Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η πρώτη σχολή Καλών Τεχνών στην Κέρκυρα του Παύλου Προσαλέντη

Αναμφισβήτητα, ο Παύλος Προσαλέντης είναι  μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της Επτανησιακής σχολής στη Γλυπτική και η προσφορά του στην Τέχνη και στη γενέτειρα του, την Κέρκυρα μεγάλη.

Ο Παύλος Προσαλέντης ήταν αυτός που ίδρυσε την πρώτη σχολή για τη διδασκαλία των εικαστικών τεχνών στην ιστορία του νέου ελληνισμού. Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή είχαμε την εμφάνιση των πρώτων νεοελλήνων γλυπτών και την πρώτη συστηματική ενασχόληση καλλιτεχνών με την κοσμική ζωγραφική και χαρακτική.

Η πρώτη σχολή Καλών Τεχνών στην Κέρκυρα του Παύλου Προσαλέντη

Στα μέσα του 1810 ο Κερκυραίος γλύπτης μαζί με τον γλύπτη, Δημήτριο Τριβώλη- Πιέρη δημιουργούν ένα κοινό εργαστήριο γλυπτικής (ίσως και ζωγραφικής)  στο αρχοντικό Προσαλέντη. Και οι δύο υπήρξαν μαθητές στη Ρώμη του Antonio Canova. 

Στις 23 Αυγούστου 1810 ο Δημήτριος Τριβώλης- Πιέρης φεύγει από τη ζωή και ο Προσαλέντης για λίγο χρονικό διάστημα αναχωρεί για τη Ρώμη για υποθέσεις της Ιονίου Γερουσίας. 

Με την επιστροφή του στην Κέρκυρα στον ίδιο χώρο ο Προσαλέντης  ιδρύει ιδιωτικό εργαστήριο γλυπτικής και  ζωγραφικής, όπου δεχόταν μαθητές. Η ονομασία του ήταν «Διδασκαλείο των Ωραίων Τεχνών». 

Η πρώτη σχολή Καλών Τεχνών στην Κέρκυρα του Παύλου Προσαλέντη

Το 1815 ο Άγγλος Αρμοστής Thomas Maitland αποφασίζει να αναβαθμίσει το «Διδασκαλείο των Ωραίων Τεχνών» σε «Δημόσια των Καλών Τεχνών Ακαδημία». Η σχολή στεγάστηκε στη Μονή του Αγίου Φραγκίσκου και  τη διεύθυνση της  ανέλαβε ο Παύλος Προσαλέντης. 

Μια αναφορά για τη σχολή έχουμε από το φιλολογικό περιοδικό «Λόγιος Ερμής»  το 1819 που μας πληροφορεί ότι έχει περίπου 80 μαθητές και ότι στα δημιουργήματα τους συγκαταλέγονται προτομές από γύψο, χαλκό και μάρμαρο αλλά και προτομές και ιχνογραφήματα. 

Μέσα στη σχολή ο Προσαλέντης δημιούργησε  Μουσείο με τις κερκυραϊκές αρχαιότητες από τις ανασκαφές που γίνονταν στην παλιά πόλη καθώς και συλλογή φυσιολογίας. 

Η σχολή λειτούργησε έως το 1837 και αποτέλεσε το φυτώριο πολλών καλλιτεχνών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της παράδοσης της επτανησιακής τέχνης. 

Πηγές: artcorfu.gr,wikipedia.org, Νεκταρία Ιωάννου: Η εκπαίδευση και η πνευματική ζωή στην Κέρκυρα πριν και κατά διάρκεια της περιόδου της αγγλικής κατοχής ( 1814-1864)

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News