονόματος δεν είναι σαφής. Σύμφωνα με την άποψη κάποιων ιστορικών το 1214 ο Μιχαήλ ο Κομνηνός, δεσπότης της Ηπείρου ( γνωστός και σαν Μιχαήλ Άγγελος) κατέλαβε την Κέρκυρα. Με το θάνατό  του ο γιος του, Μιχαήλ Β΄ ο Κομνηνός οχύρωσε την περιοχή χτίζοντας κάστρο δίνοντας το όνομα του πατέρα του. 

Ακόμη, στα χρόνια των Ανδηγαυών, το κάστρο είχε την ονομασία Castrum Sancti Angeli ενώ στην Ενετοκρατία Santangelo. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα οχυρωματικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του κάστρου. Στην κορυφή του λόφου έχουμε έναν ψηλό περίβολο με είσοδο στην βόρεια πλευρά, η οποία πλαισιώνεται από ένα ημικυκλικό πλάτωμα. Στην ανατολική και νότια πλευρά του κάστρου υπάρχουν άλλοι δύο εξωτερικοί περίβολοι ενώ η δυτική πλευρά δεν έχει τείχη γιατί τα βράχια είναι σχεδόν κατακόρυφα. Ακόμα, στην πλαγιά του λόφου σώζονται ίχνη από τον περίβολο της βόρειας πλευράς. 

Στο ψηλότερο σημείο βρίσκεται η ακρόπολη, η οποία περικλείεται από έναν κυκλικό πύργο. Εκεί υπήρχαν καταλύματα για την φρουρά, τρεις υπόγειες δεξαμενές νερού ενώ σώζονται επάλξεις στην βορειοδυτική πλευρά των οχυρώσεων. 

Στο ανώτερο σημείο της ακρόπολης υπάρχει ο ναός τους Ταξιάρχη ( Αρχάγγελου Μιχαήλ), ο οποίος οικοδομήθηκε κατά τους ύστερους ή πρώτους  μεταβυζαντινούς χρόνους πάνω στα ερείπια πιθανόν παλαιοχριστιανικού τρίκλιτου ναού. Επίσης, στα ανατολικά είναι σκαμμμένο σε μεγάλο βράχο ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή. 

Λόγω της σημαντικής στρατηγικής θέσης του το Αγγελόκαστρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τύχη του νησιού για πολλούς αιώνες. Στα βυζαντινά χρόνια αποτέλεσε ισχυρό σημείο άμυνας εναντίον των πειρατών και εισβολέων όπως των Νορμανδών. Από το 1387 έως τα τέλη του 16ου αιώνα ( Ενετοκρατία) ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και έδρα του τοπικού κυβερνήτη. 

Η συμβολή του ήταν μεγάλη στην απώθηση των Ωθωμανών όταν προσπάθησαν να καταλάβουν την Κέρκυρα τρεις φορές ( 1716, 1537 και 1571). Την περίοδο της Αγγλοκρατίας εγκαταλείφθηκε ενώ οι πρώτες εργασίες ανακαίνισης έγιναν το 1999. 

Για να μεταβεί ο επισκέπτης στο Αγγελόκαστρο, θα περάσει μέσα από το χωριό Κρήνη και μετά από ένα ανηφορικό περίπου είκοσι λεπτών η θέα προς όλο το νησί των Φαιάκων και το Ιόνιο θα τον αποζημιώσει.  

Πηγές: kastra.eu, greece.terrabook.com, el.wikipedia.org

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

 

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News