Το νησί του Βίδο με την πλούσια φυσική ομορφιά από την εποχή του Θουκυδίδη

Το νησί του Βίδο: οι διάφορες ονομασίες, η ιστορία  και η αστείρευτη φυσική ομορφιά του 

Για τους Κερκυραίους το νησί του Βίδο είναι ένας τόπος αναψυχής που συνδυάζει τη θάλασσα με την πλούσια φυσική ομορφιά. Αυτός ο μικρός φυσικός παράδεισος που αποτελεί μια όαση από την έντονη καθημερινότητα των Κερκυραίων  τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται σε απόσταση 1200 μέτρων από το παλαιό λιμάνι της πόλης. 

Ο Θουκυδίδης στα «Κερκυραϊκά» αναφέρεται  στο κατάφυτο νησάκι με το όνομα «Πτυχία». Το ίδιο κάνει και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και ο Στέφανος ο Βυζάντιος.   Άλλες ονομασίες που έχουν δοθεί στο νησί του Βίδο ήταν « Ηραίου νήσος», « Άγιος Στέφανος» και « Νησί της Ειρήνης». 

Το 1383 μ.Χ ιδιοκτήτης του νησιού είναι ο Θεόδωρος Σκαλίτης και με το θάνατό οι Βενετοί το παραχωρούν στον Ενετό ευγενή Πέτρο Μαλιπιέρο. Στη συνέχεια, καταλήγει στο γιο του, Guido Malipiero. Έτσι, η ονομασία του νησιού αλλάζει και αποκαλείται πλέον «Νησί του Κουίντο». Από παραφθορά του ονόματος από τους Κερκυραίους κατέληξε στη σημερινή ονομασία «Βίδο». 

Το νησί του Βίδο με την πλούσια φυσική ομορφιά από την εποχή του Θουκυδίδη

Όταν κατέλαβαν οι Γάλλοι Δημοκρατικοί την Κέρκυρα, ασχολήθηκαν με την οχύρωση του Βίδο και λόγω της ηρεμίας του και της φυσικής ομορφιάς του το ονόμασαν «Νησί της Ειρήνης». Ακολούθησαν και άλλες οχυρώσεις στο νησί από τους Γάλλους αυτοκρατορικούς και τους Βρετανούς. Τον Δεκέμβριο του 1916 έγινε το καταφύγιο χιλιάδων Σέρβων στρατιωτών μετά την ήττα τους από τους Αυστριακούς. 

Έπειτα έγινε παράρτημα εγκληματικών φυλακών της Κέρκυρας ενώ το 1925  ιδρύθηκαν αγροτικές φυλακές.  Στα χρόνια της Κατοχής οι φυλακές χρησιμοποιήθηκαν ως δεσμωτήρια και στον εμφύλιο πόλεμο ως χώρος κράτησης πολιτικών κρατουμένων. Πριν περιέλθει στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ( Ε.Ο.Τ) λειτούργησε και ως σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων. Τέλος, το 1985 παραχωρήθηκε στον Δήμο Κερκυραίων. 

Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την ιστορική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου που αποτέλεσε το ορμητήριο των Αγίων Ιάσωνα και Σωσιπάτρου για τον εκχριστιανισμό των Κερκυραίων. Εκεί ενταφιάστηκε ο πρώτος χριστιανός μάρτυρας (Αντώνιος). Επίσης, στην ανατολική πλευρά του νησιού δεσπόζει το Σέρβικο Μαυσωλείο ( μνημείο και νεκροταφείο των Σέρβων στρατιωτών) που κτίστηκε το 1936. 

Πέρα από την ιστορία του, το νησί του Βίδο σε προκαλεί η φυσική ομορφιά του να γνωρίσεις κάθε σπιθαμή του. Μέσα από κατάφυτα μονοπάτια μπορείς να κάνεις το γύρο του νησιού και να απολαύσεις τις παραλίες του. Ενδιαφέρον έχει και η πανίδα του νησιού. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης, ελεύθερα κυκλοφορούν πάπιες, φασιανοί,  φραγκόκοτες, ορτύκια, κουνέλια  και άλλα ζώα. Ακόμη, παγκάκια από κορμούς δένδρων είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του νησιού. 

Εδώ και  πολλά χρόνια στο νησί λειτουργούν οι Δημοτικές κατασκηνώσεις και είναι ο χώρος που επιλέγουν οι πρόσκοποι όχι μόνο της Κέρκυρας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας και από όλο τον κόσμο για να εκπαιδεύονται και να ζουν μέσα στη φύση. 

Πηγές; wikipedia, corfuhistory, faiakonnisos.blogspot.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News