Ειδοποίηση
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Οδυσσέας Ελύτης έζησε στην Κέρκυρα 9 μήνες !

Φέτος στις 2 Νοεμβρίου συπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996). Το 2011 έχει ανακυρηχθεί έτος Οδυσσέα Ελύτη. Πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά. Με αφορμή αυτό ο Κερκυραίος συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου αναμένεται στις 21 Νοεμβρίου 2011 να φωτίσει μια περίοδο της ζωής του Οδυσσέα Ελύτη για την οποία δε γνωρίζουμε πολλά, εκδίδοντας το βιβλίο με τίτλο "Ο ερωτευμένος Ελύτης", από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο αναφέρεται στους εννέα μήνες, από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο 1937, που υπηρέτησε ο ποιητής στην Κέρκυρα ως έφεδρος αξιωματικός.

Η εφημερίδα "ΤO BHMA" κάνει αναφορά στο βιβλίο του συγγραφέα καθώς και συνεργάτη της εφημερίδας Φίλιππο Φιλίππου μέσα από ένα άρθρο το οποίο αξίζει να διαβάσουμε και σας το παραπέμπουμε καθ'εαυτού :

Image<<Αθήνα
Ακριβώς ογδόντα χρόνια μετά τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού, ένας νεαρός ποιητής που έμελλε να αναδειχτεί σε σπουδαίο λογοτέχνη πατούσε στην Κέρκυρα που ανέπνεε ακόμη τον φιλόμουσο αέρα της ελευθερίας και της καλλιέργειας που έθρεψε τον εθνικό μας ποιητή.

Οι καιροί βέβαια μόνο ελεύθεροι δεν ήσαν: 1937, δικτατορία του Μεταξά. Ο εικοσιεξάχρονος Οδυσσέας Ελύτης φτάνει στο νησί μαζί με τον φίλο του Ευάγγελο Λουίζο -εύπορο νεαρό δικηγόρο από την Αμμόχωστο, χρηματοδότη της έκδοσης του περιοδικού «Τα Νέα Γράμματα» γύρω από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί όλοι εκείνοι που αργότερα θα τους αποκαλούσαμε «γενιά του '30»- για να φοιτήσει στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Εννέα μήνες, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, μένει ο Ελύτης στην Κέρκυρα, «απομονωμένος επάνω στο Φρούριο», όπως γράφει στα «Ανοιχτά χαρτιά».

Το 2006, ένας δημοσιογράφος φτάνει στο νησί με σκοπό να ερευνήσει την εκεί παραμονή του Ελύτη για άρθρο που ετοιμάζει με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του ποιητή. Πώς πέρασε; Τι έκανε; Ποιους συναντούσε; Και, κυρίως, ποιες συναντούσε; Από το σημείο αυτό αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία που αφηγείται ο πεζογράφος Φίλιππος Φιλίππου στο νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ερωτευμένος Ελύτης».

Σε ένα κείμενο όπου το ιστορικό μυθιστόρημα συναντά το ρεπορτάζ, ανάμεσα σε αποσπάσματα εφημερίδων, μαρτυρίες, φωτογραφικά ντοκουμέντα και αναλύσεις ποιημάτων, ανασαίνει ένας αφηγηματικός κόσμος στον οποίο σεργιανούν ο Ανδρέας Εμπειρίκος με τη φωτογραφική του μηχανή στο χέρι, ο Μ. Καραγάτσης (που φτάνει στην Κέρκυρα για να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς σχετικά με ένα «βλάσφημο» διήγημά του στην εφημερίδα «Κερκυραϊκό Βήμα»), ο κερκυραίος δημοσιογράφος Κώστας Δαφνής, η Μαρία Ασπιώτη, κόρη ντόπιου εργοστασιάρχη, και όλη η οικογένεια Ντάρελ, ο μυθιστοριογράφος Λόρενς με τη μητέρα του Λουίζα, τους αδελφούς του Τζέραλντ και Λέσλι, και τη νεαρή ζωηρή αδελφή τους Μαργκό. Στον κύκλο όλων αυτών προστίθεται το καλοκαίρι, αμέσως μόλις κλείνουν τα πανεπιστήμια, η εικοσάχρονη Ελένη Βεντούρα, φοιτήτρια φιλολογίας στην Αθήνα, η οποία επιστρέφει στο νησί για τις διακοπές της. Την ερωτεύτηκε ο νεαρός Οδυσσέας; Για την κερκυραία καλλονή γράφτηκε το ποίημα «Ελένη» των «Προσανατολισμών»; Αυτά προσπαθεί να διαλευκάνει ο δημοσιογράφος-αφηγητής σε αλλεπάλληλα ταξίδια του στο νησί, συνομιλώντας με τους ντόπιους και σκαλίζοντας τα αρχεία των τοπικών εφημερίδων.

