Τι παίζει Σήμερα

Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους

7 Συνταγές με Θαλασσινά για τη Σαρακοστή

Ακολουθούν εφτά συνταγές με θαλασσινά οι οποίες προκύπτους κυρίως από τον Α' Τόμο της Μαγειρικής Βέφας και Αλεξίας Αλεξιάδου, Νηστήσιμα και Υγιεινά, που περιλαμβάνει 300 πλήρεις συνταγές. 

Σουπιές κρασάτες
Μερίδες 4

1 κιλό σουπιές
1 κιλό κρεμμύδια σε φετάκια
1 κούπα λάδι
6 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
3 κόκκους μπάχαρι
10 κόκκους πιπέρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίστε , πλύντε και κόψτε τις σουπιές σε κομμάτια. Αφήστε τα κεφάλια ολόκληρα. Βάλτε τα όλα μαζί σε κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά και σιγοβράστε τα, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά τους. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι, και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ώσπου να γίνουν διάφανα. Ρίξτε μέσα τις σουπιές και ανακατέψτε τες επάνω σε δυνατή φωτιά για 2'. Διαλύστε τον πελτέ ντομάτας σε 1/4 κούπας νερό και ρίξτε τον μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα με τις σουπιές. Σκεπάστε και σιγοβράστε τες, ώσπου να μείνουν με πολύ λίγη σάλτσα.

Πηγή: Μαγειρική "Νηστήσιμα Υγειινά, Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου"

Λαζάνια με Καλαμάρια και Μελιτζάνες
Μερίδες 8

750 γρ. καλαμάρια
1 1/2 κιλό μελιτζάνες
3/4 κούπας λάδι
1 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
800γρ ντοματάκια κονσέρβας
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές κέτσαπ
1 φύλλο δάφνης
1/8 κουταλάκι τριμμένο μπάχαρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό
1 συσκευασία λαζάνια

Καθαρίστε και κόψτε τα καλαμάρια σε λεπτέ λωρίδες και κατόπιν σε μικρά τετράγωνα κομματάκια. Αφήστε τα σε τρυπητό να στραγγίσουν καλά. Βάλτε τα σε κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε τα, ώσπου να φύγει το νερό τους. Καθαρίστε τις μελιτζάνες αφαιρώντας όλη τη φλούδα. Κόψτε τες σε φέτες, κατόπιν σε λωρίδες και τέλος σε μικρά τετράγωνα κομματάκια. Βάλτε τες μέσα σε νερό με αλάτι κι αφήστε τες να σταθούν 1 ώρα. Στραγγίστε τες, ξεπλύντε τες με άφθονο νερό και πατήστε τες μέσα στις παλάμες σας, να φύγει η περίσσεια νερού. Βάλτε σε ένα τηγάνι το μισό λάδι και τηγανίστε τες ελαφρά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, να ζεσταθεί και σοτάρετε μέσα σε αυτό το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέστε τα καλαμάρια και ανακατέψτε τα για 2-3' λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε μέσα την ντομάτα, τον πελτέ, την κέτσαπ, τη δάφνη, το μπαχάρι, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Ρίξτε και ανακατέψτε τις τηγανησμένες μελιτζάνες και το μαϊντανό. Κατεβάστε από τη φωτιά, δοκιμάστε και προσθέστε κι άλλο αλάτι, αν χρειάζεται. Ζεματίστε τα λαζάνια σε μπόλικο νερό με λιγο αλάτι και 2 κουταλιές λάδι, να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα και ακουμπίστε τα σε βαμβακερή πετσέτα, να στεγνώσουν. Λαδώστε ένα πυρέξ σκεύος 28x38 και στρώστε μέσα τα λαζάνια σε 4 στρώσεις απλώνοντας στα ενδιάμεσα λίγη από τη σάλτσα Τελειώστε τα με σάλτσα. Ψήστε τα λαζάνια στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά, να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήστε τα να σταθούν 10 λεπτά, πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε.

