Τι παίζει Σήμερα

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Πάσχα Κέρκυρα. Πάσχα στην Κέρκυρα. Οδηγός από το Corfuland.gr 

Εάν η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ταξιδέψει κανείς, τότε σίγουρα ο ιδανικός προορισμός είναι η Κέρκυρα!

Την εποχή αυτή, οι ολάνθιστες πλατείες της ντύνονται με τα γιορτινά τους, φορούν τα πιο μαγευτικά τους αρώματα και ετοιμάζονται να υποδεχτούν την μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δεν είναι άλλη από το Πάσχα.
Μόνο που στην Κέρκυρα το Πάσχα παίρνει την αίγλη που του αρμόζει. Συλλέγει τις Δυτικοευρωπαϊκές επιρροές του, γίνεται η Λαμπρή ή Λαμπριά - καθώς έτσι συνηθίζουν να το αποκαλούν οι Κερκυραίοι για να τονίσουν την λαμπρότητα της ημέρας- και ξεκινά να μαγέψει τους χιλιάδες επισκέπτες της, που έρχονται από όλο τον κόσμο για να βιώσουν από κοντά το ιδιαίτερο αυτό γεγονός.

1-mov-fanaria 2-mov-fanaria Epitafios Corfu Greece Easter Photo - 20 Epitafios Corfu Greece Easter Photo - 21 Epitafios Corfu Greece Easter Photo - 22

Η πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, βαθιά και συγκινητική, πλημμυρίζει τους δρόμους χαρίζοντας στους ακροατές της αισθήματα κατάνυξης. Η αρμονική αυτή ψαλμωδία, μια ιδιότυπη τετραφωνία, που ήρθε από την Κρήτη τον 17ο αιώνα ακόμα και σήμερα ονομάζεται «Κρητικό Μέλος».
Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων, των «Βαγιώνε» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η πομπή ακολουθεί την νοητή γραμμή των Ενετικών τειχών και προς τιμήν της παίζουν και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού. Το ίδιο βράδυ στις 9.00 γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο η καθιερωμένη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος", η οποία με τις μελωδίες της μας εισάγει στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδος.

Τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίοι ξεχύνονται στους δρόμους για ψώνια, ενώ μια γλυκιά μυρωδιά από «Φογάτσα», «Μαντολάτο» και «Κολομπίνα» κυριαρχεί σε κάθε καντούνι.

Τη Μεγάλη Τρίτη μετά την λειτουργία, γύρω στις 9:00 το βράδυ στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα "Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση".

Την Μεγάλη Τετάρτη το μεσημέρι οι πιστοί πηγαίνουν στις εκκλησίες για τα Ευχέλαια, ενώ στις 8:30 το απόγευμα κόσμος πλημμυρίζει το Δημοτικό Θέατρο για να ακούσει τη Δημοτική Χορωδία στην καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών, που προσεγγίζει το Θείον Δράμα μέσα από εκκλησιαστική μουσική Ανατολική και Δυτική.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς τα δώδεκα Ευαγγέλια διαβάζονται, μια μικρή ιεροτελεστία λαμβάνει χώρα στην Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, στο Duomo. Υπάρχουν 12 κεριά αναμμένα και κάθε φορά που τελειώνει ένα Ευαγγέλιο σβήνουν και ένα κερί. Την ίδια μέρα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βάφουν τα κόκκινα αυγά.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων αρχίζει από νωρίς το απόγευμα στους γραφικούς δρόμους της Κέρκυρας και είναι αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή στην Ελλάδα. Μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες επιτάφιοι θα βγουν για να διασταυρωθούν τελικά στο ιστορικό κέντρο του νησιού. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι μέχρι τις 10.00 το βράδυ που βγαίνει επιβλητικός ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Τον επιτάφιο συνοδεύει η φιλαρμονική ορχήστρα της περιοχής, μια χορωδία (κόρο) και οι χιλιάδες πιστοί που κρατούν τις «τόρτσες» (μεγάλα κεριά), τα «μανουάλια» (βενετσιάνικα φανάρια), τις «σκόλες» (λάβαρα) και φλάμπουρα, που ειδικά αυτό το βράδυ όλα φέρονται στο πλάι σε ένδειξη πένθους.
Το βράδυ ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως ακολουθεί την λεπτή δέσμη φωτός των αναμμένων κεριών που έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο, για να φτάσει στα Μουράγια με την συνοδεία των Φιλαρμονικών. Σύμφωνα με το έθιμο η "Παλαιά" Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η "Μάντζαρος" (μπλε) την Marcia Funebre του G. Verdi, και η "Καποδίστριας" την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Επικρατεί ένα αίσθημα κατάνυξης καθώς η μεγαλοπρεπής τελετή εισάγει τους πιστούς στο πνεύμα των Παθών.

Epitafios Corfu Greece Easter Photo - 19 Epitafios Corfu Greece Easter Photo - 4 Epitafios Corfu Greece Easter Photo - 6

