Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Είναι ασφαλές το ελεύθερο Wi-FI; Tι πρέπει να προσέχουμε

Πλέον στις μέρες μας όλα τα τουριστικά καταλύματα και όχι μόνο ( καφετέρειες, αεροδρόμια, λιμάνια…) διαθέτουν Wi – Fi. Τουρίστες όταν κλείνουν ένα δωμάτιο το πρώτο πράγμα που κοιτάν είναι να διαθέτει Wi – Fi. Όταν καθόμαστε σε μια καφετέρια ρωτάμε των κωδικό του Wi –Fi και μετά τι καφέ θα παραγγείλουμε. Ειδικά τώρα σε περίοδο διακοπών τo κινητό μας τηλέφωνο, το laptop ή ακόμα και τον υπολογιστή μας δεν τα αποχωριζόμαστε.

Η χρήση ενός public Wi-Fi εγκυμονεί κινδύνους. Σύμφωνα με τους ειδικούς του EC3, διαπιστώνεται μια διαρκώς αυξανόμενη τάση υποκλοπής προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό έδαφος, μέσω των ελεύθερων hotspots. Αρκετοί χρήστες που επέλεξαν να συνδεθούν σε μη ασφαλείς public Wi-Fi συνδέσεις έπεσαν θύματα υποκλοπής κωδικών πρόσβασης και χρημάτων.

 Είναι μεγάλο λάθος να υποθέσουμε ότι το δίκτυο το οποίο μας προσφέρουν είναι «νόμιμο» ή ελεγχόμενο από την εγκατάσταση (εστιατόριο, καφετέρια, ξενοδοχείο, κατάστημα γενικά). Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να έχει «στήσει» ένα δίκτυο ένας εγκληματίας.

Καταρχάς  βεβαιωνόμαστε ό,τι πράγματι λειτουργεί τέτοιο νόμιμα στο χώρο που βρισκόμαστε (αν είμαστε σε μια γνωστή καφετέρεια Χ πχ ξέρουμε ό,τι όντως λειτουργεί WiFi με SSID “Χ”).Αν θέλετε να διαβάσετε τα emails σας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τον browser του υπολογιστή σας. Οι crackers, που ίσως «παρακολουθούν» το δίκτυο, περιμένουν από εσάς να πληκτρολογήσετε κωδικούς πρόσβασης σε θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι ασφαλές το ελεύθερο Wi-FI; Tι πρέπει να προσέχουμε

Μεγάλη προσοχή στις ιστοσελίδες που δεν είναι ασφαλείς. Εάν δεν είστε σίγουροι για μία ιστοσελίδα, μην μπείτε μέσα. Καλύτερα να είστε προσεκτικοί παρά να γεμίσετε με ιούς. Επίσης, μετά τη σύνδεσή σας σε ένα δίκτυο Wi-Fi και την απομάκρυνσή σας από το σημείο του hotspot, φροντίστε να διαγράψετε από τη μνήμη το δίκτυο, καθώς αν πλησιάσετε εκ νέου στο ίδιο σημείο, θα συνδεθείτε αυτόματα και μπορεί τα δεδομένα σας να περιέλθουν στην κατοχή ενός cracker – αν αυτός έχει παρέμβει στο δίκτυο.

Να θυμάστε ότι οι επιθέσεις στα Wi-Fi hotspots είναι του τύπου «man-in-the-middle»: ο επιτιθέμενος υποκλέπτει τα δεδομένα σας όσο αυτά «ταξιδεύουν». Αν χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας σε ένα άγνωστο περιβάλλον,  πρέπει να έχουμε απενεργοποιήσει τη λειτουργία κοινής χρήσης (sharing), ώστε οι επιτιθέμενοι να μην έχουν πρόσβαση στα αρχεία μας.

Αν υπάρχει τοσο μεγάλη ανάγκη για εισέλθουμε στο Internetτότε μπορούμε, να χρησιμοποιούμε VPN (Virtual Private Network) καθώς προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια δημιουργώντας ένα ασφαλές κανάλι.

Το WiFi μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, γιατί όμως;

Μπορεί να έχει πρόσβασή κάποιος εγκληματίας στη συσκευή μας χρησιμοποιώντας την ως μέσο για παράνομη χρήση. Γενικά οτιδήποτε παράνομο γίνει στο Internet είτε αφορά παιδική πορνογραφία, είτε απόπειρές hacking, είτε απειλές μέσω Internet προς τρίτους, θα φαίνεται μέσα από τη διεύθυνση IP της δική μας σύνδεσης, και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουμε την αθωότητά μας. Εισχωρώντας ο επιτήδειος στον υπολογιστή μας μπορεί να όχι εκείνη στη στιγμή, μελλοντικά να χρησιμοποιήσει την ΙP μας κάνοντας πράγματα που ούτε μπορούμε να φανταστούμε.

Τέλος, χρησιμοποιούμε κάποιο λογισμικό firewall που φιλτράρει τόσο την εισερχόμενη όσο και την εξερχόμενη κίνηση στο δίκτυο προστατεύοντας μας από επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.

Γενικά, το να κλέβει κάποιος το WiFi ή να έχει πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα δίκτυα ή εμείς να συνδεόμαστε σε άγνωστα  φαίνεται σαν κάτι ασήμαντο, δεν παύει όμως να είναι παράνομο και πολύ επικίνδυνο, και μπορεί να μας μπλέξει πολύ άσχημα, όπως προαναφέραμε. Όπως λέει και ένα δημοφιλές ρητό, "Το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό, είναι οι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα".

 

KONTIS SPYRIDON

City University of Seattle

 M.Sc in M.I.T Ασφάλεια πληροφοριών

 Διαχείριση Πληροφ. Συστημάτων

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

skype: kontisspiros

mob: +306948232174

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News