Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Πως να αποφύγετε τις υπερβολές στη διατροφή σας τις ημέρες του Πάσχα

Το Πάσχα είναι μία περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η παράδοση «επιβάλλει» δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές και δίαιτες. Αρχικά μια μακρά (40 ημερών) ή μια μικρότερη (μιας εβδομάδας) περίοδο νηστείας, όπου έχουμε πλήρη αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης, στην οποία το διαιτολόγιο μας περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, αμυλούχα τρόφιμα, όσπρια και θαλασσινά.

Επιλογές για τη Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή που απέχουμε και από λάδι έτσι μπορούμε να επιλέξουμε:

  • Περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών)

  • Ξηρούς καρπούς (πηγές πολυακόρεστου λίπους, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών),

  • Σουσάμι, ταχίνι, χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)

  • Απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά.

Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα;

Αμέσως μετά την Ανάσταση, το κρέας και τα προϊόντα του θα ενταχθούν και πάλι στη διατροφή μας μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή. Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό, φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης, καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας.

Image

Έτσι, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι:

  • Δε θα πρέπει τις προηγούμενες ώρες πριν την Ανάσταση να μείνετε τελείως νηστικοί. Καλό θα ήταν να έχετε καταναλώσει 1-2 ώρες πριν το δείπνο της Ανάστασης, ένα ελαφρύ σνακ ή καλύτερα ένα φρούτο.

  • Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και αβγό και κρέας, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε τη μαγειρίτσα μόνο με σαλάτα και ψωμί.

  • Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό, γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Το λίπος του βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι' αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.

  • Ξεκινήστε με σαλάτα. Η κατανάλωσή της, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση πιο παχυντικών εδεσμάτων, ενώ παράλληλα θα σας χορτάσει.

  • Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, προτιμήστε ένα πρωινό όχι πολύ πλούσιο. Γάλα με 2-3 πασχαλινά κουλουράκια ή 1 φέτα τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο, μπορεί να σας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.

  • Στο γεύμα, γεμίστε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας και αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Το βραδινό σας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης , μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά.

Ενδεικτικά οι θερμίδες των πασχαλινών εδεσμάτων είναι οι ακόλουθες:

Πασχαλινό Έδεσμα

Ποσότητα

Θερμίδες

Μαγειρίτσα

1 μερίδα

Έως 580

Οβελίας

100 γραμμ.

370

Τσουρέκι

70 γραμμ.

68

Κουλούρια

60 γραμμ.

230

Αβγό

1 τεμάχιο

70-85

 

Καλό Πάσχα !

 

ΚΩΣΤΕΛΕΤΟΥ ΕΜΙΛΥ Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ 3 ΚΕΡΚΥΡΑ 49100

Τ. 26610 30678 Κ. 6947441664

emily@kosteletou.grwww.kosteletou.gr

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News