Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Καρποφόρα η 5η Ετήσια Ανταλλαγή Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Σπόροι: μεγάλη ανταπόκριση των Κερκυραίων
 
Καρποφορία πολυετούς αθόρυβης προσπάθειας, και υπέρβαση κάθε θετικής προσδοκίας, σηματοδοτεί η 5η Ετήσια Ανταλλαγή Σπόρων ντόπιων ποικιλιών που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας με συμμετοχή του Εναλλακτικού Εργαστηρίου τις 7 Απριλίου στο Ιστορικό Ψυχιατρείο. Στην εκδήλωση οι πρωτεργάτες του κινήματος ανταλλαγής σπόρων από το «Πελίτι» της Δράμας, Π. Σαϊνατούδης και Σ. Γιδά, επέδειξαν τρόπους παρασκευής αλατιού από βότανα, μερέντας από μέλι και ταχίνι, και τυριού (που έγιναν ανάρπαστα από τους παρευρισκόμενους). Εκ μέρους του Συλλόγου μίλησε ο Σταμάτης Γκίνης, τεκμηριώνοντας διεξοδικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αγροτική οικονομία, τη βιοποικιλότητα και τη δημόσια υγεία από τις απαγορεύσεις στην επαναφύτευση ίδιων σπόρων, οι οποίες «μπολιάζονται» μεθοδικά στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Αξιολογώτερο κριτήριο επιτυχίας (και πρώτιστος στόχος) της εκδήλωσης ήταν σίγουρα η αθρόα συμμετοχή του κόσμου: η συμμετοχή τριακοσίων Κερκυραίων, όλων τους δυνάμει καλλιεργητών. Σε όλους αυτούς προσφέρθηκαν δωρεάν – βάσει της αρχής του «Πελίτι», «από χέρι σε χέρι, και από καρδιά σε καρδιά» – περισσότεροι από χίλιους φάκελοι σπόρων για σπορά, και περισσότερα από χίλια μικρά φυτά για φύτευση (εκτιμήσεις των διοργανωτών, στο ελάχιστο). Είχε προηγηθεί, την 11η Φεβρουαρίου, ανάλογη συμμετοχή των Κερκυραίων στην «Πρώιμη» Ανταλλαγή Σπόρων που οργανώθηκε, πρώτη φορά φέτος, στην Άνω Κορακιάνα, με συνδιοργανωτή τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άνω Κορακιάνας.   
 
Η επιτυχία της 7ης Απριλίου θα ήταν ανέφικτη χωρίς την πολύτιμη αρωγή του Εναλλακτικού Εργαστηρίου Κέρκυρας, της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι», και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Νέοι Ορίζοντες» που προσέφερε απλόχερα (και απλόχωρα) τη φιλοξενία του στο Καφέ “Lunatico”, με τους υπευθύνους και τους εργαζομένους του.
Αμφότερες οι φετινές Ανταλλαγές Σπόρων οφείλονται σε πολυάριθμους συντελεστές που παρήγαγαν με προσωπική τους εργασία και Imageσυνεισέφεραν δωρεάν τους σπόρους και τα φυτά που διανεμήθηκαν:

*Εναλλακτική Κοινότητα «ΠΕΛΙΤΙ» (Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας).
*Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας.
*Μέλη της Αγροκολλεκτίβας «Ελαία».
*Αγρόκτημα «Ευτέρπη».
*Οικογένεια Γραμμένου (Κτήμα «Άσπρος Κόρακας»).
*Σπύρος Αυγερινός
*Φώτης Βρανάς
*Φρειδερίκη Βλάσση
*Κώστας Βλάσσης
*Λένα Κάντα
*Στέφανος Κουλούρης
*Βασίλης Κοσμάς
*Ιβάν Μεζίτης
*Βασιλική Μπούκα
*Ευάγγελος Πανδής
*Ζαΐρα Παπαδάτου
*Αλέξανδρος Παργινός
*Αναστάσιος Σαγιάς
*Γιάννης Σαούλος
*Κική Τριανταφύλλου
 
(Και ενδεχομένως άλλους, που από λάθος δεν σημειώθηκαν).
 

Corfuland Live Webcams

Nautilus

Ανεμόμυλος

Δείτε live

Oasis Hotel

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News