Η Ελλάδα στο Διεθνή Τύπο

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ

 

Η δυνατότητα πρόσβασης σε πάνω από 2.200 διαδικτυακές εφημερίδες (υπηρεσία PressDisplay),  την οποία διαθέτει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας μέσω της χορηγίας του FutureLibrary, μας δίνει την ευκαιρία να «δούμε» την Ελλάδα μέσα από τα μάτια άλλων χωρών. Ως ομάδα φοιτητριών του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας που εκπονεί την πρακτική της άσκηση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, επεξεργαζόμαστε καθημερινά αγγλόφωνα, γαλλόφωνα και γερμανόφωνα άρθρα και σας παρουσιάζουμε σε εβδομαδιαία βάση μια περιληπτικήαναφορά της ελληνικής επικαιρότητας,  όπως την πραγματεύεται ο διεθνής τύπος.

 

THETELEGRAPH (ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ)

 

LatinnationsattackGreeksupport

 

  • Τα κράτη της Λατινικής Αμερικής κατά του ελληνικού προγράμματος διάσωσης

 

Η Βραζιλία ως μέλος του ΔΝΤ απείχε από την έγκριση της δόσης των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, ενώ την ίδια μέρα το ταμείο εντόπισε μια μαύρη τρύπα ύψους 8,2 δισ. ευρώ στα οικονομικά της χώρας.

Ο Πάουλου Νογκέιρα Μπατίστα, εκπρόσωπος συνολικά 11 χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής στο ΔΝΤ, ισχυρίστηκε σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ελληνικού χρέους, πως "επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι του" και μίλησε για "την ατελείωτη οικονομική κρίση" και τις "πολιτικές έριδες".
Το ΔΝΤ προειδοποίησε για ενδεχόμενη τρύπα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2015 και ζήτησε από την Ευρωζώνη να συγκεντρώσει γύρω στα 7,4 δισ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση της χώρας τον επόμενο χρόνο.

Η Βραζιλία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αρχίσει να αντιδρούν για τα χρήματα που πρέπει να δίνουν στο ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

 

7 Αυγούστου, σελ.37


 

THECHINAPOST (ΤΑΪΒΑΝ)

Once roped into Greek debacle Credit Agricole bank leaps free

  • Η Τράπεζα Credit Agricole λύνεται από τα δεσμά της ελληνικής κρίσης.

 

Η Τράπεζα CreditAgricole αφού απελευθερώθηκε από τα ελληνικά και ιταλικά βάρη της, αύξησε τα κέρδη της και την αξία των μετοχών της για το δεύτερο τετράμηνο του χρόνου. Το ποσό ανήλθε στα 696 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με τα 111 εκατ. της προηγούμενης χρονιάς.

Η τράπεζα εγκατέλειψε τις επενδύσεις της σε Ελλάδα και Ιταλία. Το «άνοιγμα» της στην Ελλάδα,  που περιλάμβανε και τη συμμετοχή της στην Εμπορική Τράπεζα,  την ζημίωσε με το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς μάλιστα παρουσίασε κέρδη 469 εκατ. ευρώ μετά από δύο τετράμηνα που είχε σημειώσει μόνο απώλειες.

7 Αυγούστου, σελ.6

 

THEGUARDIAN (ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ)

Summer break for food charities leaves hard-hit families with nowhere to turn

  • Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις διακόπτουν τα συσσίτια για το καλοκαίρι, αφήνοντας τις φτωχές οικογένειες χωρίς στήριγμα


Ο σύλλογος Αλληλεγγύης στεγάζεται σε ένα στενό χώρο επί της οδού Βεΐκου 28. Οι εθελοντές μοιράζουν ρύζι, μακαρόνια και γενικά ξηρά τροφή σε πολλούς Έλληνες. Πολλοί από αυτούς ήταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης, αφεντικά,  που απασχολούσαν άλλα άτομα στις επιχειρήσεις τους και είχαν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις διακόπτουν για κάποιον καιρό το καλοκαίρι την δράση τους, γεγονός που σε άλλες εποχές δεν θα απασχολούσε τόσο πολύ, αλλά στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης αποτελεί μείζον θέμα.

Η  54χρονη συνιδρύτρια της οργάνωσης Παναγιώτα Μουρτίδου, αναφέρει πως «οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια, ανήκουν συνήθως στην μεσαία τάξη και για πολύ καιρό δεν μπορούσαν να παραδεχθούν ότι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα». Τα υποσιτισμένα παιδιά τους όμως φανέρωσαν την κατάσταση που επικρατεί, καθώς πήγαιναν σχολείο πεινασμένα έχοντας φάει μόνο ρύζι και λιποθυμούσαν. Πολλοί εκπαιδευτικοί κοινοποίησαν αυτά τα περιστατικά και άρχισαν να οργανώνονται τέτοιου είδους δράσεις.

Σε όλη την πόλη οργανώνονται συνεχώς νέα συσσίτια, με την Ορθόδοξη Εκκλησία να μοιράζει περίπου 55.000 γεύματα την ημέρα. Ο Πατέρας Τιμόθεος, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου δήλωσε πως «συνήθως δεν κάνουμε διάλλειμα το καλοκαίρι, αλλά οι εθελόντριες μαγείρισσες πρέπει να ξεκουραστούν. Η ζήτηση για φαγητό έχει αυξηθεί κατακόρυφα».

Η UNICEF  υπολογίζει πως στην Ελλάδα σχεδόν 600.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τα μισά από αυτά υποσιτίζονται καθημερινά.

 

7 Αυγούστου, σελ 19

THEGAZETTE (ΚΑΝΑΔΑΣ)

What’s new is actually really, really old

  • Δύο Έλληνες οινοποιοί εμπνέονται απ’ το παρελθόν

 

Σε πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος συνάντησε δύο οινοποιούς, τον Απόστολο Θυμιόπουλο, σχετικά νέο στην παραγωγή λευκού κρασιού και τον Βασίλη Παπαγιαννάκο που είναι πιο έμπειρος και ειδικεύεται στο κόκκινο κρασί.   Μέσα από μια καινούργια μέθοδο που χρησιμοποιούν και οι δύο σκοπός τους είναι τα κρασιά τους να αγγίζουν σε ποιότητα αυτά του παρελθόντος.

Ο Παπαγιαννάκος παράγει Σαββατιανό, το οποίο λέγεται μάλιστα πως προτιμούσαν ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας. Ξεχωρίζει για το πλούσιο άρωμα από εσπεριδοειδή, ενώ η υφή του μπορεί να θεωρηθεί λίγο στιλπνή. Έχει μέτρια οξύτητα, όση ακριβώς χρειάζεται για να διατηρείται φρέσκο.

Ο ίδιος οινοποιός,  μάλιστα,  πειραματίζεται με το Σαββατιανό για να φτιάξει ρετσίνα, ενώ ανέφερε πως «εδώ στην Ελλάδα, οι περισσότεροι κοιτούν υποτιμητικά όσους φτιάχνουν ρετσίνα, […] θεωρώντας την το φαρμάκι της ελληνικής οινοποιίας». Όπως σημειώνει, παρόλο που φτιάχνεται παντού στην Ελλάδα, η παραγωγή της «ξεκίνησε στους αμπελώνες στα Μεσόγεια της Αττικής».

Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η ρετσίνα είναι δροσιστική τώρα το καλοκαίρι, ιδανική σε συνδυασμό με τηγανητό καλαμαράκι και χωριάτικη σαλάτα. Σίγουρα, υπάρχει και κακή ρετσίνα, αλλά αν φτιαχτεί σωστά, τότε γίνεται γευστική.

Ο Θυμιόπουλος, αν και  νέος οινοποιός, είναι αρκετά γνωστός όχι μόνο στην περιοχή της Νάουσας, αλλά και έξω από αυτή με τα κρασιά του να σημειώνουν ιδιαίτερη ζήτηση. Το ξινόμαυρο κρασί του διαφέρει από τα υπόλοιπα. Θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με συνδυασμό του  Πινό Νουάρ, ως προς τη φρουτώδη γεύση και τη μεταξένια υφή, και του Νεμπιόλο ως προς την οξύτητα και την τανίνη.

Ο ίδιος αναφέρει πως ο τρόπος παραγωγής των κρασιών  του  γυρνά πίσω στο 1960, όπου τα κρασιά διακρίνονταν για την ελαφριά γεύση και τη φινέτσα τους και χαρακτηρίζεται από μια μινιμαλιστική και προσγειωμένη προσέγγιση.  Ίσως θα έπρεπε και άλλοι να επηρεαστούν από τη νεολαία, που με τη σειρά της φαίνεται να έχει εμπνευστεί από προηγούμενες γενιές.

3 Αυγούστου 2013, Weekend Life H7

 

THE WALL STREET JOURNAL EUROPE (ΒΕΛΓΙΟ)

Greece Overshadows German Campaign

  • Η Ελλάδα επισκιάζει τη γερμανική προεκλογική εκστρατεία

 

Ο JürgenTrittin, υψηλόβαθμο στέλεχος των Πράσινων, κόμματος της Αντιπολίτευσης, δήλωσε πως αν τα κεντροαριστερά κόμματα κερδίσουν τις εκλογές στη Γερμανία, μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα περιλαμβάνει το λεγόμενο haircut από τους επίσημους δανειστές, θα είναι ενδεχομένως αναπόφευκτη. «Στο τέλος, αυτό θα είναι ίσως το μόνο βήμα για την ενίσχυση των επενδύσεων», όπως είπε.

Καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε κρίση, πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που πιστεύουν πως οι επίσημοι δανειστές, στους οποίους συγκαταλέγεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να διαγράψουν  μέρος του ελληνικού χρέους. Όπως πρόσθεσε ο Trittin, μια κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν οι Πράσινοι,  θα αφήσει πίσω της «μια πολιτική που περιλαμβάνει μόνο μειώσεις των κρατικών δαπανών».

Οι Πράσινοι και οι αριστεροί σύμμαχοί τους, οι  Σοσιαλδημοκράτες, είχαν ασκήσει κριτική στα έντονα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλλει η AngelaMerkel στην Ελλάδα. Ο Trittin, ο οποίος αναμένεται να οριστεί υπουργός Οικονομικών σε έναν κεντροαριστερό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους, δηλώνει ότι η θέση του σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι παρόμοια με εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει προειδοποιήσει για την επιβολή υπερβολικών περικοπών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ο PeerSteinbrück, ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία που έχει την υποστήριξη των Πρασίνων, δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε μια νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους καθώς θα σήμανε απομάκρυνση των μελλοντικών επενδυτών από την Ελλάδα και θα προκαλούσε απαράδεκτες απώλειες στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Ο Trittin υποστηρίζει πως η ενίσχυση των επενδύσεων θα μπορούσε να επέλθει μέσω της φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του προϋπολογισμού της  ΕΕ. Επίσης, ανέλυσε την ανάγκη ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των τραπεζών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας και να αποτραπούν νέες κρίσεις. Υποστηρίζει, ακόμα, πως μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κλείνει τράπεζες, κάτι στο οποίο η Merkel ήταν αντίθετη. Τέλος, δήλωσε πως θα επιδιώξει την αύξηση των δεικτών μόχλευσης κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι Πράσινοι και οι σοσιαλδημοκράτες καλούνται να πετύχουν μια μεγάλη εκλογική ανατροπή στις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, αν επιθυμούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης δημοσκόπησης, που διεξήχθη από τον κρατικό τηλεοπτικό δίαυλο ARD, έδειξαν πως η Merkel χαίρει του μεγαλύτερου ποσοστού στήριξης στη μέχρι τώρα θητεία της, ενώ ο κεντροδεξιός συνασπισμός του οποίου ηγείται, προηγείται εκείνου των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων κατά 8%. Επίσης, το 52% των ερωτηθέντων –το υψηλότερο ποσοστό από το 1997 – δήλωσε πως εγκρίνει την κυβέρνηση.

5 Αυγούστου 2013, σελ.6

SUNDAYTERRITORIAN (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)

Τeenuncleheld

  • Υπό κράτηση «ανήλικος» θείος.

Ένας δεκατριάχρονος συνελήφθη στην Ελλάδα  γιατί οδήγησε σε πνιγμό τα δυο μικρότερα ανίψια του  αφού πρώτα τα παρέσυρε σε αρδευτικό κανάλι. Συμφώνα με δηλώσεις της αστυνομίας , ο ύποπτος προέβη στην αποτρόπαια αυτή πράξη  παρακινούμενος  από ζήλια διότι τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας έδιναν περισσότερη προσοχή  στα μικρότερα παιδιά, ηλικίας 4 και 8 χρονών.

