Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Χορός στην Κέρκυρα από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα

Σύμφωνα με τον λυρικό ποιητή, Σιμωνίδη τον Κείο  «Ο χορός είναι σιωπηλή ποίηση». Αυτήν την ποίηση ανέκαθεν οι κάτοικοι που ζουν στο νησί των Φαιάκων την υπηρετούσαν και τη λάτρευαν. 

Στην Οδύσσεια του Ομήρου συναντάμε την πρώτη αναφορά για την αγάπη των Φαιάκων για το χορό. Χαρακτηριστικά ο Αλκίνοος λέει στον Οδυσσέα: «είναι καλοί ναυτικοί, γρήγοροι στα πόδια και αγαπούν τη μουσική και το χορό». Έτσι, μια πρώτη περιγραφή χορού έχουμε όταν οι γιοι του Αλκίνοου, Λαοδάμας και Άλιος, χορεύουν με τη συνοδεία της λύρας του Δημόδοκου.

Στη νεότερη ιστορία της Κέρκυρας, σημαντικές πληροφορίες και περιγραφές χορών της Κέρκυρας αντλούμε από τους περιηγητές ( Lear, Charles Rabot) που επισκέφθηκαν την Ελλάδα από τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Εξ ίσου σημαντικές είναι και οι φωτογραφίες του Fred Boissonas για τον τρόπο παρουσίασης των χορών. 

Ο Χορός στην Κέρκυρα από την εποχή του Ομήρου μέχρι και σήμερα

Με την πάροδο των χρόνων η Κέρκυρα κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της διαφορετικό τύπο στην παραδοσιακή μουσική και τον χορό μαζί με τη μοναδική φορεσιά παρόλο που οι πολιτισμικές επιρροές ήταν αρκετές λόγω της γεωγραφικής της θέσης. 

Η ελαφράδα, η χάρη και το έντονο λυρικό στοιχείο χαρακτηρίζουν τον Συρτό « Κερκυραϊκό» χορό που χορευόταν στα πανηγύρια και τους γάμους στο νησί πριν το 1900. Ο χορός αυτός χορεύεται με τις μελωδίες του Γαστουριώτικου, του Μεσιώτικου, Σπαρτιλιώτικου, Σινιώτικου, Κατωμερίτικου και άλλων μελωδιών συρτού χορού. Άλλες ονομασίες του είναι η « Ρούγα» και η «Πέρδικα». 

Σύμφωνα με τον λαογράφο, Δημήτριο Λουκάτο ο παραδοσιακός χορός « Άη- Γιώργης» έχει τις ρίζες του στο γνωστό ακριτικό τραγούδι « Τ’ Αγιωργιού». Ο χορός αυτός εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή της Λευκίμμης. Χορεύεται μόνο από γυναίκες, αν και υπάρχει προφορική καταγραφή ότι το 1960 τον χόρευαν και άνδρες στην Λευκίμμη. 

Ένας χορός που έχει διασωθεί με παραλλαγές και περιλαμβάνει και τον αργό και τον γρήγορο ρυθμό είναι ο «Κορακιανίτικος». 

Ακόμα, ο χορός που συνόδευε τη νύφη στο γάμο έχει την ονομασία «η περαντζάδα του γάμου». 

Στους αστικούς χορούς βενετσιάνικης προέλευσης της Κέρκυρας θεωρούνται οι «Μπαλλέτες» και η « Φουρλάνα». Η « Φουρλάνα» είναι ένας χορός χαρούμενος που αγαπούν οι Κερκυραίοι. Αν και δεν είναι παραδοσιακός χορός, χορεύεται από ζευγάρια με χορογραφία ευρωπαϊκής επίδρασης. 

Πηγές: dance-pandect.gr, ellinikoiparadosiakoixoroi.blogspot.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News