Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Όταν ανοίγονται οι πύλες, εμφανίζονται οι μούσες...

Ένας επισκέπτης μας γράφει για καλλιτεχνικές βραδιές που πραγματοποιούνται στην Κέρκυρα από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας!

ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΥΔΗ*

OTAN ANOIΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΥΛΕΣ, ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ

Όταν ανοίγονται οι πύλες των Ιστορικών κτιρίων στους καλλιτέχνες προάγεται ο πολιτισμός εν συνόλω γιατί η παρουσίαση μιας εκδήλωσης η επιτυχία της ή όχι αφορά πρώτα το κοινό κρίνοντας από τη δεκτικότητα και την ανταπόκρισή του. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεών του «Κάτω από το φως των κεριών» τιμώντας τους Κερκυραίους εν ζωή καλλιτέχνες αφιέρωσε λογοτεχνική βραδιά στον λογοτέχνη κ Ευριπίδη Κλεόπα και την εικαστικό κ Τασούλα Κροκίδη στο κτίριο της Ιονίου Βουλής.

Όταν ανοίγονται οι πύλες, εμφανίζονται οι μούσες...Η Τασούλα Κροκίδη για αρκετά χρόνια τώρα συνεχίζει την εικαστική της διαδρομή μέσα από τα έντονα χρώματα των έργων της, την ανθρωποκεντρική απεικόνιση καθημερινών φιγούρων και ρεαλιστικών σκηνικών , την ονειρική αναζήτηση σκοπών και ινδαλμάτων. Κάτω από το ατμοσφαιρικό φως των κεριών και τον διακριτικό φωτισμό του κτιρίου οι πίνακες της κ Κροκίδη φωτίστηκαν ελκυστικά , καθόλου υπερτονισμένα, με τις αποχρώσεις των χρωμάτων να μην αποκλίνουν από τη φυσική τους λάμψη.

Όταν ανοίγονται οι πύλες των Ιστορικών κτιρίων για εκδηλώσεις ο θεατής δεν επηρεάζεται μόνο από την επιβλητικότητα και την καλαισθησία του χώρου παρά πραγματοποιεί μία αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα . Στην Ιόνιο βουλή άνοιξαν οι πύλες της δημοκρατίας και δέχτηκαν δημοκρατικά εκλεγμένους βουλευτές από όλα τα Επτάνησα, το κόμμα των Ριζοσπαστών επηρέασε τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Σε προηγούμενο κτίριο στέγασης της Ιονίου Βουλής στις 19 Μαϊου 1823 ο φιλέλληνας Άγγλος Γκίλφορδ πρότεινε και ψηφίστηκε η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας του πρώτου Ελληνικού πανεπιστημίου στη Κέρκυρα. Στο σημερινό κτίριο της οδού Μουστοξύδη το 1863 ψηφίστηκε η ένωση των Ιονίων νήσων με το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.

Οι ηθοποιοί του Δηπεθέ Κατερίνα Γεωργάκη, Ευγενία Ζάγουρα, Αλεξάνδρα Παγιατάκη χρωμάτισαν σωστά την ανάγνωση των διηγημάτων του Ευριπίδη Κλεόπα, απόδοση δύσκολη επειδή των θεατρικών διαλόγων εκτενέστερη ήταν η ατομική διήγηση. Συγκλονιστική και απογειωτική υπήρξε η απόδοση του διηγήματος «η πρώτη εταίρα της ζωής μου». Διήγημα ερωτικό, αυθεντικό, δηλωτικό των εφηβικών ερωτικών παρορμήσεων. Διάχυτη η γλυκύτητα , η ομορφιά , ο ρομαντισμός και οι μυθιστορηματικές εκπλήξεις στο διήγημα <una notte a Venezia> από τη συλλογή διηγημάτων του «Ποίηση και Πολιτική».

Ο κ Κλεόπας με καταγωγή από την Κύπρο ζει και δημιουργεί στη Κέρκυρα για πολλά χρόνια. Πολυσχιδής καλλιτέχνης, συγγραφέας της πρωτότυπης νουβέλας «ο Μαραθωνοδρόμος», συνεχίζει με το «Ιθάκη μου ήταν η Κέρκυρα» και το βιογραφικό μυθιστόρημα «ο διάπλους ενός αιώνα». Με συνεχόμενη ποιητική ροή που αναδεικνύεται από τη νεότητα του στο «Αιχμάλωτοι», «ραδιενεργά τοπία» και «Ελένη», ανυψώνεται στο αναβατόριο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας με την «Ατέρμονη αγωνία του χρόνου» και το «Φεγγάρι στο φεγγίτη» . Κορυφώνεται στην ένωση των καλλιτεχνικών συντεταγμένων του με την αναδρομική εμπλουτισμένη συλλογή του «Βροχή της πόλης». Δημοσιογράφος με δεκάδες άρθρα και χρονογραφήματα. Αποκαλυπτικός φωτογράφος ξεδιπλώνει την αγάπη του για την Κύπρο, την Κέρκυρα, τη Βενετία μέσα σπό το διάφραγμα του φωτογραφικού του φακού στις σελίδες των βιβλίων λευκωμάτων του αφιερωμένων στα τρία αυτά ιστορικά, πολιτισμικά κέντρα της Μεσογείου. Μεταφραστής των μεγάλων Γάλλων και Ιταλών ποιητών διευθύνει τον εκδοτικό οίκο «Εψιλον» και το περιοδικό ποίησης και λογοτεχνίας «το Καταφύγιο».

Ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια πολλών λογοτεχνών κοσμούν την ετήσια έκδοση του περιοδικού «το Καταφύγιο».

Ο συντονισμός και η σκηνοθεσία της βραδιάς της ανήκε στον διευθυντή του Δηπεθε Κέρκυρας κ Πέτρο Γάλλια . Προσαρμογή και εκτέλεση της μουσικής από τη κ Αναστασία Τζιλιάνου και τον κ Γιώργο Βλάχο. Μεταξύ των φιλότεχνων παρευρισκομένων ξεχώρισαν ο πρώην βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδας κ Μπάμπης Χαραλάμπους, ο πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Κέρκυρας κ Καλλίνικος Χριστοδούλου, οι ζωγράφοι κ Γιάννης Πιέρρης και κ Πέτρος Στραβοράβδης, ο εκδότης κ Δημήτρης Κονιδάρης, ο κ Σωτήρης Μπουχάγιερ χορογράφος , δημοσιογράφοι , πολλοί φίλοι και συνεργάτες των τιμωμένων.

Την παγκόσμια ημέρα ποίησης στις 21 του Μάρτη το ΔΗΠΕΘΕ την αφιέρωσε στο μεγάλο μας ποιητή Μάνο Ελευθερίου. Καθιερωμένος ποιητής και στιχουργός για δεκαετίες στην Ελλάδα με ποιήματά του να έχουν μελοποιηθεί από το Θεοδωράκη, Σπανό, Μαρκόπουλο κ.α , συγγραφέας επιτυχημένων μυθιστορημάτων, δοκιμίων, διηγημάτων και άρθρων στις εφημερίδες έχει χαρίσει σε κάθε ένα από εμάς την ευαισθησία του, την αρχοντιά του, την ονειροπόληση , την ανάδυση της ξεχασμένης ερωτικής πίκρας και την αναπόληση των ωραίων και τραγικών σταθμών της ζωής μας .

Όταν ανοίγονται οι πύλες των ιστορικών κτιρίων στους καλλιτέχνες ξεπηδούν οι μούσες η Ερατώ, η Καλλιόπη, η Πολυμνία εμπνέοντας αυτούς που αισθάνονται και ονειρεύονται.

*είναι λογοτέχνης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Off Town

Άνω Πυργί, Ύψος

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητείται βοηθός bar και service από το Dell Acque Cocktail Bar 20.10.26
  2. Πωλείται καναπές 20.10.26
  3. Ζητείται πωλητής/τρια από την Hygiene Systems 20.10.26
  4. Ζητείται στέλεχος μισθοδοσίας και HR Operations 20.10.26
  5. Ζητείται προσωπικό κουζίνας από το ιταλικό εστιατόριο Margherita 20.10.26
  6. Ζητείται τυλιχτής/τρια από κατάστημα εστίασης στο κέντρο 20.10.26
  7. Ζητείται καμαριέρα από τη Moraitis Hospitality 20.10.26
  8. Ζητείται καθηγητής/ρια Αγγλικών από Κέντρο Ξένων Γλωσσών 20.10.26
  9. Ζητείται νέος/α για τη θέση barista 20.10.26
  10. Παρέχεται εποχικό προσωπικό από τις Φιλιππίνες για τη σεζόν 2027 20.10.26
  11. Ζητείται προσωπικό από την ταβέρνα Ακρογιάλι 20.10.26
  12. Ζητείται προσωπικό από τα Kazianis Super Market στην Αχαράβη 20.10.26
  13. Ζητείται προσωπικό από τα Kazianis Super Market στην Κασσιόπη 20.10.26
  14. Ζητείται υπάλληλος γραφείου 19.10.26
  15. Πωλείται επιχείρηση αυτόματων πωλητών 19.10.26
  16. Ζητείται πωλήτρια από το κατάστημα OptoFace 19.10.26
  17. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στο Αεροδρόμιο 19.10.26
  18. Ενοικιάζεται κατάστημα στο Αεροδρόμιο 19.10.26
  19. Ενοικιάζονται καταστήματα στο Αεροδρόμιο 19.10.26
  20. Ζητείται βοηθός τοποθέτη κουζινών και επίπλων από την Alba Plus 19.10.26
  21. Πωλούνται αυτοκίνητα στην Κέρκυρα 19.10.26
  22. Ζητούνται οδηγοί από το Lord Travel Group 19.10.26
  23. Ζητείται υπάλληλος γραφείου από την εταιρεία F.K. Food Logistics 19.10.26
  24. Ζητείται πωλήτρια/ής για μόνιμη απασχόληση στο Σαρόκο 19.10.26
  25. Ενοικιάζεται studio στην πάνω πλατεία 17.10.26
  26. Ζητείται προσωπικό από πιτσαρία στο Σολάρι 17.10.26
  27. Ζητείται προσωπικό από το Φαίακες μάρκετ στην Κάτω Κορακιάνα 17.10.26
  28. Ζητείται προσωπικό για service από το Liston Cafe 17.10.26
  29. Ζητείται προσωπικό από την Avis Rent a Car 17.10.26
  30. Ζητείται προσωπικό από πιτσαρία στο κέντρο της πόλης 17.10.26