Τι παίζει Σήμερα

Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους

Συνταγές για Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα

Συνταγές για Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα

1. Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Υλικά:

1 και ¼ του κιλού αλεύρι 

1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη 

2 κουταλιές σούπας μαγιά μπίρας 

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 

8 αυγά 

Ξύσμα λεμονιού 

½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα 

Λίγο αλάτι 

3 κουτ. σούπας ζάχαρη 

Τρόπος Εκτέλεσης:

Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και λιώνετε μέσα σ’αυτό τη μαγιά της μπίρας. Προσθέτετε λίγες κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας πυχτός χυλός. Τον σκεπάζετε και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάζετε το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπόλ, λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο αλεύρι. Προσθέτετε τα αυγά ολόκληρα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαγιά της μπίρας που έχει, στο μεταξύ φουσκώσει. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.

 Σκεπάζετε τη ζύμη, τη βάζετε σε ζεστό μέρος και την αφήνετε να φουσκώσει. Υπολογίζετε ότι πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος της περίπου. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για δεύτερη φορά. Την αλείφετε με αυγό, πασπαλίζετε με ζάχαρη ή ασπρισμένα αμύγδαλα και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο (170 C) για μια περίπου ώρα. 

 Πηγή: «Η Μικρή Ελληνική Κουζίνα», Σοφία Σκούρα, Εκδόσεις Φυτράκη 

 

2. Βασιλόπιτα Πολίτικη 

Υλικά:

50 γρ. Μαγιά νωπή ή 2 κουταλιές ξερή 

½ κιλό αλεύρι δυνατό 

1 κούπα ζάχαρη 

2 αυγά και 2 κροκάδια 

½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 

½ κουταλάκι αλάτι 

½ κουταλάκι μαστίχα χιώτικη ή βανίλια 

1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο 

1/3 κούπας γάλα εβαπορέ ζεστό 

½ κούπα βούτυρο λιωμένο ζεστό 

1 κροκάδι για το άλειμμα ασπρισμένα μισά αμύγδαλα για το στόλισμα 

Τρόπος Εκτέλεσης:

Διαλύστε τη μαγιά σε 1/3 κούπας νερό ζεστό, 40 C. Ρίξτε 1-2 κουταλιές αλεύρι, να γίνει αραιός χυλός, κι αφήστε τον να φουσκώσει, ώσπου να κάνει μεγάλες φούσκες. Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα μυρωδικά. Ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο και βάλτε μέσα τη ζάχαρη, το γάλα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και τη φουσκωμένη μαγιά. Παίρνοντας το αλεύρι λίγο – λίγο από τριγύρω, ζυμώστε σε ζύμη μαλακιά. Βουτώντας τα χέρια σας στο λιωμένο ζεστό βούτυρο συνεχίστε ζυμώνοντας, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο και να ενσωματωθεί με τη ζύμη. Σκεπάστε τη ζύμη με υγρή πετσέτα ή καλύτερα με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τη σε ζεστό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο (2 ½ ώρες περίπου). Πατήστε τη ζύμη, να ξεφουσκώσει. 

Πλάστε μ' αυτή ένα χοντρό μακρύ κορδόνι και τυλίξτε το σε σπιράλ επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο στρωμένο σε λαμαρίνα. Μπήξτε σε κάποιο σημείο το νόμισμα. Αφήστε τη βασιλόπιτα σκεπασμένη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 30 λεπτά περίπου. Αλείψτε τη με το κροκάδι, αφού το χτυπήσετε με λίγο νερό και μπήξτε μισά αμύγδαλα ακολουθόντας το σχήμα του σπιράλ. Ψήστε τη στους 200 C 20 – 30 λεπτά να ροδίσει καλά. Βγάλτε τη και βάλτε τη να κρυώσει επάνω σε σχάρα.. Φυλάξτε τη σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για να μη στεγνώσει. Η βασιλόπιτα αυτή δε γίνεται πολύ αφράτη αλλά πολύ νόστιμη. 

 
Πηγή: Μαγειρική «Ελληνική Κουζίνα Ζαχαροπλαστική»
 

3. Βασιλόπιτα Σμύρνης 

Υλικά:

1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη (250 γρ.) 

1 ¼ κούπας ζάχαρη 

2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού 

2 κουταλάκια σόδα 

2 κουταλιές κονιάκ 

6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού 

1 κροκάδι αυγού για το άλειμμα 

35 γρ. κουκουνάρια ή ολόκληρα γαρίφαλα 

Λίγο μαύρο ή άσπρο σουσάμι 

Τρόπος Εκτέλεσης:

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’αφρατέψει. Ρίξτε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα, αφού τη διαλύσετε προηγουμένως στο κονιάκ. Κατόπιν ρίξτε εναλλάξ αλεύρι και χυμό ποσρτοκαλιού και ζυμώστε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειασθεί για να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα δάκτυλα. Πλάστε μ’αυτή χοντρό κορδόνι και τυλίξτε το σε μεγάλο σπιράλ επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο στρωμένο σε λαμαρίνα ή ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. Μπήξτε και κρύψτε σε κάποιο σημείο το νόμισμα. Αλείψτε την επιφάνεια με το κροκάδι αφού το χτυπήσετε με λίγο νερό και μπήξτε στη σειρά τα κουκουνάρια ακολουθόντας το σχήμα του σπιράλ. 

Πασπαλίστε αν θέλετε με λίγο μαύρο ή άσπρο σουσάμι. Κατ’ άλλον τρόπο στρώστε τη ζύμη μέσα σε ταψάκι επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο και πατήστε τη με τις παλάμες σας να ισιώσει. Τσιμπώντας την επιφάνεια με δυο πιρούνια, κάντε διάφορα σχέδια και καρφώστε μερικά γαρίφαλα σε διάφορα σημεία. Αλείψτε την επιφάνεια με το κροκάδι. Στη Σμύρνη οι νοικοκυρές σφράγιζαν τη βασιλόπιτα με τη σφραγίδα του δικέφαλου αετού. Ψήστε την πίτα στους 180 C 30 – 35 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια καλά. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο βάλτε τη να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Φυλάξτε τη σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη. 
 
Πηγή: Μαγειρική «Ελληνική Κουζίνα Ζαχαροπλαστική»
 

Corfuland Live Webcams

Rodostamo Hotel & Spa

Κομμένο

Δείτε live

Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfu Holiday Palace

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland News