Προσφορές

Κανένα γεγονός
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Άνω Κορακιάνα: το αμφιθεατρικό χωριό της Κέρκυρας με την γαλήνια θέα

Ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κέρκυρας αλλά και των Ιονίων νήσων γενικά είναι η Άνω Κορακιάνα. Το παραδοσιακό χωριό πήρε το όνομά του από το βουνό Κοράκιο. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο σε υψόμετρο 140 μέτρων ανάμεσα στα βουνά Κοράκιο και Κορέντης και απέχει από την πόλη της Κέρκυρας 18 χλμ. 

Διατηρεί ακόμα και σήμερα αρκετά μεσαιωνικά στοιχεία στην  αρχιτεκτονική του που έχουν παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτα στο χρόνο. Ο επισκέπτης θα έχει την τύχη να απολαύσει τις γραφικές παλιές γειτονιές, τα στενά σοκάκια, τα πέτρινα πορτόνια, τις κούρτες (μαντρότοιχοι)  και τα παλιά  πηγάδια. Πάνω από 37 είναι  οι παλιές εκκλησίες και τα παρεκκλήσια του.   

Άνω Κορακιάνα: το αμφιθεατρικό χωριό της Κέρκυρας με την γαλήνια θέα

Επιπλέον, αξίζει να επισκεφθεί κανείς την οικία που διέμεναν οι αδελφοί Bandiera όταν οργάνωναν τη συμμετοχή τους στην ιταλική επανάσταση. 

Είναι γεγονός ότι η Κορακιάνα  είναι από τις ιστορικότερες περιοχές της Κέρκυρας. Ο Θουκυδίδης στα « Κερκυραϊκά» του αναφέρει  την αρχαία πόλη, Ιστώνη, η οποία βρισκόταν βόρεια από το βουνό Κοράκιο. Εκεί με τις ταραχές που προκλήθηκαν στο ξέσπασμα του Πελοποννησιακού πολέμου κατέφυγαν οι αριστοκρατικοί για να σωθούν από τους δημοκρατικούς. 

Στην ιστορία της η Κορακιάνα υπέστη  σοβαρές επιδρομές και καταστροφές. Το 1537 ο Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσα αποβιβάζει περίπου 25.000 Οθωμανούς στρατιώτες στην παραλία του Ύψου. Στην προσπάθεια τους να καταλάβουν την πόλη της Κέρκυρας, κατέστρεψαν την Κορακιάνα και όταν αποχώρησαν από το νησί πήραν μαζί τους χιλιάδες αιχμαλώτους από την περιοχή. Οι ίδιες καταστροφές συνέβησαν στη δεύτερη επιδρομή τους το 1716 όπου και πάλι οι επιδρομείς απέτυχαν πάλι να καταλάβουν την πόλη. 

Στα χρόνια της Αγγλικής « προστασίας» δεν ήταν λίγοι οι Κορακιανίτες που διέπρεψαν ως έμποροι  στην πόλη της Κέρκυρας. Την οικονομική ευμάρεια ακολούθησε η μορφωτική άνθηση και έτσι πολλά παιδιά άρχισαν να σπουδάζουν εντός και εκτός της Κέρκυρας. Το μορφωτικό επίπεδο στο εσωτερικό του χωριού ήταν τέτοιο που εκφραζόταν με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν διάρκεια μέχρι και τις μέρες μας. 

Αρκετά ήταν και τα πολιτιστικά σωματεία που ιδρύθηκαν πριν από τον πόλεμο. Διάφορα μουσικά και θεατρικά σχήματα είχαν κάνει την εμφάνιση τους. Ο μουσικός σύλλογος « Ορφέας» με μαντολινάτα και χορωδία  (1931) έστρωσε το δρόμο για να ιδρυθεί το 1958 η Φιλαρμονική « Σπύρος Σαμάρας» που μέχρι και σήμερα η προσφορά του στα πολιτιστικά πράγματα όχι μόνο του χωριού αλλά και της Κέρκυρας είναι μεγάλη. 

Πηγές: greece.terrabook.com, korakiana.gr

Φωτογραφία: Γιάννης Ματθαιόπουλος

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News