Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... Oμηρική παράδοση !

Ένα ακόμα άκρως καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο πέρασε !
Σίγουρα αρκετοί από εμάς θα βρέθηκαν σε μια από τις ωραίες παραλίες του νησιού, περνώντας ευχάριστα την ώρα, κάνοντας μπάνιο, διαβάζοντας ένα βιβλίο, μια εφημερίδα, απολαμβάνοντας μια μπύρα !

Έτσι κι εμείς .... Στην παραλία στο Μπαρμπάτι, κάναμε μπάνιο και διαβάζαμε την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Φτάνοντας στο ένθετο "Οικονομία" στην κεντρική σελίδα στην κορυφή αριστερά διαβάζουμε τον τίτλο "Εξαγωγές μπίρας με σήμα τον...Όμηρο, ΣΕΛ 10".

Πηγαίνοντας στη σελίδα 10, συνεχίζουμε το διάβασμα.... "Ο ζυθοποιός που εμφιάλωσε την... ομηρική παράδοση".

Κοιτάζουμε τη φωτογραφία με τίτλο "Ο Σπύρος Καλούδης, επικεφαλής της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας".
ImageΚοιτάζουμε και την Κερκυραϊκή μπύρα που πίναμε και συνεχίζουμε το διάβασμα του άρθρου της Ελευθεροτυπίας το οποίο αξίζει να διαβαστεί από όλους εμάς που σίγουρα έχουμε αγαπήσει τις Κερκυραϊκές μπύρες και με βεβαιότητα θα απολαύσουμε την  "Ionian Epos" η οποία είναι εμπνευσμένη από μια αναφορά του Ομήρου για τον κρίθινο οίνο που διέθετε ο βασιλιάς Αλκίνοος των Φαιάκων.

<<Η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία αναπτύσσεται αλματωδώς και γνωρίζει διεθνή καταξίωση, παράγοντας μπύρα με μέλι, κατά το πρότυπο του επικού βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου"

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση βρίσκεται κρυμμένο στον ανεξάντλητο «θησαυρό» των εκατοντάδων τοπικών προϊόντων που παράγονται «χύμα», αντί να τυποποιούνται με βάση τις σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ ώστε να μοσχοπουλιούνται σε όλο τον κόσμο.

Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει το γνωστό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες αφιέρωσε ολόκληρο το ρεπορτάζ του, για την Ελλάδα και την οικονομία της χώρας, στην Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία. Μια μικρή εταιρεία που λειτουργεί μόλις την τελευταία διετία, εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη και πριν μερικούς μήνες έγινε θέμα σε εξειδικευμένα περιοδικά και δικτυακούς τόπους για μια μπίρα με μέλι με συνταγή εμνευσμένη από τον Ομηρο.

Η μικρή επιχείρηση τράβηξε την προσοχή του γερμανικού δικτύου χάρη στο γεγονός ότι εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της εν μέσω κρίσης το 2009 με παραγωγή 80.000 φιάλες μπίρας, 70.000 ευρώ τζίρο και τρεις εργαζόμενους. Η παραγωγή της έχει φθάσει τις 400.000 φιάλες, ο τζίρος της ανέρχεται σε 400.000 ευρώ και απασχολεί έξι εργαζόμενους.

«Αυτό που είχαμε στοχεύσει στην πενταετία, ήρθε στη διετία» λέει ο επικεφαλής της εταιρείας Σπύρος Καλούδης. «Η ζήτηση το καλοκαίρι ξεπερνά κατά πολύ τη δυνατότητα παραγωγής και μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου είμαστε σε θέση να ικανοποιούμε τη ζήτηση. Κι αυτό επειδή μειώθηκε η τουριστική κίνηση στην Κέρκυρα σε σχέση με τον Αύγουστο. Αποδείχθηκε ότι οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο φυσικά προϊόντα, σε φρέσκιες μπίρες στην προκειμένη περίπτωση. Αυτή η νέα τάση μάς βρήκε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή».

Παρ' όλα αυτά, το μέγεθος της εταιρείας παραμένει μικρό. «Το θέμα δεν είναι να γίνει η εταιρεία μας πολύ μεγάλη αλλά να υπάρξουν κι άλλες πολλές, ανάλογου μεγέθους, σε όλη την Ελλάδα. Ετσι θα δημιουργηθούν και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Αλλες χώρες όπως η Γερμανία βασίζουν την οικονομία τους σε πολλά μικρά εργοστάσια. Μόνο στη Βαυαρία υπάρχουν 600 ζυθοποιίες, στην Αγγλία 2.500, ενώ στις ΗΠΑ λειτουργούν 3.500 μικροζυθοποιίες που παράγουν συνολικά 15.000 ετικέτες μπίρας» λέει ο Σπ. Καλούδης.

Η εταιρεία ξεκίνησε με δύο ale, αφροζυμωτές μπίρες με την ετικέτα «Corfu Beer»: τη Real Ale Special (ξανθοκόκκινη με φρουτώδη γεύση) και τη Real Ale Bitter (καστανή, ελαφρά πικρή). Το 2010 δημιούργησαν μια νέα ετικέτα, την «Ionian», με πρώτο προϊόν την ξανθιά «Royal Ionian» που βασίζεται σε παλιά τσέχικη συνταγή.

