Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... Oμηρική παράδοση !

Ένα ακόμα άκρως καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο πέρασε !
Σίγουρα αρκετοί από εμάς θα βρέθηκαν σε μια από τις ωραίες παραλίες του νησιού, περνώντας ευχάριστα την ώρα, κάνοντας μπάνιο, διαβάζοντας ένα βιβλίο, μια εφημερίδα, απολαμβάνοντας μια μπύρα !

Έτσι κι εμείς .... Στην παραλία στο Μπαρμπάτι, κάναμε μπάνιο και διαβάζαμε την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Φτάνοντας στο ένθετο "Οικονομία" στην κεντρική σελίδα στην κορυφή αριστερά διαβάζουμε τον τίτλο "Εξαγωγές μπίρας με σήμα τον...Όμηρο, ΣΕΛ 10".

Πηγαίνοντας στη σελίδα 10, συνεχίζουμε το διάβασμα.... "Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση".

Κοιτάζουμε τη φωτογραφία με τίτλο "Ο Σπύρος Καλούδης, επικεφαλής της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας".
ImageΚοιτάζουμε και την Κερκυραϊκή μπύρα που πίναμε και συνεχίζουμε το διάβασμα του άρθρου της Ελευθεροτυπίας το οποίο αξίζει να διαβαστεί από όλους εμάς που σίγουρα έχουμε αγαπήσει τις Κερκυραϊκές μπύρες και με βεβαιότητα θα απολαύσουμε την  "Ionian Epos" η οποία είναι εμπνευσμένη από μια αναφορά του Ομήρου για τον κρίθινο οίνο που διέθετε ο βασιλιάς Αλκίνοος των Φαιάκων.

<<Η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία αναπτύσσεται αλματωδώς και γνωρίζει διεθνή καταξίωση, παράγοντας μπύρα με μέλι, κατά το πρότυπο του επικού βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου"

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση βρίσκεται κρυμμένο στον ανεξάντλητο «θησαυρό» των εκατοντάδων τοπικών προϊόντων που παράγονται «χύμα», αντί να τυποποιούνται με βάση τις σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ ώστε να μοσχοπουλιούνται σε όλο τον κόσμο.

Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει το γνωστό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες αφιέρωσε ολόκληρο το ρεπορτάζ του, για την Ελλάδα και την οικονομία της χώρας, στην Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία. Μια μικρή εταιρεία που λειτουργεί μόλις την τελευταία διετία, εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη και πριν μερικούς μήνες έγινε θέμα σε εξειδικευμένα περιοδικά και δικτυακούς τόπους για μια μπίρα με μέλι με συνταγή εμνευσμένη από τον Ομηρο.

Η μικρή επιχείρηση τράβηξε την προσοχή του γερμανικού δικτύου χάρη στο γεγονός ότι εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της εν μέσω κρίσης το 2009 με παραγωγή 80.000 φιάλες μπίρας, 70.000 ευρώ τζίρο και τρεις εργαζόμενους. Η παραγωγή της έχει φθάσει τις 400.000 φιάλες, ο τζίρος της ανέρχεται σε 400.000 ευρώ και απασχολεί έξι εργαζόμενους.

«Αυτό που είχαμε στοχεύσει στην πενταετία, ήρθε στη διετία» λέει ο επικεφαλής της εταιρείας Σπύρος Καλούδης. «Η ζήτηση το καλοκαίρι ξεπερνά κατά πολύ τη δυνατότητα παραγωγής και μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου είμαστε σε θέση να ικανοποιούμε τη ζήτηση. Κι αυτό επειδή μειώθηκε η τουριστική κίνηση στην Κέρκυρα σε σχέση με τον Αύγουστο. Αποδείχθηκε ότι οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο φυσικά προϊόντα, σε φρέσκιες μπίρες στην προκειμένη περίπτωση. Αυτή η νέα τάση μάς βρήκε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή».

Παρ' όλα αυτά, το μέγεθος της εταιρείας παραμένει μικρό. «Το θέμα δεν είναι να γίνει η εταιρεία μας πολύ μεγάλη αλλά να υπάρξουν κι άλλες πολλές, ανάλογου μεγέθους, σε όλη την Ελλάδα. Ετσι θα δημιουργηθούν και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Αλλες χώρες όπως η Γερμανία βασίζουν την οικονομία τους σε πολλά μικρά εργοστάσια. Μόνο στη Βαυαρία υπάρχουν 600 ζυθοποιίες, στην Αγγλία 2.500, ενώ στις ΗΠΑ λειτουργούν 3.500 μικροζυθοποιίες που παράγουν συνολικά 15.000 ετικέτες μπίρας» λέει ο Σπ. Καλούδης.

Η εταιρεία ξεκίνησε με δύο ale, αφροζυμωτές μπίρες με την ετικέτα «Corfu Beer»: τη Real Ale Special (ξανθοκόκκινη με φρουτώδη γεύση) και τη Real Ale Bitter (καστανή, ελαφρά πικρή). Το 2010 δημιούργησαν μια νέα ετικέτα, την «Ionian», με πρώτο προϊόν την ξανθιά «Royal Ionian» που βασίζεται σε παλιά τσέχικη συνταγή.

