Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας και το όραμα του μοναχού

Δεν είναι λίγες οι φορές που η προφορική παράδοση σε όλη την Ελλάδα αποδίδει την ίδρυση ναών και μονών με έναν «θαυμαστό» τρόπο. Πάντοτε οι ιστορίες αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πιστούς και τους επισκέπτες των ναών και των μονών αυτών. 

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας που βρίσκεται στα δυτικά της μέσης Κέρκυρας. Η μονή χρονολογείται περίπου στον 16ο αιώνα π.Χ. Μέχρι και σήμερα είναι άγνωστη η ακριβής ημερομηνία θεμελίωσης της. 

Κοντά στη θάλασσα και περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο τοπίο με πυκνή βλάστηση η μονή Μυρτιδιώτισσας αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης εκατοντάδων πιστών και επισκεπτών. Είναι χτισμένη στο βουνό Άγιος Γεώργιος ενώ πολύ κοντά  είναι τα χωριά Βάτος και Πέλεκας. 

Η μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας και το όραμα του μοναχού

Χάρη στην αρχιτεκτονική της μορφή και το πλήθος των κειμηλίων της η μονή της Μυρτιδιώτισσας κατατάσσεται στις πλέον πιο σημαντικές μονές της Κέρκυρας. Σε ρυθμό βασιλικής είναι σχεδιασμένο το Καθολικό της μονής ενώ οι λατρευτικές του εικόνες είναι  επτανησιακής τεχνοτροπίας και ξεχωρίζουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και η εικόνα της Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας για την τεχνική της. 

Το συγκρότημα της μονής συμπληρώνουν τα κελιά, το αρχονταρίκι, ένα λιοτρίβι,  οι ξενώνες, το μαγειρείο και η βιβλιοθήκη. Εκατόν είκοσι δύο χειρόγραφα και εκατόν ογδόντα δύο τόμοι βιβλίων (πατερικών, ιστορικών, φιλολογικών, λειτουργικών κτλ) εντοπίστηκαν σ’ αυτήν. 

Εντός του Καθολικού υπάρχει ειδική κρύπτη στη θέση όπου βρέθηκε η εικόνα της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιος μοναχός με το όνομα Δανιήλ, γιος Οθωμανού βασιλιά που ασπάστηκε το Χριστιανισμό και βαπτίστηκε στη Βενετία κατέφθασε στην Κέρκυρα με σκοπό να προσκυνήσει το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Τότε, αποφάσισε να παραμείνει στο νησί και να γίνει μοναχός στο ναό του Αγίου Βλασίου στο Τρίκλινο. 

Η μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας και το όραμα του μοναχού

Μια νύχτα ένα όραμα τον οδήγησε σε μια σπηλιά. Εκεί ανακάλυψε μια εικόνα της Θεοτόκου και της έδωσε το όνομα Μυρτιδιώτισσα καθώς βρέθηκε μέσα σε μυρτιές. Μαζί με τη βοήθεια των κατοίκων των γύρω χωριών οικοδόμησε ναό όπου σε ένα προσκυνητάρι τοποθέτησε το ιερό κειμήλιο. 

Η μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας και το όραμα του μοναχούΗ μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιώτισσας και το όραμα του μοναχού

Όλα τα γεγονότα της ίδρυσης της μονής τα πληροφορούμαστε από τα χειρόγραφα που άφησε ο μοναχός και μετέπειτα ηγούμενος Αμβρόσιος Πακτίτης, ο οποίος υπηρέτησε τη μονή από το 1892 έως το 1956.  

Πηγές: imcorfu.gr, ekklisiaonline.gr, greece.terrabook.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News