Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Το επιβλητικό Παλάτι του Προνοητή άλλοτε στο Παλαιό Φρούριο

Το επιβλητικό Παλάτι του Προνοητή άλλοτε στο Παλαιό Φρούριο

Μέχρι και τον 15ο αιώνα το Παλαιό Φρούριο ήταν η πόλη της Κέρκυρας καθώς στη συνέχεια μετατράπηκε σε στρατιωτικό χώρο. Στις μέρες μας  υπάρχουν κάποια κτίρια που άντεξαν στο χρόνο όπως οι στρατώνες, το αγγλικό στρατιωτικό νοσοκομείο και οι ενετικές φυλακές. 

Μέχρι και τον 17ο αιώνα υπήρχαν αρκετά ιδιόκτητα σπίτια και εκκλησίες. Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον έχουν τα δημόσια κτίρια του Παλαιού Φρουρίου. Για τα κτίρια αυτά πολλές πληροφορίες αντλούμε από τις περιγραφές των επίσημων τελετών της άφιξης των βενετικών αρχών στην Κέρκυρα. 

Στα χρόνια της Ενετοκρατίας η επιλογή αυτών των κτιρίων όπου φιλοξενούνταν οι βενετικές αρχές του νησιού δεν ήταν καθόλου τυχαία. Συμβόλιζαν τη σημασία που είχαν το φρούριο και οι βενετικές αρχές που ζούσαν στο νησί για τη Βενετία. 

Ένα απ’ αυτά τα κτίρια ήταν και η κατοικία (παλάτι)  του Προνοητή του Φρουρίου. Σύμφωνα με τα σχέδια του από το Κτηματολόγιο της Ενετοκρατίας το παλάτι του Προνοητή (palazzo prefettizio) ήταν ένα σύνθετο κτίριο. Εκτός από την κατοικία του Προνοητή περιελάμβανε τη γραμματεία, τις φυλακές, την κατοικία του καπετάνιου των Αλαβαρδιέρων και την κατοικία του καστελάνου. 

Ήταν κτισμένο πάνω σε υπερυψωμένο δάπεδο κοντά στην κεντρική πύλη του Φρουρίου και στο κτίσμα αυτό ήταν συγκεντρωμένες οι πιο βασικές διοικητικές λειτουργίες. Ήταν κτισμένο από πέτρα και ήταν τριώροφο ενώ υπήρχαν δύο σκάλες  δεξιά και αριστερά του. 

Σύμφωνα με κάποιους ζωγραφικούς πίνακες, το παλάτι του Προνοητή ξεχώριζε για την αρχιτεκτονική του και το μέγεθός του από μακριά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον κεντρικό εξώστη του κτίσματος αναρτιόταν το έπαθλο για το νικητή για των ιππικών αγώνων που λάμβαναν χώρα στο Παλαιό Φρούριο κατά τη διάρκεια των Αποκριών. 

Σήμερα, αριστερά του παλατιού σώζεται ένα κωδωνοστάσιο από μια μικρή ενετική εκκλησία που υπήρχε εκεί. 

Με τους βομβαρδισμούς του 1943 το παλάτι του Προνοητή καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Μέχρι τότε αποτελούσε το σημείο αναφοράς από τα  χρόνια της βενετικής κυριαρχίας και ήταν αυτό που ξεχώριζε ανάμεσα στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια της Κέρκυρας. 

Πηγές: Δημόσια κτίρια στην Κέρκυρα την περίοδο της Βενετικής κυριαρχίας ( 1571-1797): διδακτορική διατριβή, Βοσκοπούλου Χ. Χρυσούλα, 2005, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

greece.terrabook.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News