Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Γνωρίστε την Γεωργία Νταγάκη πριν τη μοναδική συναυλία της στην Κέρκυρα

Με αφορμή την εμφάνιση σας στη σκηνή του ΕΠΤΑ Τεχνών Tόπος, το Σάββατο 30 Νοέμβρη, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές ερωτήσεις, να γνωριστούμε καλύτερα και σας καλωσορίζουμε στη σελίδα μας.

Γνωρίστε την Γεωργία Νταγάκη πριν τη μοναδική συναυλία της στην Κέρκυρα

Κατάγεστε από την Κρήτη και το Ρέθυμνο, τι σημαίνει για σας το νησί και οι ήχοι του;

Τα έντονα στοιχεία του τόπου μου που συντροφεύουν τη ζωή μου και με συνδέουν με αυτό είναι πρώτα απ’ όλα, η σπουδαία μουσική του παράδοση, οι αναλλοίωτες μνήμες των παιδικών μου χρόνων, η λεβεντιά και η ευθύτητα. Όλ’ αυτά τα στοιχεία  προσπαθώ να τα διατηρώ τόσο στην προσωπική όσο και στη επαγγελματική μουσική μου πορεία. Αυτά άλλωστε τα στοιχεία μου υπενθυμίζουν την απλή αλλά και γνήσια πλευρά της δικής μου ‘’αρχής’’ και είναι αυτά που επαναπροσδιορίζουν πάντα  στο πώς  πρέπει να πορεύομαι στο σήμερα αλλά και να συνεχίζω στο αύριο.

Πότε ξεκίνησε αυτό το μουσικό ταξίδι που σας έφερε στο σημείο να θεωρείστε μια τόσο ιδιαίτερα μοναδική μουσική παρουσία για τα Ελληνικά, αλλά και τα διεθνή δεδομένα;

Γνωρίστε την Γεωργία Νταγάκη πριν τη μοναδική συναυλία της στην Κέρκυρα

Αυτό το μουσικό ταξίδι ξεκινά όταν πρωτοπιάνω  στα χέρια μου την Κρητική λύρα. Θυμάμαι από μικρή να θέλω να γίνω μια καλή μουσικός και όχι μια καλή οργανοπαίχτρια. Ένοιωθα πάντοτε την ανάγκη να θέλω να συνδεθώ με το όργανο και να δώσω τη δική μου διάσταση στον τρόπο που παίζω αλλά και παράλληλα να  εντάξω την λύρα σε ένα άλλους είδους ρεπερτόριο, το οποίο ωστόσο είναι και αυτό αναπόσπαστό κομμάτι του εαυτού μου.

Αυτή η προσωπική ανάγκη και αναζήτηση που ξεκινά εδώ και χρόνια με βρίσκει αργότερα σε συνεργασίες , δισκογραφία  αλλά και πολλές  παραστάσεις του εξωτερικού. Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος αυτός με οδηγεί σε πολύ όμορφα πράγματα.

Ποιες αλήθεια είναι οι μουσικές καταβολές σας; Ποιο το αγαπημένο σας μουσικό όργανο;

Οι καταβολές και τα ακούσματα μου ξεκινούν από την κρητική μουσική και την κρητική λύρα. Ωστόσο από την εφηβεία και μετά ξεκινούν άλλες μουσικές επιρροές σε τραγούδια και συνθέσεις μεγάλων και σπουδαίων Ελλήνων συνθετών και λίγο αργότερα στην ξένη σκηνή, και τα πιο ρόκ ακούσματα. Το αγαπημένο μου όργανο παραμένει η λύρα αλλά έχω και μια αδυναμία στο πιάνο, το οποίο έχω σπουδάσει στο παρελθόν αλλά και στο τσέλο.

Συνδυάζετε τη φωνή σας με τον ήχο της λύρα σας με ένα τρόπο, που έχει χαρακτηριστεί ως το πιο άμεσο πάντρεμα με αποτύπωμα την Κρήτη. Η φωνή, η ψυχή ή το όργανο;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τους ρόλους. Για εμένα όλα είναι ένα. Εκεί, πάνω στη σκηνή γίνεται μια ‘’άθριση’’ όλων αυτών, με παρανομαστή πάντα την ψυχή.

