Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ναπολέων Ζαμπέλης: ένας μεγάλος ευεργέτης της Κέρκυρας από την Λευκάδα

Ναπολέων Ζαμπέλης: ευεργέτης, με τη δράση του έσωσε την Κέρκυρα από την ελονοσία

Γεννήθηκε το 1809 και  ήταν γιος του Γερουσιαστή Ευτύχιου Ζαμπέλη με καταγωγή από την Λευκάδα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Κέρκυρα και ολοκλήρωσε την Νομική στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Ναπολέων Ζαμπέλης: ένας μεγάλος ευεργέτης της Κέρκυρας από την Λευκάδα

Με την επιστροφή του στην Κέρκυρα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Το ίδιο διάστημα αρθρογραφούσε στην εφημερίδα « Πατρίς» της οποίας ιδρυτής ήταν ο Πέτρος Βράϊλας Αρμένης.

Η πολιτική του δράση άρχισε το 1850 με την εκλογή του ως βουλευτής Λευκάδας με το κόμμα των μεταρρυθμιστών. Διετέλεσε Άρχοντας της Παιδείας και με δικό του νομοσχέδιο περιοριζόταν η αυθαιρεσία των αρμοστών και προστατευόταν η ζωή και η περιουσία των αντιπολιτευομένων Επτανησίων.

Μετά την Ένωση των Επτανήσων υπήρξε μέλος του καταρτισμού των κωδίκων του Ελληνικού κράτους και Σύμβουλος της Επικρατείας.

Πέρα από την πολύ σημαντική του πολιτική δράση αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ναπολέων Ζαμπέλης ανήκει στους ευεργέτες της Κέρκυρας. Μέσα από τις διαθήκες του άφησε σημαντικά ποσά σε κοινωφελή ιδρύματα όπως το Ορφανοτροφείο Κέρκυρας και το Αρσάκειο.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι τα μεγαλύτερα ποσά από την περιουσία του τα διέθεσε με σκοπό την αποξήρανση των λιμνών και των ελών, τα οποία αποτελούσαν εστίες σοβαρών νόσων την περίοδο εκείνη. Η αποξήρανση τους άρχισε το 1903.

Για τον μεγάλο ευεργέτη σήμερα δύο γεφύρια της Κέρκυρας φέρουν την ονομασία  «Ζαμπέλη». Πρόκειται 

Ναπολέων Ζαμπέλης: ένας μεγάλος ευεργέτης της Κέρκυρας από την Λευκάδα

για αυτά που βρίσκονται στην κοιλάδα του Ρόπα και τους Έρμονες. Ανήκουν στον Διαρκή κατάλογο των Κηρυγμένων Αρχαιολογικών χώρων και Μνημείων της Ελλάδας και έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία της Νεοελληνικής περιόδου και αποτελούν δείγματα έντεχνης αρχιτεκτονικής.

Ακόμα, προν τιμήν στην πόλη της Κέρκυρας υπάρχει οδός με το όνομά του.

Ο Ναπολέων Ζαμπέλης άφησε την τελευταία του πνοή το 1896.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News