Πηγή: Μαγειρική "Νηστήσιμα Υγιεινά, Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου"

Χταπόδι στιφάδο

1 μεγάλο χταπόδι, 3 κιλά
1/2 κούπας ξίδι
2 1/2 κιλού κρεμμυδάκια στιφάδου
10 σκελίδες σκόρδου
1 κούπα λάδι
1 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
1/4 κούπας ξίδι balsamico
1 κουταλιά πιπέρι σε κόκκους
10 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα
1/4 κούπας κέτσαπ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίστε και πλύντε καλά το χταπόδι τραβώντας και ξεκολλώντας με προσοχή τη γλοιώση πέτσα του. Βάλτε το σε κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει. Προσθέστε το ξύδι και βράστε το να μισομαλακώσει. Στραγγίστε και κόψτε το σε κομμάτια μπουκιάς. Ρίξτε τα κρεμμυδάκα σε νερό που βράζει και και κατεβάστε τα από τη φωτιά. Αφήστε τα να σταθούν μερικές ώρες. Έτσι θα τα καθαρίσετε πιο εύκολα. Αφού τα καθαρίσετε, σοτάρετέ τα μαζί με τα σκόρδα στο λάδι. Ρίξτε μέσα το κρασί, το ξίδι, τα μυρωδικά, τη ντομάτα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι κι ανακατέψτε καλά. Σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μισομαλακώσουν τα κρεμμύδια και προσθέστε το χταπόδι. Συνεχίστε το βράσιμο, ώσπου να μαλακώσουν καλά το χταπόδι και τα κρεμμύδια και το φαγητό να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολλή και αραιή, στραγγίστε τη σε μικρή κατσαρόλα, συμπυκνώστε τη και προσθέστε τη πάλι στο φαγητό. Έτσι δε θα λιώσουν τα κρεμμύδια.

ImageΣπαγγέτι με στρείδια
4 μερίδες

450γρ σπαγγέτι
Αλάτι
225γρ φρέσκα στρείδια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτέ φέτες
2 φιλέτα αντζούγιας, κομμένα
400 γρ ιταλικές ντομάτες (πομοντόρο) ή κονσέρβα χοντροκομμένες
1 κουταλιά φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Βράζετε τα ζυμαρικά όπως συνήθως. Η σάλτσα θα χρειαστεί 25 λεπτά περίπου για ετοιμστεί, γι' αυτό αρχίστε να βράζετε τα ζυμαρικά 5-10 λεπτά αργότερα.
Βάζετε τα στρείδια σε χύτρα με καπάκι που κλείνει καλά. Τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Κατεβάζετε το σκεύος από τη φωτιά και πετάτε όσα δεν άνοιξαν. Ξεκολλάτε τα υπόλοιπα από τα όστρακα τους, τα ξεπλένετε για να καθαρίσετε τους κόκκους άμμου που ίσως είναι κολλημένοι πάνω τους, τα βάζετε σε μπωλ και τα αφήνετε στην άκρη. Σουρώνετε το υγρό από τα στρείδια που έχει απομείνει μέσα στη χύτρα και το ρίχνετε στο μπολ με τα στρείδια.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το λιωμένο σκόρδο και το κομμένο κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη σκουρύνουν. Προσθέτετε τα φιλέτα της αντζούγιας και τις ντομάτες. Μαγειρεύετε τη σάλτσα για 15 λεπτά περίπου.
Όταν ετοιμαστούν τα ζυμαρικά, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε ζεστή πιατέλα σερβιρίσματος. Δυναμώνετε τη θερμοκρασία στο μάτι όπου έχετε τη σάλτσα και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνετε τα φρέσκα στρείδια και τον ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται αλάτι, προσθέτετε τριμμένο μαύρο πιπέρι και περιχύνετε στα ζυμαρικά τη σάλτσα.

Πηγή: Υγιεινή Μαγειρική 1, Εκδόσεις Κοχλίας

Σαλάτα με Καβούρι και Μακαρονάκι
4 Μερίδες

150 γρ μακαρονάκι κοφτό βρασμένο
200 γρ. καβουροποδαράκια σε κομματάκια
1 πορτοκαλί πιπεριά ζουλιέν
ι πράσινη πιπεριά ζουλιέν
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια
1 φρέσκο σκόρδο σε φετάκια
2 κούπες ψιλοκομμένο μαρούλι
σος βινεγκρέτ ή σάλτσα κοκτέιλ

για τη σος βινεγκρέτ

1/3 κούπας λάδι
3 κουταλιές ξύδι balsamico
1/4 κουταλάκι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελάχιστο σκόρδο τριμμένο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλάκι μέλι

Σ' ένα βαζάκι με καλό κλείσιμο, βάλτε όλα τα υλικά για τη σος βινεγκρέτ και χτυπήστε τα να ενωθούν. Ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά της σαλάτας σ' ένα μπολ. Περιχύστε τα με το ντρέσινγκ και σερβίρετε τα σε ποτήρια κοκτέιλ. Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού κι αν θέλετε βάλτε στην κορυφή ένα κουταλάκι μπρικ ή μαύρο χαβιάρι.

Πηγή: Μαγειρική "Νηστήσιμα Υγιεινά, Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου"

Γαριδόσουπα
4 Μερίδες

1 1/2 κιλού μέτριες γαρίδες
1/2 κούπας νερό
1 μικρή καυτερή πιπερία σε ρόδες
1 μικρό καρότι σε φετάκια
1 κλωνάρι σέλινο κομματάκια
1 κουταλάκι πάπρικα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Αφαιρέστε το κέλυφος από τις γαρίδες κι αφήστε τα κεφάλια και τις ουρές. Τρυπήστε την πλάτη με μια φουρκέτα, τραβήξτε και φαιρέστε το εντεράκι. Ξεπλύντε τις γαρίδες κι αφήστε τες να στραγγίσουν καλά σε τρυπητό. Βάλτε σε κατσαρόλα το νερό και τα υπολοιπα υλικά, εκτός από το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και το κρεμμυδάκι. Βράστε τα για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε μέσα τις γαρίδες, σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε τες δυνατά 7-8 λεπτά. Δεν πρέπει να βράσουν περισσότερο, γιατί σκληραίνουν και στεγνώνουν. Στο διάστημα αυτό, ανακατέψτε τες μια-δυο φορές κουνώντας δυνατά την κατσαρόλα. Κατεβάστε από τη φωτιά, περιχύστε με το χυμό λεμονιού και ρεβίρετε τη γαριδόσουπα μέσα σε βαθιά πιάτα ή μπολ. Πασπαλίστε την επιφάνεια με το μαϊντανό ή το άνηθο και το κρεμμυδάκι.

Πηγή: Μαγειρική "Νηστήσιμα Υγιεινά, Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου"

Πιλάφι με Θαλασσινά
4 Μερίδες

1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα
1/2 κιλό γαρίδες καθαρισμένες σε κομματάκια
250γρ. καλαμάρια ψιλοκομμένα
3/4 κούπας λάδι
1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2 μικρές πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κιλό ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 κουταλιές κέτσαπ
1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
2 κούπες ρύζι για πιλάφι
70 γρ. κουκουνάρια
5-6 μεγάλες γαρίδες βρασμένες

Ζεματίστε τα μύδια σε λίγο νερό και στραγγίστε τα. Κρατήστε το ζουμί. Ζεματίστε τις γαρίδες και στραγγίστε τες, κρατώντας και πάλι το ζουμί. Μετρήστε το ζουμί. Πρέπει να είναι 4 κούπες. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώστε με νερό. Αν είναι περισσότερο, πετάξτε το υπόλοιπο. Βάλτε τα καλαμάρια σε μικρή κατσαρόλα, επάνω σε μέτρια φωτιά, σκεπάστε τα και βράστε τα, ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους και να μισομαλακώσουν. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, ρίξτε και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Ρίξτε τις ντομάτες κι ανακατέψτε μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε την κέτσαπ, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το πιπέρι καγιέν και τα καλαμάρι. Σκεπάστε και σιγοβράστε τα, ώσπου να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα. Προσθέστε το ζουμί από τα θαλασσινά κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε κι ανακατέψτε το ρύζι. Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το ρύζι. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα υπόλοιπα θασασσινά, 5' πριν κατεβάσετε το ρύζι από τη φωτιά. Αδειάστε και στρώστε το πιλάφι θαλασσινών σε φόρμα με σχήμα αστερία. Αναποδογυρίστε το σε πιατέλα και σερβίρετέ το ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο. Γαρνίρετε με κουκουνάρια σοταρισμένα σε καλαμποκέλαιο, με ψιλοκομμένο μαϊντανό και με τις ολόκληρες βρασμένες γαρίδες.

Πηγή: Νηστήσιμα και Υγιεινά, Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου

Corfuland Live Webcams

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

The White House Restaurant

Καλάμι

Δείτε live

Rodostamo Hotel & Spa

Κομμένο

Δείτε live

Corfuland News