Τι παίζει Σήμερα

Bartenders Seminar Level 1, 24-28/04/2017

Ώρα έναρξης: 05:00

Fridays Music @ Liston, 28/04/2017

Ώρα έναρξης: 17:00
Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους

Οι παραδοσιακές Σαρακοστιανές λιχουδιές της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο

Την Καθαρά Δευτέρα, κάποια από τα παραδοσιακά εδέσματα που έχουν συνήθως την τιμητική τους είναι τα θαλασσινά, η λαγάνα, ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα, οι γίγαντες και οι ελιές.

Πεντανόστιμα όλα, μας κάνουν να μην μπορούμε να αντισταθούμε, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χαλάμε τη δίαιτά μας. Μα ποια δίαιτα;

Τέτοιες μέρες καλό είναι να αποφεύγουμε αυτό τον όρο και να προσπαθούμε απλά να φάμε λίγο πιο συντηρητικά. (Φυσικά αν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, συνεχίζουμε να προσέχουμε και να αποφεύγουμε τα τρόφιμα που μπορεί να μας κάνουν κακό).

Οι παραδοσιακές Σαρακοστιανές λιχουδιές της Καθαράς Δευτέρας στο μικροσκόπιο

Όπως και να’χει,  όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε για το τι τρώμε, τόσο καλύτερες επιλογές μπορούμε να κάνουμε:

Λαγάνα: Μία λεπτή φέτα αποδίδει περίπου 80kcal, γι’ αυτό καλό θα είναι να μην καταναλώσουμε πάνω από 2 φέτες μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, η θερμιδική της αξία απογειώνεται όταν την αλείφουμε με ταραμοσαλάτα, ή την βουτάμε στο ελαιόλαδο, κάτι που σχεδόν κανείς δεν αποφεύγει στο σαρακοστιανό τραπέζι.

Ταραμοσαλάτα:  [Ο ταραμάς (τα αυγά ψαριού), αναμειγνύονται συνήθως με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, πατάτα, κρεμμύδι και λεμόνι ]. Η ταραμοσαλάτα, είναι γευστική αλλά και πολύ πλούσια σε αλάτι, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της από άτομα με υπέρταση. Επίσης, ιδιαίτερα παχυντική,  (αν σκεφτούμε ότι 100 γρ ταραμά έχουν περίπου 400 θερμίδες). Προτιμήστε τον άσπρο ταραμά, καθώς το ροζ χρώμα προέρχεται από πρόσθετες χρωστικές ουσίες και αρκεστείτε στο να συνοδέψετε το πιάτο σας με 1-2 κουταλιές της σούπας.

Θαλασσινά: Πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Δεν έχουν πολλές θερμίδες, εξαρτάται βέβαια από τον τρόπο μαγειρέματος, αν δηλαδή είναι ψητά ή τηγανητά. Επιλέξτε θαλασσινά στη σχάρα ή βραστά με λεμόνι ή ξύδι. Ενεργειακά, τα ψητά ή βραστά θαλασσινά θα σας αποδώσουν ανά 100γρ περίπου 100-200 θερμίδες (περίπου 100θερμίδες το καλαμάρι, 140-150θερμίδες οι γαρίδες και οι σουπιές, ενώ το χταπόδι περίπου 200 θερμίδες), ενώ αν επιλέξετε κάποια από τα παραπάνω θαλασσινά τηγανητά, τότε η ίδια ποσότητα μπορεί να σας δώσει έως και 400 θερμίδες.

Ελιές: Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση από άτομα με υπέρταση (λόγω του ότι συντηρούνται σε αλάτι). Μια μερίδα (5-6 ελιές) αποδίδει περίπου 45kcal.

Όσπρια: Τα όσπρια αποτελούν μία εξαιρετική τροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, με αρκετό σίδηρο και φυλλικό οξύ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και λίγες θερμίδες.

Λαχανικά: Τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, αρκεί να μην προσθέσουμε πολύ λάδι για να τα συνοδεύσουμε και φυσικά να μην τα τηγανίσουμε. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και σε νερό. Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μας και παράλληλα μπορούν να μας δώσουν πιο σύντομα κορεσμό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, κάτι που θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε.

Χαλβάς: Ο παραδοσιακός χαλβάς, είναι ιδιαίτερα υγιεινός και θρεπτικός. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο , μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ακόμα κι αν είστε σε δίαιτα, μπορείτε να φάτε μια μερίδα χαλβά χωρίς φόβο. Προσοχή όμως, μην υπερβείτε την ποσότητα, γιατί 100 gr χαλβά αποδίδουν περίπου από 300 ως 540 Kcal (ανάλογα με το τι περιέχει).

Βλέπουμε λοιπόν, πως όλες οι τροφές που υπάρχουν στον τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας, όμως αρκετά πλούσιες σε θερμίδες!

Έτσι λοιπόν φροντίζουμε να τρώμε από όλα αλλά με μέτρο!

Επίσης, μην ξεχνάτε:

  • να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα
  • να καταναλώσετε τα φρούτα σας ως ενδιάμεσα σνακ,
  • να μην παραλείψετε τη σαλάτα σας από το κυρίως γεύμα! Φτιάξτε πολύχρωμες σαλάτες και προσθέστε μέσα νερόβραστες φακές, φασόλια μαυρομάτικα ή ότι άλλο σας αρέσει προκειμένου να αυξήσετε την διατροφική τους αξία.
  • Περπατήστε στη φύση και εκμεταλλευτείτε το έθιμο του χαρταετού ώστε να κινηθείτε όσο μπορείτε περισσότερο!

Πρότυπο γεύμα: 1 μερίδα ψητά θαλασσινά , 1-2 κουταλιές ταραμοσαλάτα, 1 λεπτή φέτα λαγάνα, 2-4 κουταλιές της σούπας όσπρια (π.χ. φάβα ή φασόλια), σαλάτα, 5-6 ελιές.

Καλά Κούλουμα!

Μαρία Μπαλή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Start Diet  

Διεύθυνση: Σταματίου Δεσύλλα 12

Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 20882

Κινητό: 6944217235

Facebook page: Startdiet by Maria Bali

Corfuland Tips

Corfuland News