Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Οι λουκουμάδες των Φώτων ή Φωτόπιτες

Οι λουκουμάδες των Φώτων ή Φωτόπιτες

Μια διαφορετική συνταγή για λουκουμάδες από την άλλη Ελλάδα που συνήθιζαν να φτιάχνουν παραμονή των Φώτων οι νοικοκυρές για να ξορκίσουν τους Καλικάντζαρους

 

Λουκουμάδες των Φώτων ή Φωτόπιτες

 

Υλικά

Για τον χυλό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

60 ml ζεστό νερό + 500 ml επιπλέον

570 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3 κουτ. μαστίχα καλά κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη

1/2 κουτ. μαχλέπι τριμμένο

1/2 κουτ. κανέλα σε σκόνη

1 κουτ. γλυκάνισο κοπανισμένο

40 ml  ούζο

λίγο αλάτι

ξύσμα από ένα πορτοκάλι 

1κουτ. σούπας μέλι

 

Για το μέλωμα:

3/4 φλιτζανιού νερό

3/4 φλιτζανιού ζάχαρη

φλούδα από 1 πορτοκάλι

1 μασουράκι κανέλα

3/4 φλιτζανιού μέλι

Λάδι για το τηγάνισμα, σουσάμι καβουρδισμένο

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολάκι δυαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό (60ml).

Προσθέτετε 70γρ. αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστει ένας χυλός. Τον αφήνετε να σταθεί μέχρι να φουσκώσει. Στο μεταξύ βράζετε το υπόλοιπο ζεστό νερό (500ml) μαζί με τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα. Βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι, το ούζο, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι σε μια βαθιά λεκάνη, σχηματίζετε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε τη μαγιά. Προσθέτετε το χλιαρό νερών των μπαχαρικών μέχρι να δημιουργηθεί ένας υδαρής χυλός. Αφήνετε το μείγμα να σταθεί για περίπου 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Ζεσταίνετε σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα το λάδι και όταν κάψει ρίχνετε σε δόσεις το χυλό με ένα κουταλάκι. Τηγανίζετε τις φωτόπιτες σε μέτρια θερμοκρασία για μερικά λεπτά και μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν καλά.

Βράζετε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το μασουράκι της κανέλας. Μόλις πάρουν βράση προσθέτετε το μέλι και το ανακατεύετε  μέχρι να διαλυθεί καλά. Ρίχνετε τις φωτόπιτες στο καυτό σιρόπι. Τις γυρίζετε με την τρυπητή κουτάλα και μόλις τις τυλίξει καλά το σιρόπι, τις βάζετε σε μια πιατέλα.

Τις πασπαλίζετε με άφθνο σουσάμι και τις σερβίρετε.

Πηγή: ΒΗΜΑgazino

 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News