Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Φογάτσα και κολομπίνες: το παραδοσιακό τσουρέκι της Κέρκυρας με κουμ κουάτ

Η φογάτσα είναι ένα παραδοσιακό Κερκυραϊκό γλύκισμα, βενετσιάνικης προέλευσης. Μια παραλλαγή του τσουρεκιού, σε στρόγγυλο σχήμα, που δε λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι.

Χαρακτηρίζεται ως το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας. Μια παραλλαγή της φογάτσας είναι οι κολομπίνες που στην ουσία παράγονται από τα ίδια υλικά και στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό και ένα φτερό και έχουν σχήμα πλεξούδας.

Φογάτσα και κολομπίνες: το παραδοσιακό τσουρέκι της Κέρκυρας με κουμ κουάτ

Οι κολομπίνες, επίσης “απομεινάρι” της Ενετοκρατίας, φτιάχνονται με τη ζύμη της φογάτσας και παίρνουν το όνομά τους από την ιταλική λέξη colomba που σημαίνει περιστέρι και αυτό γιατί το σχήμα τους θυμίζει περιστέρι και λέγεται πως συμβολίζει το Άγιο Πνέυμα. Δύο πλεξίδες πλέκονται, ένα κόκκινο αυγό τοποθετείτε σαν μάτι και πολύχρωμα φτερά διακοσμούν αυτό το πρωτότυπο γλύκισμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα να ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. 

Υλικά

  • 800 gr. αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 gr. αλεύρι σκληρό
  • 180 gr. βούτυρο Κερκύρας
  • 170 gr. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια ξύσμα και χυμό
  • 200 ml. κρασί μοσχάτο
  • 50 ml. λικέρ κουμ κουάτ
  • 120 ml. γάλα φρέσκο
  • 45 gr. μαγιά νωπή
  • 1 κάψουλα βανιλλύνη ή υγρή βανίλλια
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού

Οδηγίες

  1. Αφήνουμε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40°C Κελσίου για 10 λεπτά και τον σβήνουμε.
    Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γάλα, το οποίο έχουμε ζεστάνει ελαφρά, με τα 50 gr. από την ζάχαρη και με την μαγιά μέχρι να διαλυθουν.
    Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε.
    Αφήνουμε το προζύμι για 40 λεπτά μέσα στον φούρνο.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του προτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
    Τοποθετούμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
    Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λικέρ, το κρασί και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  3. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το το προζύμι.
  4. Ζυμώνουμε ελαφρά με την παλάμη μας, κλείνοντας την ζύμη προς τα μέσα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, που θα κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια αλλά θα είναι απαλή και όταν την κρατάμε στην χούφτα μας δεν θα στέκεται στοιβαρή αλλά θα απλώνει.
    Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη μας να είναι ελαστική, γυαλιστερή και με υγρασία. Αν νιώθουμε οτι η ζύμη κολλάει περισσότερο και νιώθουμε οτι δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε ποτέ δεν αλευρώνουμε τα χέρια μας, αν χρειαστεί ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπώλ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα.
  5. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για μια ώρα, σκεπάσμένη με ελαφρά νωπή πετσέτα, που θα έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και στύψει καλά αλλά δεν θα έρχεται σε επαφή με την ζύμη.
  6. Χωρίζουμε την ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, η ζύμη φουσκώνει αρκετά οπότε μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και 3 ή 4 τσουρέκια.
    Δεν κουράζουμε την ζύμη με πολύ ζύμωμα και δεν πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, χρησιμοποιούμε και πάλι ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας αν χρειαστεί.
  7. Δημιουργούμε καρβελάκια.
    Τοποθετούμε την φογάτσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι.
    Με ένα ψαλίδι κόβουμε την ζύμη στην επιφάνει σε σταυρό.
    Αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει η ζύμη.
  8. Αραιώνουμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφουμε απαλά την φογάτσα πριν την ψήσουμε.
    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175°C Κελσίου για περίπου 45 λεπτά.
    Αφήνουμε να τις φογάτσες να κρυώσουν καλά σε σχάρα και τυλίγουμε με μεμβράνη!

Πηγή: https://funkycook.gr/

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Callao

Καλάμι, Κέρκυρα

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται σερβιτόρος/α από καφετέρια στη Μαρίνα Γουβιών 13.05.24
  2. Ζητείται άτομο για κρύα κουζινα/λάντζα από καφέ στη Μαρίνα Γουβιών 13.05.24
  3. Ζητείται προσωπικό από το ξενοδοχείο Pantokrator στο Μπαρμπάτι 13.05.24
  4. Ζητείται προσωπικό από το τουριστικό γραφείο MTS Globe 13.05.24
  5. Ζητείται σερβιτόρος/α από εστιατόριο στη Γλυφάδα 13.05.24
  6. Ζητούνται skippers/ καπετάνιοι 13.05.24
  7. Ζητείται προσωπικό από εργαστήριο παραγωγής τροφίμων στη Χρυσηίδα 13.05.24
  8. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στην Παλαιοκαστρίτσα 13.05.24
  9. Ζητείται κηπουρός 13.05.24
  10. Zητείται υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών 13.05.24
  11. Ζητείται προσωπικό από την εταιρεία Roula Rouva Real Estate Agency 13.05.24
  12. Ζητείται προσωπικό από το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Αισιοδοξία 13.05.24
  13. Ζητείται προσωπικό από το Nautilus cafe 13.05.24
  14. Ζητείται υπάλληλος από μίνι μάρκετ 13.05.24
  15. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο 13.05.24
  16. Ζητείται προσωπικό από το Profi 13.05.24
  17. Ζητείται υπάλληλος γραφείου από την εμπορική εταιρεία F.K. Food Logistics 13.05.24
  18. Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines 13.05.24
  19. Ζητείται προσωπικό από super market 13.05.24
  20. Ζητείται προσωπικό από πρακτορείο ΟΠΑΠ 13.05.24
  21. Ζητούνται πωλητές/τριες από το Microcosmoses Corfu στο κέντρο και στην Αχαράβη 13.05.24
  22. Ζητούνται συνεργάτες από την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων Best Car Rental Corfu 13.05.24
  23. Ζητείται προσωπικό από το κατάστημα Muses 13.05.24
  24. Ζητείται προσωπικό από το Byoung 13.05.24
  25. Ζητείται τεχνήτρια νυχιών από το Αnna Μaria's Studio 11.05.24
  26. Ζητούνται σερβιτόροι/ες από τις Πιτονοστιμιές 11.05.24
  27. Ζητούνται οδηγοί από τη Μοτοδυναμική για τον κλάδο της Sixt 11.05.24
  28. Ζητούνται πωλητές/πωλήτριες από το κατάστημα Mythiko 11.05.24
  29. Ζητείται delivery από την πιτσαρία Al dente 11.05.24
  30. Ζητείται προσωπικό απο τουριστικό κατάστημα ρούχων στην παλιά πόλη 11.05.24

Corfuland Tips

Corfuland News