Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητείται πωλητής/τρια από κατάστημα στο κέντρο
- Ζητείται κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης
- Ζητείται πλήρωμα σκάφους/ hostess
- Ζητούνται θεραπευτές μασάζ
- Πωλούνται αβγά
- Ζητείται μουσικός
- Ζητείται εργαζόμενος για ηλεκτρολογείο σκαφών/ ηλεκτροτεχνικό εργαστήριο
- Πωλείται μονοκατοικία στο Κεφαλομάνδουκο/Αλυκές
- Πωλείται μπιλιάρδο
- Ζητείται προσωπικό
Τι παίζει Σήμερα
Kέρκυρα: το νησί της φιλοξενίας και ο μύθος του Οδυσσέα
Εμφανίσεις:
- Ημ / νία: 13.09.18
Το νησί των Φαιάκων: χώρος φιλοξενίας από τα αρχαία χρόνια
Για τους Έλληνες η αξία της φιλοξενίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική από πολύ παλιά. Σήμερα παραμένει και είναι προσαρμοσμένη στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Την ίδια άποψη έχουν και για την Κέρκυρα οι επισκέπτες της κάθε χρόνο.
Στα χρόνια του Ομήρου η φιλοξενία θεωρούνταν πράξη αρετής και ένας ηθικός θεσμός για τους Έλληνες. Ο ξένος ήταν σεβαστό πρόσωπο γιατί ήταν προστατευόμενος των θεών. Οι σκηνές της φιλοξενίας που περιγράφει ο ποιητής στην «Οδύσσεια» είναι δεκαοχτώ.
Σε μια απ’ αυτές περιγράφεται και η φιλοξενία του Οδυσσέα μετά την άφιξη του στην Σχερία (σημερινή Κέρκυρα), το νησί των Φαιάκων. Έχοντας αφήσει πίσω του την Καλυψώ και το νησί της Ωγυγίας ο Οδυσσέας στην προσπάθεια του να επιστρέψει στην πατρίδα του αντιμετωπίζει την οργή του Ποσειδώνα και αναγκάζεται να βρει καταφύγιο στις ακτές της Σχερίας.
Με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς και μετά από δυο μερόνυχτα ταλαιπωρίας στην άγρια θάλασσα θα αποκοιμηθεί σε ένα ήρεμο ακρογιάλι κάτω από τα δέντρα. Το ξημέρωμα ξυπνά από τις χαρούμενες φωνές της Ναυσικάς, κόρης του βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου και των κοριτσιών που τη συνοδεύουν. Στη συνέχεια, δεν θα αργήσει η κόρη του βασιλιά να περιποιηθεί τον ξένο. Θα του δώσει λάδι να πλυθεί, ρούχα και φαγητό και θα τον προσκαλέσει στο παλάτι.
Φτάνοντας στο παλάτι ο Οδυσσέας παρουσιάζεται στη βασίλισσα Αρήτη και ο Αλκίνοος του προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία του. Την επόμενη μέρα συγκάλεσε τη Βουλή των Φαιάκων και αποφασίζουν να βοηθήσουν να στείλουν τον ξένο στην πατρίδα του. Προς τιμήν του οργάνωσε αθλητικούς αγώνες και ένα πλούσιο συμπόσιο. Εκεί ο Οδυσσέας αποκαλύπτει την ταυτότητα του και διηγείται τις περιπέτειες του από την Άλωση της Τροίας. Οι Φαίακες άρχοντες γεμάτοι θαυμασμό για τον ταλαιπωρημένο ήρωα του χαρίζουν πλούσια δώρα. Την άλλη μέρα οι φημισμένοι για την εποχή τους ναυτικοί Φαίακες ετοίμασαν γι’ αυτόν ένα από τα πλοία τους για να επιστρέψει με ασφάλεια στην Ιθάκη.
Για τους φιλόξενους Φαίακες δεν πληροφορούμαστε μόνο από τον Όμηρο. Ένας άλλος επικός ποιητής ο Απολλώνιος ο Ρόδιος στο έργο του «Αργοναυτικά» μας διηγείται ότι οι Αργοναύτες με τον Ιάσονα και τη Μήδεια επισκέφθηκαν τη Σχερία. Μετά την αποχώρηση του Ιάσονα από την Κολχίδα με το χρυσόμαλλο δέρας, ο πατέρας της Μήδειας, ο βασιλιάς Αιήτης, έστειλε μερικούς Κόλχους να τον καταδιώξουν. Τότε ο Ιάσονας βρήκε καταφύγιο στο παλάτι του Αλκίνοου. Ακόμα, στην αφήγηση του επικού ποιητή πληροφορούμαστε ότι σε μια σπηλιά κοντά στο Υλλαϊκό λιμάνι έγιναν οι γάμοι του με τη Μήδεια.
Συντάκτης: Νίκος Στούπης