Το Μεγάλο Σάββατο στις 6:00 το πρωί στην Παναγία των Ξένων πραγματοποιείται το έθιμο του τεχνητού σεισμού ως αναπαράσταση του σεισμού μετά την Ανάσταση που περιγράφεται στο Eυαγγέλιο. Η Περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο και συνοδεύεται από λιτάνευση του ιερού Λειψάνου σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από το λιμό. Αυτό είναι ένα παλιό έθιμο που τοποθετείται στην εποχή της Ενετοκρατίας, οι οποίοι για λόγους ασφάλειας από το έτος 1574 απαγόρευαν να περιφέρονται οι επιτάφιοι στους δρόμους και περιόριζαν την περιφορά τους εντός των ναών. Την πομπή πλαισιώνουν οι Φιλαρμονικές με τις πένθιμες μελωδίες της Marcia Funebre από την 3η «Ηρωική» Συμφωνία του Beethoven, της Marcia Funebre «Caldae Lacrimae» του C. De Michelis που εναλλάσσεται με την Marcia Funebre του Δημ. Ανδρώνη και κορυφώνεται με το πένθιμο εμβατήριο Άμλετ του Ιταλού συνθέτη Faccio.
Λίγη ώρα αργότερα γίνεται η πρώτη Ανάσταση και στις 11:00 ακριβώς ένα άλλο έθιμο έρχεται για να πλημμυρίσει με χαρά το πλήθος του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί στην μεγάλη πλατεία και στο Λιστόν. Οι καμπάνες του Αγίου χτυπούν χαρμόσυνα, ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό –τους μπότηδες- από τα μπαλκόνια τους, προκαλώντας ενθουσιασμό στο παρευρισκόμενο πλήθος. Κατά μία εκδοχή το έθιμο οφείλεται σε ένα χωρίο του Ευαγγελίου που γράφει: «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεράμεως».

1h Anastasi - Kanates - Corfu Easter Photos 1 1h Anastasi - Kanates - Corfu Easter Photos 2 1h Anastasi - Kanates - Corfu Easter Photos 8 1h Anastasi - Kanates - Corfu Easter Photos 9 Litaneia prin tin 1h Anastasi - Corfu Easter Photo 1 Litaneia prin tin 1h Anastasi - Corfu Easter Photo 3

Η προέλευση του εθίμου αυτού χάνεται μακριά στο χρόνο, στην εποχή της Ενετοκρατίας. Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε, οι οποίες βρίσκουν τις ρίζες τους άλλοτε στο Δωδεκάθεο και άλλοτε στον Χριστιανισμό. Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, οι οποίοι στην αρχή του χρόνου πετούσαν τα παλιά τους πράγματα, για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό, αντικαθιστώντας τα παλιά αντικείμενα με πήλινα κανάτια. Η δεύτερη εκδοχή τοποθετεί την προέλευση του εθίμου στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της βλαστικής και γεωργικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα καινούρια με νέους καρπούς.
Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».

Λίγο αργότερα, μετά την πρώτη Ανάσταση, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, την Πίνια, τελείται το έθιμο της «Μαστέλας». Το έθιμο αυτό δημιουργήθηκε από τους «Πινιαδόρους», οι οποίοι τοποθετούσαν κάτω από την μεταλλική «κουκουνάρα», μέρες πριν ένα μισοβάρελο(μαστέλα) γεμάτο με νερό και στολισμένο με κλαδιά φοινικιάς και μυρτιές, στο οποίο οι διερχόμενοι έριχναν τον οβολό τους. Όταν λοιπόν, πλησίαζε η ώρα της Πρώτης Ανάστασης οι σκορπισμένοι στην πιάτσα Πινιαδόροι, κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες. Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχαν μαζευτεί στο βαρέλι. Η αναβίωση και αναπαράσταση του εθίμου γίνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ).

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Ανάστασης στον Καθολικό Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 11.00 μμ για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη Ανάσταση. Η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Η πομπή έρχεται από την γειτονική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη, των Αρχών, των Φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου.

Τα εξαώροφα κτήρια γύρω από την πλατεία με τα αναμμένα κεριά στα μπαλκόνια, οι πιστοί με τις χιλιάδες λαμπάδες τους, τα βεγγαλικά, τα πυροτεχνήματα και οι τυμπανοκρουσίες δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Μόλις τελειώσει η Ανάσταση οι μπάντες τριγυρνούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος ακολουθεί τραγουδώντας. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί, με «τσιλίχουρδα» (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, «φογάτσες», «κολομπίνες» (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί. Το νησί παίρνει φωτιά σπάζοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου.

Την Κυριακή του Πάσχα, νωρίς το πρωί κάθε εκκλησία, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες. Από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει κάθε χρόνο την Πασχαλιάτικη γιορτή, δίνοντας κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες. Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι του Πάσχα τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά, για να συνηθίσει σιγά-σιγά το στομάχι στην κρεατοφαγία μετά από 40 μέρες νηστείας και αφήνουν τον οβελία για την δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης, όπου ο ιερέας ασπάζεται όλο το εκκλησίασμα και το εκκλησίασμα ασπάζεται το Ευαγγέλιο και το χέρι του. Με επισημότητα τελείται στις 6:00 μμ στη Γαρίτσα η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως και στο προάστιο Ποταμός η συνλιτάνευση των εικόνων της Αναστάσεως και της Παναγίας της Δημοσιάνας, που ξεκινούν κατ' αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες για την τέλεση της πιο παλιάς λιτανείας του νησιού, μετά από 5 εβδομάδες, της λιτανείας του Ποταμού.

Παλαιότερα το σούρουπο έβγαιναν παρέες και έλεγαν από σπίτι σε σπίτι τα κάλαντα της Αναστάσεως: «Ανάσταση δοξάζουμε και τον Θεό υμνούμε και τον Δεσπότη τον Χριστό όλοι τον προσκυνούμε».

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι σίγουρα το πιο φαντασμαγορικό στην Ελλάδα. 
Όλα αυτά τα έθιμα που κράτησαν οι Κερκυραίοι οφείλoνται για την ιδιαίτερη αίγλη του.

Σίγουρα μια επίσκεψη θα πείσει και τους πιο διστακτικούς.


Συντάκτης: Ελένη Κ.
© Copyrights by CORFULAND 2003 - 2013

Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση του άρθρου  σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς εμφανής αναγραφή της πηγής .

Corfuland Live Webcams

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News