Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Πλάτων σκέφτεται και γράφει: Πως πέρασα τις εκλογές

Το Corfuland.gr εγκαινιάζει μια νέα στήλη. Ο Πλάτων είναι ένας μικρός μαθητής δημοτικού (μάλλον), που σχολιάζει τα δρώμενα της Κέρκυρας, μέσα από τις εκθέσεις του, με χιούμορ αλλά και αλήθειες.

"Πώς πέρασα τις εκλογές"

Την προηγούμενη Κυριακή στο σχολείο μου είχαμε εκλογές για την τοπική αυτοβύθιση. Οι αυτοβυθιτικές εκλογές είναι πολύ ωραίες, και χωρίζονται στις δημαρχιακές και στις περιφερειακές. Τότε κλείνουν τα σχολεία, γιατί είναι περιβαλλοντικά κέντρα, και δεν κάνουμε μάθημα τουλάχιστον για 4 ημέρες, για να μη μολυνθεί το περιβάλλον. Αν αρρωστήσει κατά λάθος η δασκάλα μου την προηγούμενη, μπορεί να μην κάνουμε και μάθημα ολόκληρη την εβδομάδα. Αλλά φέτος δεν τα κατάφερε, και έτσι γράψαμε έκθεση.

Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας, και απαγορεύεται να λείψει πάνω από το 70% των εγγεγραμμένων. Παλιά άμα έλειπαν, δεν τους άφηναν να βγάλουν εισιτήριο για το εξωτερικό, αλλά τώρα έχει βγει το Internet και κάνουν online booking.

ImageΣτην προεκλογική περίοδο πέρασα πολύ ωραία. Εκεί όλοι οι υποψήφιοι μάς δίνουν από ένα φυλλάδιο, αν θέλουμε να παραγγείλουμε πίτσα, φαγητό ή κόκα κόλα. Καμιά φορά έχουν και προσφορές, αλλά ο μπαμπάς δεν με αφήνει να παραγγέλνω από έξω. Βγήκαν και στην τηλεόραση -ένας ένας, δεν τους αφήνουν όλους μαζί- και υποσχέθηκαν ότι θα παραλάβουν πολύ χρέος. Το χρέος στην Κέρκυρα είναι 30 ή 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς το ΦΠΑ, αλλά αν γίνει χρηστή διαχείριση και υπάρχει καλό οργανόγραμμα, θα μάς τα χαρίσουν.

Οι υποψήφιοι συμφώνησαν ότι ο δήμος θα είναι πάντα κοντά στον πολίτη, θα αγωνιστεί να διεκδικήσει πόρους από το αθηνοκεντρικό κράτος, και ότι όταν πεθάνουμε, θα πάμε όλοι στον παράδεισο. Εγώ ρώτησα τη μαμά μου πώς είναι ο δημοτικός παράδεισος, αλλά εκείνη μίλαγε στον γκόμενο από το κινητό, και μού είπε να μην την ενοχλώ με βλακείες.

Μετά άκουσα και τους περιφερειακούς υποψήφιους. Αυτοί κουράστηκαν πολύ γιατί γύρισαν τα επτάνησα μια αγκαλιά, κι έφτασαν μέχρι το ιόνιο αρχιπέλαγος κι ακόμη παραπέρα. Τα νησιά του Ιονίου δεν έχουν πλοία, έχουν μόνο επτανησιακό πολιτισμό, γι' αυτό αργείς να πάς από το ένα νησί στο άλλο. Μια φορά ο θείος μου έφυγε Χριστούγεννα από την Κέρκυρα να πάει στη Ζάκυνθο, κι ακόμα τον περιμένουμε. Πάντως, το διακήδευμα των φετινών εκλογών είναι η περιφερειακή συνοχή, δηλαδή αν αρρωστήσουμε, θα απαγορεύεται να πηγαίνουμε στα Γιάννινα, αλλά ό,τι κάνουμε μόνοι μας αγκαλιασμένοι.

Την ημέρα των εκλογών ήμουν μαζί με τον μπαμπά μου στη Ρευτική Επιτροπή. Σ' αυτή την επιτροπή έρχονται οι υποψήφιοι ανά δέκα λεπτά και χτυπούν τους ανθρώπους στην πλάτη για να μην πνιγούν. Αυτοί συνήθως πεινάνε, αλλά το κυλικείο είναι κλειστό τις Κυριακές. Ο παλιός δήμαρχος σ' αυτές τις εκλογές έστειλε ένα ΡΕΟ με τρόφιμα, αλλά έμεινε από βενζίνη, και θα μείνει εκεί μέχρι τις επόμενες εκλογές.


Στην επιτροπη που ήμουν εγώ δεν έχει πολύ δουλειά, γιατί στο Λιστόν έχει πιο μεγάλη κάλπη και πάνε περισσότεροι άνθρωποι. Ο μπαμπάς μου έλυνε σταυρόλεξα, κοίταζε τις γκόμενες και καμιά φορά έμπαινε και στο παραβάν να βοηθήσει με τα ψηφοδέλτια. Όταν έκανε λάθη στην καταμέτρηση, ο δικαστικός εισπράκτορας τον διαολόστελνε. Όμως, τα ψηφοδέλτια είχαν πολλά ονόματα, γιατί τώρα όλη η Κέρκυρα είναι ένας δήμος και θέλει πολλούς συμβούλους για να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων. Ευτυχώς, είχαμε πολλά άσπρα ψηφοδέλτια (τα βάλαμε ξεχωριστά, να μη λερωθούν με τα υπόλοιπα) και τελειώσαμε πιο γρήγορα.

Μετά το ΠΑΣΟΚ είπε ότι το μήνυμα του μνημονίου πέρασε, η Νέα Δημοκρατία ότι δε θα περάσει, και το ΚΚΕ μη σώσει και περάσει. Στην Κέρκυρα κέρδισε ο δήμαρχος που είχαμε και παλιά, και περιφερειάρχης ο βουλευτής που είχαμε και παλιά. Αλλά αυτοί δεν θα γίνουν τώρα άρχοντες. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να ξεκουραστούν, και να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους. Έτσι κι αλλιώς, ο δήμος και η περιφέρεια δεν προβληματίζονται από 15 Νοεμβρίου-31 Δεκεμβρίου, και οι επισκέπτες τουρίστες είναι σπίτια τους.

Για την αντιγραφή: Βασίλης Κρουστάλλης

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News