Η σχέση της Κέρκυρας με την Κρήτη είναι πολύ στενή, λίγοι γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των Κερκυραίων σήμερα κατάγεται από την Κρήτη, το χαρακτηριστικό άρθρο "τσι" ακούγεται μόνο στα Επτάνησα και την Κρήτη. Πόσο θα βοηθήσουν αυτές οι βαθιές πολιτιστικές ρίζες στην επικοινωνία σας επί σκηνής;

Με όλα αυτά που μου λέτε νοιώθω πως θα βρίσκομαι κάπου οικεία και αυτό που θα απογειώσει σίγουρα τη βραδιά θα είναι να καταφέρω να ταξιδέψω το κοινό της Κέρκυρας σε μνήμες και συναισθήματα που προκαλεί τόσο η Κρήτη μέσα από τα τραγούδια της, αλλά και όλο αυτό το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει για εσάς το Σάββατο.

Ερμηνεύσατε Ερωτόκριτο. Μοιραστείτε μαζί μας αυτήν την εμπειρία.

Δεν το έχω αναφέρει ποτέ ξανά αλλά ο Ερωτόκριτος  είναι ένα πολύ σημαντικό τραγούδι για εμένα, σε κάθε μας πρόγραμμα, σε κάθε μας ζωντανή παράσταση. Γιατί πάντα αυτό που μου συμβαίνει  με αυτό το τραγούδι είναι ότι  καταφέρνει να  με ταξιδέψει έντονα στην Κρήτη, στα βιώματα, στις μνήμες … Και πάντα συγκινούμαι το ίδιο βαθειά όταν το ερμηνεύω.

Από τις συνεργασίες σας  με διακεκριμένους Έλληνες  αλλά και ξένους καλλιτέχνες ποια ήταν αυτή - αυτές που σας σημάδεψαν;

Θα ξεχωρίσω δυο συνεργασίες μου. Αυτή με τον EricBurdonκαι τους Animalsόπου δισκογραφήσαμε  και περιοδεύσαμε μαζί ένα ολόκληρο καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη. Και εδώ στην Ελλάδα ξεχωρίζω τη συνεργασία μου με τον Συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ πολύ το έργο του αλλά και την σπουδαία προσωπικότητα του.

Γνωρίστε την Γεωργία Νταγάκη πριν τη μοναδική συναυλία της στην Κέρκυρα

Πέρα από τις δυνατές ερμηνείες έχετε στο δυναμικό σας Albums& Singles που αποδίδουν και μια άλλη πλευρά του πολύπλευρου ταλέντου σας, αυτό της δημιουργίας. Τι θα προτείνατε να ακούσουμε, τι σας αντιπροσωπεύει περισσότερο;

Όλα τα τραγούδια τα οποία έχω δισκογραφήσει με αντιπροσωπεύουν.  Από τα δικά μου τραγούδια σε μουσική, θα σας πρότεινα το ‘’Μια φορά το χρόνο’’ από τον δίσκο ‘’Φόβος’’.  Είναι από τα αγαπημένα μου.

Γνωρίστε την Γεωργία Νταγάκη πριν τη μοναδική συναυλία της στην Κέρκυρα

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσουμε, πείτε μας για την εμφάνιση σας στο ΕΠΤΑ, που τυχαίνει 10 χρόνια μετά (30 Νοεμβρίου 2009) από την πρώτη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο χώρο, αυτή του Νίκου Ξυδάκη.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και πραγματικά θεωρώ πως τίποτε τελικά δεν είναι τυχαίο.! Όπως σας είπα και πιο πάνω στη συζήτηση μας η συνεργασία μου με τον Νίκο Ξυδάκη αποτελεί σταθμό στις μέχρι τώρα συνεργασίες μου και πραγματικά χαίρομαι που μετά από δέκα χρόνια την ίδια ακριβώς ημερομηνία θα είμαστε εκεί!

Νομίζω πως και ο Νίκος θα χαιρόταν αν το μάθαινε αυτό.

Ανυπομονούμε πραγματικά να ανταμώσουμε!

  • …και μια μικρή ατάκα για τους αναγνώστες του corfuland.gr…

‘’Μια θα πετάω στα ψηλά μια θα βουτώ στα βάθη

Πως περπατούνε στη στεριά, δε λέει η καρδιά να μάθει…’’

Σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε μια όμορφη βραδιά!

Η  Γεωργία Νταγάκη ζωντανά στο ΕΠΤΑ

Corfuland Shop και στο Κατάστημα Κορνίζα.

Περισσότερες πληροφορίες: Εδώ

Ακούστε την:

 

 

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland News