Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Μυοκάστορας της Κέρκυρας: ένας ανεπιθύμητος εισβολέας στην πανίδα του νησιού

Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα για την πανίδα και χλωρίδα της Κέρκυρας  έχει αναρτήσει ο κος Στέφανος Πουλημένος στο blog Εστία Κυνοπιαστών (19/01/2013) και αναφέρεται σε ένα μεγάλο τρωκτικό το οποίο έχει καταγραφεί τα τελευταία 10-15 χρόνια στη Χρυσίδα Κυνοπιαστών και επρόκειτο για τον μυοκάστορα που πιθανότατα έχει έρθει από τις εκβολές του ποταμού Καλαμά της Θεσπρωτικής ακτής και είναι o "φόβος" για τους μικροκαλλιεργητές της περιοχής. Ο μυοκάστορας δρα ανενόχλητος όσο εκλείπουν σαρκοφάγα είδη της τοπικής πανίδας, αλεπούδες, κουνάβια και τσακάλια.

Ο Μυοκάστορας της Κέρκυρας: ένας ανεπιθύμητος εισβολέας στην πανίδα του νησιού

[Μυοκάστορας στον Κάτω Μύλο Χρυσίδας. Φωτογραφήθηκε με υπόδειξη του Αντώνη Δ. Μαζαράκη. (19.10.2013) ]
 

Στη γειτονική Ιταλία ο μυοκάστορας είναι  το μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα όλης της πεδιάδας του Πάδου, από το Πιεμόντε μέχρι και το Δέλτα του ομώνυμου ποταμού. Σε όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας τα ζώα έχουν πλέον εποικίσει το αρδευτικό δίκτυο, τις αρδευόμενες καλλιέργειες, τις ακτές, τα ποτάμια, τα κανάλια, τις… πηγές και τις αστικές λιμνούλες!

Οι Ιταλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης, γιατί βρίσκουν πλέον τους μυοκάστορες να βόσκουν μέσα στους κήπους των σπιτιών τους και στα πάρκα των πόλεων, να κολυμπούν στις ιδιωτικές πισίνες τους, να σουλατσάρουν δίπλα στα παιδιά τους… μέσα στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς. Στις εθνικές οδούς και στους επαρχιακούς δρόμους γύρω από το Μιλάνο, το πιο συνηθισμένο θέαμα τώρα πια είναι οι χτυπημένοι από τα αυτοκίνητα μυοκάστορες, που όμως αυξάνονται και πληθύνονται παρά το «πογκρόμ» που ξεκίνησαν εναντίον τους τα τελευταία χρόνια οι Ιταλικές αρχές.

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται και οι αγρότες της περιοχής, καθώς μόνο το 2010 οι μυοκάστορες κατέστρεψαν το 57,3% των καλλιεργειών καλαμποκιού, το 39,7% του ρυζιού, το 2% των λαχανικών, το 0,6% του σταριού και το 0,4% του κριθαριού!

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε την εισβολή του μυοκάστορα στον Αμβρακικό, στη Λευκάδα, στον Αξιό ποταμό και στην Κέρκυρα για τους μικροκαλλιεργητές.


Άρθρο του Στέφανου Πουλημένου

Μυοκάστορας: Ένα νέο – άγνωστο στους πολλούς – είδος της πανίδας μας στη Χρυσίδα Κυνοπιαστών

Ένα νέο σχετικά, είδος μεγάλου τρωκτικού έχει καταγραφεί τα τελευταία 10 – 15 χρόνια στην περιοχή της Χρυσίδας Κυνοπιαστών, μέσα από μαρτυρίες των ηλικιωμένων μικροκαλλιεργητών της γης, που υφίστανται τις μεγάλες ζημιές από την πολυπληθή πλέον παρουσία τους. Οι αγρότες αναφέρουν ότι το είδος αυτό - κάτι σαν υπερφυσικός ποντικός - πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή, περί τα τέλη της 10ετίας του 1990 και ο πληθυσμός του αυξάνεται διαρκώς, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα σαρκοφάγα* που θα κρατούσαν την ισορροπία στη φύση. Το είδος μάθαμε αργότερα, ότι είναι μυοκάτορας, που πιθανότατα ήρθε από τις εκβολές του ποταμού Καλαμά, στην απέναντι Θεσπρωτική ακτή.