ImageΤα πανηγύρια που οργανώνονται το καλοκαίρι στην Κέρκυρα αποδείχθηκαν ιδανικό «δοκιμαστήριο». «Φέτος δοκιμάσαμε με μεγάλη επιτυχία στα πανηγύρια μια νέα μπίρα τύπου Helles, με λιγότερο αλκοόλ (4,5%) και ανθρακικό ώστε να πίνεται ευχάριστα τις πολύ ζεστές μέρες. Μετά την επιτυχία της θα την εμφιαλώσουμε με το όνομα "Ionian Gold"».

Καινοτόμα προϊόντα

Αυτή την περίοδο η εταιρεία ετοιμάζει την «Ionian Epos», η οποία είναι εμπνευσμένη από μια αναφορά του Ομήρου για τον κρίθινο οίνο που διέθετε ο βασιλιάς Αλκίνοος των Φαιάκων. Η μπίρα παράχθηκε πέρυσι τα Χριστούγεννα σε περιορισμένο αριθμό 6.000 φιαλών. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και η παραγωγή εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς έγινε ανάρπαστη από τους συλλέκτες του είδους απ' όλο τον κόσμο.

«Είναι μια μοναδική μπίρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ. Παράγεται με μαγιά σαμπάνιας και περιέχει βιολογικά πιστοποιημένο μέλι ανθέων της Κέρκυρας (πενήντα κιλά μέλι σε κάθε τόνο μπίρας). Μπορεί να την πιει κανείς άνετα, τρώγοντας σοκολάτα ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό ή παγωτό. Ηδη, η παραγωγή έχει προπωληθεί ακόμα και σε χώρες όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ».

Η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, ωστόσο, εξαρτάται από επενδύσεις επέκτασης που πρέπει να γίνουν. «Δεν βλέπουμε να υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης, παρ' ότι συζητάμε με κάποιες τράπεζες. Μια επένδυση μέσω του αναπτυξιακού νόμου, από την άλλη πλευρά, είναι υψηλού ρίσκου επειδή οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες και μπορεί μια εταιρεία να εκτεθεί ανεπανόρθωτα...>>

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΥΦΑΝΤΗ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: Ένθετο Οικονομία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

 

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται τεχνήτρια νυχιών από το Αnna Μaria's Studio 11.05.24
  2. Ζητούνται σερβιτόροι/ες από τις Πιτονοστιμιές 11.05.24
  3. Ζητούνται οδηγοί από τη Μοτοδυναμική για τον κλάδο της Sixt 11.05.24
  4. Ζητούνται πωλητές/πωλήτριες από το κατάστημα Mythiko 11.05.24
  5. Ζητείται delivery από την πιτσαρία Al dente 11.05.24
  6. Ζητείται προσωπικό απο τουριστικό κατάστημα ρούχων στην παλιά πόλη 11.05.24
  7. Ζητείται προσωπικό για καταγραφή και προμήθεια εμπορεύματος στην παλιά πόλη 11.05.24
  8. Ζητείται σερβιτόρος/α και βοηθός σερβιτόρου από εστιατόριο στο κέντρο της πόλης 11.05.24
  9. Ζητούνται βοηθός υπευθύνου και πωλητές/ταμίες από την εταιρεία Orchestra 11.05.24
  10. Ζητείται προσωπικό από το παγωτατζίδικο Twins Gelato 11.05.24
  11. Ζητείται πωλήτρια/ης από τουριστικό στην παλαιά πόλη 11.05.24
  12. Ζητείται υπάλληλος από κατάστημα παιδικών ρούχων 11.05.24
  13. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 11.05.24
  14. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα εστίασης στο κέντρο 10.05.24
  15. Ζητείται νυχτερινός υπάλληλος υποδοχής και σερβιτόροι/ες 10.05.24
  16. Ζητείται προσωπικό από το κατάστημα Γερμανός στο Σολάρι 10.05.24
  17. Ζητείται υπεύθυνος καταστήματος 10.05.24
  18. Ζητείται βοηθός αποθήκης από super market 10.05.24
  19. Ζητείται προσωπικό από το Ora restaurant στην πόλη 10.05.24
  20. Ζητούνται συνεργάτες από εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων 10.05.24
  21. Ζητείται καμαριέρα στον Άγιο Γόρδιο 10.05.24
  22. Ζητούνται καμαριέρα και βοηθός κουζίνας από το ξενοδοχείο Pelecas Country Club 10.05.24
  23. Ζητείται προσωπικό από τo Malibu Summer 10.05.24
  24. Ζητείται προσωπικό στην Περίθεια 10.05.24
  25. Ζητείται πωλητής/τρια από το ζαχαροπλαστείο καφέ Δέσποινα 10.05.24
  26. Ζητείται υπάλληλος 10.05.24
  27. Ζητείται υπάλληλος από κατάστημα στο κεντρο 10.05.24
  28. Ζητείται συνεργάτης και τεχνικό προσωπικό από επιχείρηση 10.05.24
  29. Ζητείται προσωπικό από τουριστική επιχείρηση στην παλαιά πόλη 10.05.24
  30. Ζητείται προσωπικό κουζίνας από το εστιατόριο Artisti 10.05.24

Corfuland Tips

Corfuland News