Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

H οικία των νεανικών χρόνων του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα

Αρχιτεκτονικό κόσμημα και μοναδικό  δείγμα κερκυραϊκής εξοχικής κατοικίας αποτελεί η εξοχική κατοικία της οικογένειας Καποδίστρια στην περιοχή Ευρωπούλων της Κέρκυρας. Η θέση της είναι στη νοτιοδυτική πλευρά ενός λόφου που έχει την ονομασία Κουκουρίτσα. Η ονομασία αυτή δηλώνει την κορυφή ενός λόφου.

Στα μέσα του 18ου αιώνα το κτήμα στην περιοχή αυτή δόθηκε ως προίκα στην Βικτώρια Καποδίστρια, αδελφή του Αντωνίου - Μαρία Καποδίστρια, πατέρα του Κυβερνήτη. Εκεί η Βικτώρια μαζί με τον σύζυγό της Αυγουστίνο Λουπινά έκτισαν ένα μικρό ισόγειο σπίτι. Αργότερα, το 1787 το κτήμα μαζί με την οικία πέρασε στον Αντώνιο - Μαρία Καποδίστρια μετά τον θάνατο της αδερφής του, η οποία απέκτησε παιδιά.

H οικία των νεανικών χρόνων του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα

Το 1797 καταλύεται η Βενετική Δημοκρατία και τα Επτάνησα αποκτούν νέους κατακτητές, τους Γάλλους Δημοκρατικούς. Σύντομα ο Αντώνιος - Μαρία Καποδίστριας ως ισχυρός πολιτικός παράγοντας της συντηρητικής παράταξης των ευγενών Κερκυραίων εκφράζει την αντίθεση του προς το νέο καθεστώς και αποφασίζει να μετακομίσει από την πόλη στην Κουκουρίτσα με την οικογένεια του.

Με την επιστροφή από τις σπουδές στην Πάντοβα ο νεαρός Ιωάννης Καποδίστριας διέμεινε στην αγροτική 

H οικία των νεανικών χρόνων του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα

οικία για σχεδόν τρία χρόνια. Με το θάνατο του Αντώνιου - Μαρία Καποδίστρια η οικία και το κτήμα θα περιέλθει σε αρκετά μέλη της οικογένειας ενώ τελευταίος κληρονόμος είναι  η Μαρία Καποδίστρια.

Η Μαρία Καποδίστρια λαμβάνει ως προίκα την Κουκουρίτσα για το δεύτερό της γάμο με τον βιομήχανο και μετέπειτα Δήμαρχο Κερκυραίων, Σταμάτιο Δεσύλλα. Στα χρόνια της, η Μαρία  Καποδίστρια - Δεσύλλα  επέκτεινε το κτίριο και ασχολήθηκε με τις καλλιέργειες του κτήματος. Ακόμα, φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού.

 Το 1979 η Μαρία Καποδίστρια- Δεσύλλα αποφασίζει να δωρίσει την έπαυλη μαζί με προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια και κειμήλια της οικογένειας με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου Καποδίστρια και Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών. Μετά το θάνατο της ιδρύεται το Μουσείο το 1981. Λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων για αρκετά χρόνια η δράση του Μουσείου ήταν περιορισμένη. Το 1995 η Κουκουρίτσα κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα εγκαίνια του νέου ανανεωμένου Μουσείου Καποδίστρια έγιναν το 2017 και οι λόγοι για να το επισκεφτεί κάποιος είναι αρκετοί. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα κατάφυτο κήπο έκτασης 13 στρεμμάτων με θέα προς τη θάλασσα του Ιονίου, την Ήπειρο και την πόλη της Κέρκυρας.

Εντός του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια, χάρτες, βιβλία, τιμητικά δώρα που έλαβε όπως μετάλλια, αντικείμενα από την περίοδο που βρισκόταν στην αυλή του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄, κυβερνητικά έγγραφα, έργα τέχνης και έπιπλα της οικογένειας. Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου ο επισκέπτης παρακολουθεί την πορεία της ζωής του Κυβερνήτη και ταξιδεύει στην ιστορία της Κέρκυρας, της νεότερης Ελλάδας και της Ευρώπης.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News