Το «Ερωτευμένος Ελύτης» είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Φίλιππου Φιλίππου που παίζει μεταξύ μυθοπλασίας και βιογραφίας. Προηγήθηκαν το «Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη» (Πατάκης, 2003) και το «Ο θάνατος του Ζορμπά» (Πατάκης, 2007), «δεν πρόκειται όμως για μυθιστορηματικές βιογραφίες», όπως μας λέει ο ίδιος. «Τα κείμενα αυτά προέκυψαν από την επιθυμία μου να μιλήσω για διάσημους έλληνες λογοτέχνες με τον δικό μου τρόπο και δεν αφορούν το σύνολο της ζωής τους. Εστιάζουν συνήθως σε μια σύντομη περίοδο της ζωής τους η οποία είναι εν πολλοίς άγνωστη και οι ελάχιστες πληροφορίες που έχουμε προκαλούν τη φαντασία να πλάσει ιστορίες και να κάνει υποθέσεις για τα γεγονότα».

Η ιδέα να γράψει ένα μυθιστόρημα για την περίοδο που ο Ελύτης έζησε στην Κέρκυρα -η οποία, σημειωτέον, είναι η γενέτειρα του Φιλίππου- γεννήθηκε το 2004. Έκτοτε ακολούθησε πολύ διάβασμα και έρευνα στο Αρχείο Ελύτη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και στα αρχεία των τοπικών εφημερίδων στην Κέρκυρα, συναντήσεις με ανθρώπους από τον κύκλο του Ελύτη και Κερκυραίους που θυμούνταν την εποχή. Με όλους αυτούς συνομιλούν διαρκώς τα ποιήματα του νομπελίστα συγγραφέα σε ένα βιβλίο που δίνει διέξοδο αφενός στο γνωστό αρχειοδιφικό πάθος του Φιλίππου και αφετέρου στη μυθοπλαστική φαντασία του.

Θα μας πείσει ότι κατάφερε να ανασυνθέσει τα γεγονότα ενός ημιφωτισμένου διαστήματος της ζωής του ποιητή ο αφηγητής του «Ερωτευμένου Ελύτη»; Ο συγγραφέας του βιβλίου, αν και συνεργάτης του «Βήματος», δεν μας αποκάλυψε το τέλος της ιστορίας. Αυτό είναι το κουσούρι όσων έχουν πολλά πάρε-δώσε και με την αστυνομική λογοτεχνία: θέλουν πάντοτε να μας αφήνουν σε αγωνία.>>

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Φωτογραφία Νίκου Δήμου: από τις τελαυταίες του Ελύτη στο Πόρτο Ράφτη με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου


Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

 1. Ζητείται προσωπικό από το Nautilus cafe 15.07.24
 2. Πωλείται επιχείρηση στον Πεζόδρομο 15.07.24
 3. Χαρίζεται σκύλος 15.07.24
 4. Ζητείται καθαρίστρια 15.07.24
 5. Ζητείται υπάλληλος σε εργαστήριο με donuts 15.07.24
 6. Ζητείται νέος/α για τη θέση service από καφέ-bar στο κέντρο 15.07.24
 7. Ζητείται οδηγός από την βιοτεχνία πάγου Ice maker 15.07.24
 8. Ζητείται προσωπικό από super market στο κέντρο 15.07.24
 9. Ζητείται άτομο για φροντίδα ηλικιωμένης 15.07.24
 10. Ζητείται προσωπικό κουζίνας 15.07.24
 11. Ζητείται σερβιτόρα/ος και βοηθοί από Ιταλικό εστιατόριο 15.07.24
 12. Ζητείται καμαριέρα στο Κοντόκαλι 15.07.24
 13. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Rex 15.07.24
 14. Ζητείται barista από ξενοδοχείο στο Πέραμα 15.07.24
 15. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στο κέντρο της πόλης 15.07.24
 16. Ζητείται προσωπικό από την Praktiker Hellas 12.07.24
 17. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο/σνακ μπαρ στο Μπαρμπάτι 12.07.24
 18. Ζητείται συνεργάτης για πλύσιμο αυτοκινήτων στη Δασιά 12.07.24
 19. Ζητείται υπάλληλος για λάντζα/ καθαριότητες από εργαστήριο παραγωγής τροφίμων στη Χρυσηίδα 12.07.24
 20. Ζητείται πωλήτρια/ής από κατάστημα στην παλιά πόλη 12.07.24
 21. Ζητείται υπεύθυνος/η τουριστικού γραφείου 12.07.24
 22. Ζητούνται ηλεκτρολόγοι 12.07.24
 23. Ζητείται άτομο για μανικιούρ/πεντικιούρ και κομμωτής/τρια από το κομμωτήριο Έλενα και Αναστασία Hair Salon 12.07.24
 24. Ζητείται άτομο για εργασία σε πάρκινγκ αυτοκινήτων 12.07.24
 25. Ζητείται σύμβουλος πωλήσεων από την εταιρεία Κωτσόβολος 12.07.24
 26. Ζητείται υπάλληλος για το εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου Τερκενλής στο κέντρο 12.07.24
 27. Ζητείται προσωπικό για το τμήμα συντήρησης από τον όμιλο Sani/Ikos 12.07.24
 28. Ζητείται άτομο για service από cafe snack-bar στο κέντρο 12.07.24
 29. Ζητούνται οδηγοί Β κατηγορίας 12.07.24
 30. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Mr Lee στο κέντρο 11.07.24

Corfuland News