Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

27 Αυγούστου 1537: Ο Σουλεϊμαν ο Μεγαλοπρεπής εισβάλλει στην Κέρκυρα

Σαν σήμερα ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής εισβάλλει στην Κέρκυρα

Στις 27 Αυγούστου 1537 τρεις τουρκικές γαλέρες φτάνουν στο λιμάνι της πόλης της Κέρκυρας και μια από τις σημαντικότερες πολιορκίες του 16ου αιώνα ξεκινά. Η σημασία της πολιορκίας αυτής για την Κέρκυρα είναι ιδιαιτέρως μεγάλη αν λάβουμε υπόψη μας την διαφορά των πολεμικών δυνάμεων των επιτιθέμενων και των αμυνόμενων και την πίστη του κερκυραϊκού λαού.

27 Αυγούστου 1537: Ο Σουλεϊμαν ο Μεγαλοπρεπής εισβάλλει στην Κέρκυρα

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Χυτήρη η αρχή έγινε από « μια συμμαχία του σταυρού με το μισοφέγγαρο κατά του σταυρού τον 16ο αιώνα». Για την ακρίβεια αναφέρεται στη συμμαχία που κλείστηκε στον Φραγκίσκο τον Α΄της Γαλλίας και το Σουλτάνο το Β΄ τον Μεγαλοπρεπή εναντίον του Κάρολου του Ε΄, βασιλιά της Ισπανίας και αργότερα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Σουλτάνος υποψιαζόταν πως τα βενετσιάνικα πλοία βοηθούσαν τον στόλο του Καρόλου για πολεμική προετοιμασία και θεώρησε τη Βενετία ως εχθρό του. Τα Επτάνησα τότε ήταν υπό Βενετική κυριαρχία.

Έτσι την άνοιξη του 1537 με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις  περνά τη Θράκη, διασχίζει τη Μακεδονία, μπαίνει στην Αλβανία και στρατοπεδεύει στην Αυλώνα. Έχοντας στο πλευρό του τον γαμπρό του, Λουφτή Πασά, τον κουρσάρο Χαϊρεντίν Μπαρπαρόσα και τον Γιανουσή Μπέη στρατοπεδεύει στα ηπειρωτικά παράλια απέναντι από την Κέρκυρα αποφασισμένος να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Βενετίας.

Στις 8 το πρωί της 27 Αυγούστου ο Χαϊρεντίν Μπαρπαρόσα με ένα μέρος του στόλου  καταφθάνει στην βορινή άκρη του λιμανιού της Κέρκυρας. Τα γεγονότα που ακολούθησαν πληροφορούμαστε από τον Κερκυραίο Νίκανδρο Νούκιο αυτόπτη μάρτυρα της τουρκικής εισβολής και το έργο του « Αποδημίες». Επίσης, εξίσου σημαντική είναι και η περιγραφή των γεγονότων από τον  ιστορικό  Ανδρέα Μάρμορα.

27 Αυγούστου 1537: Ο Σουλεϊμαν ο Μεγαλοπρεπής εισβάλλει στην Κέρκυρα

Την επόμενη μέρα ο υπόλοιπος στόλος έφτασε στο νησί και έλαβε θέση από το λιμάνι έως τα παράλια του Ύψου. Την ίδια μέρα αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα 25 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες. Ο Μπαρπαρόσσα αφού είχε κάψει το νησάκι των Οθωνών, κατέστρεψε το χωριό Ποταμός.

Η καταστροφή της υπαίθρου συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό Χατζή Καλιφέ λαφυραγωγήθηκαν και καταστράφηκαν 140 χωριά. Χαρακτηριστικά γράφει ο Νούκιος : « Σκοτώνανε, σκλαβώνανε, κουρσεύανε, γδύνανε, βάνανε φωτιά, τσακίζανε, κακομεταχειριζότανε...» για να περιγράψει τα δεινά που υπέμειναν οι Κερκυραίοι.

Σύμφωνα με τον Μάρμορα στο Αγγελόκαστρο οι κάτοικοι αμύνθηκαν με τέτοια ανδρεία που ανάγκασαν τους αντιπάλους να υποχωρήσουν. Το ίδιο συνέβη και στην πόλη της Κέρκυρας όπου η πολιορκία των Τούρκων ήταν σκληρή και επίμονη. Οι προσπάθειες των Τούρκων να καταλάβουν το Φρούριο απέβησαν άκαρπες χάρη στη μαχητικότητα των ντόπιων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι, άνδρες και γυναίκες, κατέστρεφαν τα ίδια τους τα σπίτια για να μη  γίνουν καταφύγια των εχθρών. Μ΄αυτόν τον τρόπο γκρεμίστηκαν 3000 σπίτια στα προάστια της πόλης.

Η πολιορκία έφτασε στο τέλος της μετά από δεκαπέντε μέρες. Η σοβαρή ασθένεια και η πείνα που αποδεκάτιζε τους Τούρκους στρατιώτες, η κακοκαιρία  η σημαντική συνεισφορά του Βενετικού στρατού και στόλου υπό τις διαταγές των ναυάρχων Pesaro και Doria αλλά και η γενναιότητα των Κερκυραίων ανάγκασαν τον Σουλεϊμάν να υποχωρήσει και να αποσύρει τα στρατεύματα του.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης     

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News