Ο Μυοκάστορας της Κέρκυρας: ένας ανεπιθύμητος εισβολέας στην πανίδα του νησιού

Τα χαρακτηριστικά του μυοκάστορα

Για τον μυοκάστορα (myocastor) μαθαίνουμε ότι είναι είδος τρωκτικών θηλαστικών της οικογένειας των μυοκαστοριδών, με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος myocastor coypus· ονομάζεται, επίσης, μυοπόταμος. Πρόκειται για ημιυδρόβιο τρωκτικό της Νότιας Αμερικής, το οποίο έχει μεταφερθεί και εγκλιματιστεί στις περισσότερες εύκρατες και τροπικές περιοχές του κόσμου.  Ο μυοκάστορας, γνωστός και με τις κοινές ονομασίες νούτρια και κοϊπού, μοιάζει με μεγάλο αρουραίο, με συνολικό μήκος σώματος  (με την ουρά) περίπου 1 μ. και βάρος 6 -12 κιλά. Έχει μεγάλο, σχεδόν τριγωνικό κεφάλι με μικρά μάτια, κυρτή ράχη και φολιδωτή ουρά, μήκους 35 εκ. Τα πίσω πόδια του είναι μακρύτερα από τα μπροστινά και καταλήγουν σε 5 δάχτυλα, τα 4 από τα οποία είναι ενωμένα με νηκτική μεμβράνη. Οι κοπτήρες του έχουν ζωηρό πορτοκαλί χρώμα. Η γούνα του αποτελείται από κοντό απαλό τρίχωμα γκριζωπού χρώματος, που είναι πιο πυκνό κοιλιακά και φέρει διάσπαρτες πολυάριθμες, μακριές, μεταξοειδείς, καστανοκόκκινες ή καστανόξανθες τρίχες. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μυοκάστορα είναι ότι το θηλυκό φέρει τους μαστούς στη ράχη, διατεταγμένους σε τέσσερα ζεύγη κοντά στη σπονδυλική στήλη.
Ο μυοκάστορας είναι επιδέξιος κολυμβητής και ζει στις όχθες των λιμνών, των ποταμών και των βάλτων, όπου σκάβει βαθιές φωλιές. Είναι περισσότερο δραστήριος κατά τις νυχτερινές ώρες και τρέφεται με υδρόβια φυτά, ρίζες και καρπούς.

Το φέραν για τη γούνα του και τώρα…

Παλαιότερα το κυνήγι του ήταν ελεύθερο στη Νότια Αμερική, ωστόσο σήμερα έχει περιοριστεί πολύ από τους προστατευτικούς νόμους καθώς και από το γεγονός της διάδοσης της εκτροφής του. Το τρωκτικό αυτό εκτρεφόταν σε μεγάλη κλίμακα κατά το παρελθόν, κυρίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, για την πολύτιμη γούνα του. Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, ορισμένα ζώα διέφυγαν της αιχμαλωσίας με αποτέλεσμα, το πολλαπλασιασμό τους σε παρυδάτιες περιοχές και την πρόκληση μεγάλων καταστροφών στις καλλιέργειες, όπως συμβαίνει τώρα στην περιοχή της Χρυσίδας.

 

* Τα σαρκοφάγα είδη της τοπικής πανίδας που εξέλιπαν από τη 10ετία του 1960, πιθανότατα από την εκτεταμένη χρήση του τοξικού φαρμάκου DDT, είναι οι αλεπούδες, τα κουνάβια και τα τσακάλια (φωτο κάτω).

Ο Μυοκάστορας της Κέρκυρας: ένας ανεπιθύμητος εισβολέας στην πανίδα του νησιού


Πηγές: http://koinonkynopiaston.blogspot.gr/2013/10/blog-post_19.html, www.e-artemis.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.e-artemis.gr

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News