4 Αυγούστου 2013, σελ13

 


ΤΗΕ PNOMPENHPOST (KAMΠΟΤΖΗ), OBSERVERMAGAZINE (Η.Β)

 

Holidays in Greece still a pleasure

  • Οι διακοπές στην Ελλάδα αποτελούν ακόμα απόλαυση

 

Δεν είχαμε σκεφτεί να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα μέχρι τη στιγμή που  μάθαμε ότι η Νεφέλη ,η κολλητή της κόρης  μας κατάγεται  από εκεί και οι γονείς της μας διαβεβαίωσαν ότι εκτός Αθηνών δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο. Ένας τουρίστας κάθεται μπροστά από τον  καταρράκτη Φόνισσα στα Κύθηρα, νότια της Πελοποννήσου λέγοντας μας :“ Ούτε η Αθήνα είναι τόσο επικίνδυνη αν μείνεις μακριά από το κέντρο’’. Δεν ήξερα τι να περιμένω. Τα καταστήματα θα ήταν άδεια; Πόσες ενοχές θα νιώθαμε κάνοντας διακοπές σε μία χώρα πνιγμένη στα χρέη;’ Πρώτη στάση κάναμε στην Μονεμβασιά, στο “Γιβραλτάρ της ανατολής”, που βρίσκεται πάνω σε έναν μεγάλο βράχο και συνδέεται με τη στεριά μέσω ενός υπερυψωμένου μονοπατιού. Στα τέλος της εποχής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν ακμάζον λιμάνι και άνδρο πειρατών, με πληθυσμό 60.000 κατοίκων. Ύστερα από την τουρκική κατοχή  μπήκε σε μια μακροχρόνια ύφεση. Γνωστή στην ιστορία ως ένα μέρος με  απότομες σκάλες ,σοκάκια, όμορφες εκκλησίες, εγκαταλελειμμένα σπίτια, κατάφυτη  και με  ατμόσφαιρα από τις ημέρες του ένδοξου παρελθόντος. Προς έκπληξη  είχε αλλάξει λίγο .Υπήρχαν  περισσότερα ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια, αλλά ήταν ακόμα μισογκρεμισμένα. Μείναμε σε ένα μικρό ξενοδοχείο που αποτελούνταν από αναπαλαιωμένα σπίτια και απολαύσαμε  το δείπνο μας, που περιλάμβανε  ντολμαδάκια και ξιφία. Από τη Μονεμβασιά πήγαμε οδικώς προς τη Μάνη .Ένα τεράστιο, ορεινό κομμάτι άγριας και ανεμοδαρμένης γης που οι κάτοικοί της, γνωστοί  για την τόλμη τους, ξεκίνησαν πόλεμο ανεξαρτησίας κατά των Τούρκων τον 19ο αιώνα. Η Μάνη αναπτύχθηκε από την τελευταία μου επίσκεψη, γέμισε με σπίτια και θέρετρα στο στυλ των παλιών πυργόσπιτων της περιοχής που δεν αλλοίωναν το τοπίο. Μείναμε σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα σε μία απότομη πλαγιά και το βράδυ περπατήσαμε μέχρι το κοντινό χωριό Λιμένι  για να δειπνήσουμε σε εστιατόριο ακριβώς δίπλα στο κύμα. Μετά την αναχώρηση από το  Λιμένι οδηγήσαμε κατά μήκος της Καλαμάτας, και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε  βόρεια προς το Ναύπλιο, αρκετά  διαφορετικό από την Μάνη και καταπράσινο . Το Ναύπλιο, για ένα σύντομο διάστημα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Ελλάδας, ένα συμπαθητικό  μέρος, σφηνωμένο ανάμεσα στο λιμάνι και το φρούριο στην κορυφή του λόφου, και  που από τουριστική  άποψη δεν είναι τόσο καταπιεστικό. Ο κύριος λόγος που επισκεφτήκαμε αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου δεν ήταν το Ναύπλιο. Είδαμε ακόμα και  το παλάτι που βρίσκεται στην ακρόπολη των Μυκηνών, των κατακτητών της Τροίας. ένας μικρός αλλά μεγάλης αξίας αρχαιολογικός χώρος , προς τα βόρεια . Τέλος, είδαμε  από κοντά την  Επίδαυρο. Αυτό που μας τράβηξε την προσοχή  ήταν το αμφιθέατρο, από τα καλύτερα του είδους του, που έχει τόσο τέλεια ακουστική, ώστε μπορεί κανείς να ακούσει και τον  παραμικρό ήχο στην τελευταία σειρά από το κέντρο της σκηνής. Οι άνθρωποι που συναντήσαμε ήταν φιλικοί και εξυπηρετικοί, παρά τους δισταγμούς μας. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ήταν υποτονικά και κυρίως εκείνα που εξαρτώνται από τους έλληνες τουρίστες. Η Ελλάδα χρειάζεται τους τουρίστες.

7 και 4 Αυγούστου 2014, σελ. 19 και 50 αντιστοίχως

 

Η Ελλάδα στο Διεθνή Τύπο

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News