Τι παίζει Σήμερα

Οθωνοί: Το παραδεισένιο διαπόντιο νησί με το βυθό που μάγεψε τον Κουστώ

Στο βορειοδυτικότερο σημείο της Ελληνικής επικράτειας βρίσκεται το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά, οι Οθωνοί. Η έκτασή του φτάνει τα 10,45 τ. χλμ,  απέχει από την Κέρκυρα 7,5 ναυτικά μίλια και είναι ορατό με γυμνό μάτι από το Οτράντο της Ιταλίας.  

Ποικίλες είναι οι εκδοχές για την ονομασία του. Πρώτη αναφορά για το νησί έχουμε από τον γραμματικό Ησύχιο με την ονομασία «Ορθωνός» . Τον 1ο αι. μ. Χ στον συγγραφέα  Πλίνιο το νησί αναγράφεται με την ονομασία «Θορωνός». Στη συνέχεια, ο ιστορικός Προκόπιος τον 6ο αι. μ.Χ. αναφέρεται στο νησί με την ονομασία «Οθονοί».

Οθωνοί: Το παραδεισένιο διαπόντιο νησί με το βυθό που μάγεψε τον Κουστώ

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Οθωνοί ταυτίζονται με την Ομηρική Ωγυγία, το νησί όπου η νύμφη Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα για εφτά χρόνια. Άλλωστε, ένα από τα αξιοθέατα του νησιού είναι η λεγόμενη σπηλιά της Καλυψώς στο δυτικό του άκρο με μήκος 100 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα και ύψος 20 μέτρα και που είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Οθωνοί: Το παραδεισένιο διαπόντιο νησί με το βυθό που μάγεψε τον Κουστώ

Κάποια από τα αξιοθέατα του νησιού είναι τα ερείπια από ένα ενετικό κάστρο στο Ακρωτήρι καστρί και ο φάρος που είναι χτισμένος το 1872 σε υψόμετρο πάνω από 100 μέτρα από την θάλασσα.

Στους Οθωνούς ο επισκέπτης θα βρει πυκνή βλάστηση, γραφικά μονοπάτια (ιδανικά για πεζοπορικές διαδρομές) και μικρούς οικισμούς με πετρόχτιστα σπίτια. Σημαντικοί οικισμοί του είναι ένας παραθαλάσσιος με την ονομασία «Άμμος» και ένας ορεινός που ονομάζεται «Χωριό».

Οι περισσότερες ακτές του είναι απότομες και βραχώδεις ενώ η πρόσβαση για τις παραλίες γίνεται κυρίως από μονοπάτια ή από τη θάλασσα. Μια από τις  παραλίες που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος  είναι η Άσπρη Άμμος με τη ψιλή, λευκή άμμο, τα βότσαλα, τα πεντακάθαρα νερά κάτω από ένα τεράστιο βράχο. Ξεχωριστή είναι και η παραλία που βρίσκεται στον όρμο Φύκι, όπου βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου Σάρα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο βυθός των Οθωνών είχε μαγέψει τον Γάλλο ωκεανολόγο Ζακ Υβ Κουστώ στο χρονικό διάστημα που έμεινε στο νησί.

Η πρόσβαση στους Οθωνούς γίνεται είτε με πλοίο από την Κέρκυρα είτε με καΐκια που ξεκινούν από το Σιδάρι και τον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών.

Μετακίνησ: Πήγασος 6932 445395, λιμάνι της Κέρκυρας, Zanadu 266180444

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

 

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News