ImageΤα πανηγύρια που οργανώνονται το καλοκαίρι στην Κέρκυρα αποδείχθηκαν ιδανικό «δοκιμαστήριο». «Φέτος δοκιμάσαμε με μεγάλη επιτυχία στα πανηγύρια μια νέα μπίρα τύπου Helles, με λιγότερο αλκοόλ (4,5%) και ανθρακικό ώστε να πίνεται ευχάριστα τις πολύ ζεστές μέρες. Μετά την επιτυχία της θα την εμφιαλώσουμε με το όνομα "Ionian Gold"».

Καινοτόμα προϊόντα

Αυτή την περίοδο η εταιρεία ετοιμάζει την «Ionian Epos», η οποία είναι εμπνευσμένη από μια αναφορά του Ομήρου για τον κρίθινο οίνο που διέθετε ο βασιλιάς Αλκίνοος των Φαιάκων. Η μπίρα παράχθηκε πέρυσι τα Χριστούγεννα σε περιορισμένο αριθμό 6.000 φιαλών. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και η παραγωγή εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς έγινε ανάρπαστη από τους συλλέκτες του είδους απ' όλο τον κόσμο.

«Είναι μια μοναδική μπίρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ. Παράγεται με μαγιά σαμπάνιας και περιέχει βιολογικά πιστοποιημένο μέλι ανθέων της Κέρκυρας (πενήντα κιλά μέλι σε κάθε τόνο μπίρας). Μπορεί να την πιει κανείς άνετα, τρώγοντας σοκολάτα ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό ή παγωτό. Ηδη, η παραγωγή έχει προπωληθεί ακόμα και σε χώρες όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ».

Η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, ωστόσο, εξαρτάται από επενδύσεις επέκτασης που πρέπει να γίνουν. «Δεν βλέπουμε να υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης, παρ' ότι συζητάμε με κάποιες τράπεζες. Μια επένδυση μέσω του αναπτυξιακού νόμου, από την άλλη πλευρά, είναι υψηλού ρίσκου επειδή οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες και μπορεί μια εταιρεία να εκτεθεί ανεπανόρθωτα...>>

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΥΦΑΝΤΗ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: Ένθετο Οικονομία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

 

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

  1. Ζητούνται πωλητές/ταμίες από την εταιρεία Orchestra 24.03.25
  2. Ζητείται βοηθός κουζίνας 24.03.25
  3. Ζητούνται καμαριέρες για Airbnb στην παλιά πόλη 24.03.25
  4. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Rex 24.03.25
  5. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο εντός πόλεως 24.03.25
  6. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 24.03.25
  7. Ζητείται υπάλληλος από το Lord Travel 24.03.25
  8. Ζητείται υπάλληλος από πρατήριο υγρών καυσίμων 24.03.25
  9. Ζητείται ψήστης και τυλίχτρια-ης από την πίττα του παππού 24.03.25
  10. Ζητείται οδηγός από εμπορική εταιρεία 24.03.25
  11. Ζητείται προσωπικό από ξενοδοχείο 24.03.25
  12. Ζητείται άτομο για παράλληλη στήριξη 24.03.25
  13. Ζητείται καμαριέρα 24.03.25
  14. Ζητείται υπάλληλος γραμματείας ποδοσφαιρικής ακαδημίας 24.03.25
  15. Ζητούνται συνεργάτες από την Aqualand Corfu Waterpark 24.03.25
  16. Ζητείται πωλήτρια/ής 24.03.25
  17. Ζητείται προσωπικό από το Nautilus cafe 24.03.25
  18. Ενοικιάζεται διαμέρισμα στην Αθήνα 24.03.25
  19. Ζητείται άτομο για το τμήμα πωλήσεων από την εταιρία Δόικας ΑΕ 21.03.25
  20. Ζητούνται καμαριέρες και καθαρίστριες από το Sentido Apollo Palace Hotel 21.03.25
  21. Ζητείται σερβιτόρος/α 21.03.25
  22. Ζητείται προσωπικό στη μαρίνα Γουβιών 21.03.25
  23. Ζητούνται καθαρίστριες από εταιρεία καθαρισμού 21.03.25
  24. Ζητείται mercandiser από την PepsiCo Hellas 21.03.25
  25. Ζητείται βοηθός μάγειρα, ψήστης και τυλιχτής στη νότια Κέρκυρα 21.03.25
  26. Ζητείται άτομο για service από cafe-snack bar 21.03.25
  27. Ζητείται πωλήτρια στο κέντρο 21.03.25
  28. Ζητείται πωλητής/τρια από την Panaidis Eyewear 21.03.25
  29. Ζητείται προσωπικό από τη Diellas 21.03.25
  30. Ζητείται υπάλληλος αποθήκης από εμπορική επιχείρηση 21.03.25