Τι παίζει Σήμερα

Friday Night Sounds @ Ruelle, 05/06/2020

Ώρα έναρξης: 18:00

Πέτρος Κουαρτάνος Καλογεράς: ο Κερκυραίος λόγιος και νομικός

Δύο χρόνια από τον θάνατο του ποιητή, Διονύσιου Σολωμού στο κερκυραϊκό τυπογραφείο « Ερμής» του Αντωνίου Τερζάκη τυπώνονται τα «Ευρισκόμενα» σε επιμέλεια του Ιάκωβου Πολυλά. Στον ίδιο τόμο ο Πέτρος Κουρτάνος Καλογεράς, γνώστης της λατινικής και ιταλικής γραμματείας ανέλαβε την επιμέλεια του ιταλόγλωσσου έργου του Επτανήσιου ποιητή. 

Η οικογένεια από την οποία καταγόταν ο Πέτρος Κουαρτάνος ανήκε στις παλαιότερες αριστοκρατικές οικογένειες της Κέρκυρας καθώς  ήταν καταχωρημένη στη Χρυσή Βίβλο των Ευγενών (Libro D’ Oro) από το 1440. 

Πέτρος Κουαρτάνος Καλογεράς: ο Κερκυραίος λόγιος και νομικός

Ο Πέτρος Κουαρτάνος σπούδασε στην Ιταλία τη νομική επιστήμη. Ωστόσο, σύντομα στράφηκε το ενδιαφέρον του  στη φιλολογία και τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων. Μελέτησε εις βάθος τον Δάντη αλλά και τους κορυφαίους συγγραφείς της Ιταλίας του 19ου αιώνα. Χάρη στις γνώσεις του στην Ιταλική γλώσσα και φιλολογία διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο της Κέρκυρας. 

Σε νεαρή ηλικία γνώρισε στην Κέρκυρα και απέκτησε μια φιλική -πνευματική σχέση με τον Διονύσιο Σολωμό αλλά και τον Ιταλό λόγιο, Νικολό Τομαζέο. Μάλιστα, ο Ιταλός λόγιος σε ένα από τα έργα του χαρακτηρίζει τον Κουρτάνο « ένα από τα πλουσιότερα προικισμένα Πνεύματα της Ελλάδος». Μέσω του Διονύσιου Σολωμού γνωρίζει και αποκτά φιλία με τον Νικόλαο Μάντζαρο. 

Ως λάτρης της μουσικής ο Πέτρος Κουρτάνος μαζί με άλλες σημαντικές προσωπικότητες της Κέρκυρας ιδρύουν στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 την Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας. Γίνεται ο πρώτος αντιπρόεδρος  της ενώ αργότερα αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου. 

Πνεύμα ανήσυχο ο Πέτρος Κουρτάνος ήταν αυτός μαζί με άλλους επιφανείς Κερκυραίους που αγωνίστηκαν για τη μεταρρύθμιση του αυστηρού αποικιοκρατικού Συντάγματος που είχαν επιβάλλει η Αγγλική Διοίκηση.

 Επίσης, ο Κουρτάνος ήταν ένας απ’ αυτούς που επισκεπτόταν συχνά το « σπίτι της Εξορίας» ( « σπίτι των Γιατρών») και συνέδραμε ( όπως και ο Σολωμός) τους ιταλούς επαναστάτες, αδερφούς Bandiera.  

Το 1849 συνελήφθη από την αγγλική διοίκηση θεωρώντας τις διάφορες δράσεις του ως στασιαστικές. Για την απελευθέρωσή του καθοριστική ήταν η παρέμβαση του φίλου του, Διονύσιου Σολωμού. 

Πολλά φιλολογικά έργα του είναι αδημοσίευτα και χαμένα. Πολύ σημαντική είναι η βαθιά μελέτη του στη « Θεία Κωμωδία» του Δάντη με εκτενή σχολιασμό. Έγραψε ποιήματα στη δημοτική γλώσσα αλλά και στην ιταλική. Ακόμη, έγραψε και δύο θεατρικά δραματικά έργα. Τέλος, το 1841 εξέδωσε τα « Ιταλικά του Σολωμού» καθ’ υπαγόρευση του ίδιου του ποιητή. 

Ο Πέτρος Κουαρτάνος Καλογεράς πέθανε στις 9 Ιουλίου 1881. 

Πηγές: fek.gr, corfuhistory.eu, corfu-museum.gr, enet.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News