Τι παίζει Σήμερα

Άνω Γαρούνας: το παραδοσιακό χωριό με την εκπληκτική θέα στον Άγιο Γόρδιο

Άνω Γαρούνας: το παραδοσιακό χωριό με την εκπληκτική θέα στον Άγιο Γόρδιο

Στη δυτική πλαγιά του βουνού των Αγίων Δέκα σε υψόμετρο 340 μέτρων είναι χτισμένο αμφιθεατρικά το γραφικό χωριό Άνω Γαρούνας. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού  νότια της πόλης της Κέρκυρας και απέχει απ’αυτήν 15 χιλιόμετρα. 

Από τον Άνω Γαρούνα η θέα προς τον κόλπο του Αγίου Γόρδιου και τον απέναντι οικισμό του Κάτω Γαρούνα είναι πανοραμική και υπέροχη. Ακόμα, το χωριό είναι προσανατολισμένο προς τη Δύση και έτσι ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει με δέος το ηλιοβασίλεμα. 

Αξίζει πολλά και μια βόλτα στο χωριό χάρη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Το χωριό έχει τέσσερις παλιές εκκλησίες με σημαντικότερη αυτή της Υπεραγίας Θεοτόκου.   Τα σπίτια του είναι κι αυτά ζωγραφισμένα  με κίτρινο και ροζ χρώμα όπως είναι το τυπικό στο νησί με τα παλιά σπίτια. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και γι’ αυτούς που λατρεύουν τη φύση μιας και το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από  ελαιώνες. Επίσης, αποτελεί καλή επιλογή για τους φίλους της πεζοπορίας. Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στον απέναντι οικισμό του Κάτω Γαρούνα και υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθεί κάποιος τη μονή του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται έξω από το χωριό. 

Για το πώς πήρε τη ονομασία του το χωριό υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προήλθε από οικογένεια που έφθασε στην Κέρκυρα από την Πάργα το 1473 με το επώνυμο Γαρούνη. Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, το χωριό πήρε το όνομά του από  Γάλλο βαρόνο από ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας. Είναι πιθανόν να του παραχωρήθηκαν τιμάρια στην περιοχή αυτή την περίοδο της Ανδηγαυικής κατοχής στο νησί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άνω Γαρούνα έχει παράδοση στη γλυπτική και στο σκάλισμα της πέτρας. 

Πηγές: greece.terrabook.com, feelgreece.com, hellenicaworld.com,  projectcorfu.com  

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Φωτογραφία: Βλάσης Τσώνος

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News