Τι παίζει Σήμερα

Σεμινάριο ενοργάνωσης για μπάντα με τον Ολλανδό συνθέτη JacobdeHaan, 11-16/07/2017

Προσθήκη στο ημερολόγιο Επισκέψεις : 1131

jeventimage

Σεμινάριο - εργαστήριο ενοργάνωσης για μπάντα με τον Ολλανδό συνθέτη JacobdeHaan

Band Orchestration Seminar - Workshop with the Dutch Composer Jacob de Haan

Κέρκυραv 11-16 Ιουλίου2017 –Corfu 2017 July 11th-16th

 

Ο Ολλανδός συνθέτης και μαέστρος Τζέικομπ δεν Χάαν γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1959 στο Χέρενφαιν. Σπούδασε μουσική και εκκλησιαστικό όργανο στη Μουσική Ακαδημία του Leeuwarden. Στην ίδια ακαδημία άρχισε να διδάσκει ενοργάνωση. Έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ το 2003 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καριέρας από τον περιφερειακό οργανισμό τηλεοπτικών μεταδόσεων της Φριζίας στην Ολλανδία. Δίνει συναυλίες τακτικά ως προσκεκλημένος μαέστρος σε ολόκληρη την Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και συμμετέχει ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η πιο πρόσφατη εμφάνισή του ως μαέστρου ήταν στη Διεθνή Ακαδημία Μπάντας στο Σηάτλ των ΗΠΑ. Καλείται, επίσης, συχνά σε διάφορα διεθνή σεμινάρια σε Ωδεία και Ακαδημίες, όπως στη Βαυαρική Μουσική Ακαδημία της Γερμανίας. Στην Κέρκυρα έρχεται για δεύτερη φορά φέτος.

Τα έργα του, για όλων των ειδών τα μουσικά σύνολα πνευστών, είναι από τα πιο γνωστά παγκοσμίως και οι συχνές εκτελέσεις τους τον έχουν αναδείξει ως έναν από τους πλέον επιτυχημένους συνθέτες της εποχής μας, με ιδιαίτερη αναγνώριση παγκοσμίως ως συνθέτης έργων για μπάντα. Έχει μακρόχρονη συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο De Haske Publications, ο οποίος εκδίδει τα έργα του (πρωτότυπα ή διασκευές) από την αρχή, σχεδόν, της καριέρας του. Συνθέτει, κυρίως, επί παραγγελία, έργα διαφόρων ειδών, ενώ τα πιο γνωστά και επιτυχημένα είναι τα έργα του που βασίζονται σε κινηματογραφικού τύπου μουσική. Το έργο του, που παίζεται πιο συχνά από όλα είναι το Oregon, το κομμάτι με το οποίο άρχισε τη διεθνή του καριέρα ως συνθέτης. Τα έργα του για πνευστά είναι συναρπαστικά γραμμένα, σε διάφορους βαθμούς δυσκολίας, ενώ γράφει επίσης σόλο κομμάτια, κοντσέρτα, έργα διδασκαλίας για αρχάριους, εμβατήρια, μάρτσιες, καθώς και μουσική για διασκέδαση. Ξεχωριστό μέρος της μουσικής του παραγωγής είναι οι αναρίθμητες διασκευές κλασικών έργων.

 

Θεματικές του σεμιναρίου

Το σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, με τετράωρα πρωινά μαθήματα και εργαστήρια πρακτικής άσκησης και θα στοχεύσει στην εξέταση σημαντικών και ιδιαίτερων ζητημάτων που σχετίζονται με τη συνήθη πρακτική των ορχηστρών πνευστών, ενώ σημαντικό μέρος του θα εστιαστεί σε πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με μεταγραφές διαφόρων έργων για μπάντα.

Έτσι, εκτός από τις βασικές αρχές ενορχήστρωσης, στο σεμινάριο θα υπάρξει διδασκαλία και πρακτική άσκηση σε ζητήματα, όπως:

·       Δημιουργώντας μελωδίες και αντιστικτικές γραμμές

·       Συγχορδίες, γραφή και ενορχήστρωσή τους

·       Μεταγραφή για μπάντα από μέρος πιάνου ή spartito

·       Μεταγραφή για μπάντα από παρτιτούρα ορχήστρας

·       Μεταγραφή για σύγχρονη μπάντα από παλαιότερες ενορχηστρώσεις μπάντας

·       Χρήση των κρουστών στη σύγχρονη μπάντα

Το σεμινάριο - εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες μουσικούς, φοιτητές τμημάτων Μουσικών Σπουδών Α.Ε.Ι, σπουδαστές Ωδείων, ενορχηστρωτές, αρχιμουσικούς, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ασχοληθεί συστηματικά με την ενορχήστρωση, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στη γραφή για μπάντα. Το κόστος του σεμιναρίου έχει καταβληθει προσπάθεια να διατηρηθεί ιδιαίτερα χαμηλό, προκειμένου να γίνει προσιτό σε περισσότερους ενδιαφερόμενους.

 

Προετοιμασία σεμιναρίου

Είναι καλό οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους προσωπικό Η/Υ με μουσικό κειμενογράφο (Finale, Sibelius), ώστε να μπορούν να εργάζονται στο χώρο του σεμιναρίου και να μπορούν να προβάλουν τις διάφορες ασκήσεις και ενορχηστρώσεις τους στους υπόλοιπους συμμετέχοντες και στον διδάσκοντα για ανατροφοδότηση.

Διαμονή

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ειδική προσφορά μόνο για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο γίνεται από μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο που βρίσκεται στον Ύψο, πάνω στη θάλασσα και απέχει μόλις 10 λεπτά με το Αστικό Λεωφορείο (ανταπόκριση κάθε 20 λεπτά) από το Μουσικό Σχολείο. Πληροφορίες και κρατήσεις στο 6944541562 (κ. Κώστας).

 

 

Πίσω

Corfuland Live Webcams

Flisvos Seaside Cafe Restaurant

Μονή Βλαχερνών Ποντικονήσι

Δείτε live

Ακταίον Κέρκυρα

Λεωφ. Δημοκρατίας, Παλαιό Φρούριο

Δείτε live

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Corfuland News