Ειδοποίηση
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items
 • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ιδανικά μέρη της Κέρκυρας για πεζοπορίες

Η Κέρκυρα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των περιπάτων στη φύση καθώς υπάρχει πλήθος πέτρινων μονοπατιών τα οποία περιβάλλονται από πλούσια φύση, κυπαρίσσια, πουρνάρια, ελαιόδεντρα και έχουν θέα πάντα στο μπλε της θάλασσας. Το ψηλότερο όρος του νησιού είναι το βουνό Παντοκράτορα 906 μέτρων το οποίο μπορεί κανείς να διασχίσει από χαμηλά της παραλίας Ύψου και να φτάσει στο υψηλότερο σημείο του νησιού με θέα στην Κέρκυρα, Αλβανία και Διαπόντια Νησιά. Παρακάτω θα βρείτε μερικά μέρη της Κέρκυρας όπου μπορείτε εύκολα να περπατήσετε και να μαγευτείτε από το τοπίο της κάθε μίας περιοχής. 

Ιδανικά μέρη της Κέρκυρας για πεζοπορίες

Ιδανικά μέρη της Κέρκυρας για πεζοπορίες

Ο Παντοκράτορας είναι το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, με υψόμετρο 906 μέτρων. Καταλαμβάνει το βορειοανατολικό άκρο του νησιού και καταλήγει ανατολικά στο στενό της Κέρκυρας. Η κορυφή του προσφέρει εξαιρετική θέα καθώς από αυτή διακρίνεται ολόκληρο το νησί και μεγάλο τμήμα των κοντινών Αλβανικών ακτών.

Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Ιστώνη. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στην ομώνυμη μονή που χτίστηκε σχεδόν στην κορυφή του βουνού τον 14ο αιώνα. Η μονή είναι σήμερα γνωστή ως Ιερά Μονή  Υψηλού Παντοκρατόρος. Κοντά της λειτουργεί τα τελευταία χρόνια καφετέρια και σε μικρή απόσταση από αυτή έχουν τοποθετηθεί τηλεπικοινωνιακές κεραίες.

Παραδοσιακό μονοπάτι ενώνει το βουνό με την θάλασσα. Συγκεκριμένα κοντά στην παραλία του Ύψου ξεκινάει ένα μονοπάτι που ενώνεται με δρόμο σε κάποια διαστήματα. Η θέα και ο πλούτος της φύσης είναι απαράμιλλης ομορφιάς έως την κορυφή του βουνού και ενδύκνειται για περιπατητικό τουρισμό.

 Εκεί θα γνωρίσετε τα παραδοσιακά μικρά ορεινά χωριά, Παλαιά Περίθεια και Νέα Περίθεια. Προετοιμαστήτε να περπατήσετε σε μονοπάτια ανάμεσα σε κυπαρίσσια με ένα μείγμα ελληνικών και ιταλικών κτηρίων. Έαν πλησιάσετε στο σημείο έναρξης και τερματισμού του βουνού με τα πόδια μπορείτε να παρατηρήσετε την ιταλική επιρροή στην αρχιτεκτονική αυτού του ήσυχα ορεινά χωριό. Αυτή η υπέροχη βόλτα θα σας οδηγήσει σε ένα κύκλωμα της υψηλή κορυφογραμμής του Σταυρού. Έχουμε φτάσει σε ένα ευχάριστο εκκλησάκι από ένα μονοπάτι στο βουνό. Καθόλη την διαδρομή θα γευτείτε την φανταστική θεα που σας προσφέρει το υψόμετρο του Παντοκράτορα. Ξεκινα από τον δρόμο για τον Σταυρο. Θα περάσετε τα σπίτι στην Dafnata και μετά θα περπατήσετε τον κεντρικό δρόμο ο οποιος είναι καλούμενος με δέντρα Elias. Κοιτώντας κάτω βλέπετε την κοιλάδα της Στρογγυλής, την Λίμνη Κορρισίων, τα ορεινά χωρια Άγιο Ματθαιο και Βουνιατάδες. Καθώς ανεβαίνουμε θα βρούμε μπροστά μας μια μεγαλοπρεπείς σπηλιά. Πριν χρονια αυτή η σπηλιά χρησίμευε σαν καταφύγιο. Το γεωγραφικό τοπίο είναι εκπληκτικό. Λίγο παρακάτω και μετά από μια μικρή παράκαμψη υπάρχει ένα μαγευτικό εκκλησάκι, χτισμένο πάνω σε βράχους, το οποιο προεξέχει από τον λόφο.

Μονοπάτι Ερημίτη
Ακολουθώντας τις ακτογραμμές μια περιοχής εντελώς παρθένας και ανέγγιχτης από τον τουρισμό, το Μονοπάτι Ερημίτη ξεκινά από τον Άγιο Στέφανο Σινιών και καταλήγει στην παραλία Αυλάκι. Στην διαδρομή αυτή θα περπατήσετε μέσα σε πυκνή βλάστηση, θα συναντήσετε απομονωμένες παραλίες και τρεις λίμνες, σημαντικούς υγρότοπους και καταφύγια σπάνιων πουλιών. Η συνολική διάρκεια του Μονοπατιού δεν ξεπερνά τη μιάμιση ώρα. Το Μονοπάτι Ερημίτη ξεκινά από την παραλία Αγίου Στεφάνου Σινιών και συνεχίζει ανατολικά πάνω από την ακτογραμμή. Η διαδρομή εναλλάσσεται περνώντας από ακρωτήρια και μικρές παραλίες. Την άκρη της Ξυλοκερατιάς στην οποία λένε πως κάποτε λειτουργούσε λατομείο, την παραλία του Ασπάλαθρα, που πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο θάμνο που φύεται στην περιοχή, όπως και τον καλά προστατευμένο όρμο της Κορφοβονιάς, όπου η ύπαρξη πηγαδιών μαρτυρά αγροτική δραστηριότητα άλλων εποχών. 

Ιδανικά μέρη της Κέρκυρας για πεζοπορίες

Πεζοπορία στην λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

Το συγκεκριμένο μονοπάτι ξεκινά από τον Άγιο Σπυρίδωνα Περίθειας, από μια γέφυρα που χωρίζει την παραλία από την λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και είναι το απόλυτο οικολογικό μονοπάτι. Μπορεί στο μήκος του να είναι λιγότερο από 2 χιλιόμετρα, ωστόσο υπάρχουν κάθετα μονοπάτια που αν τα ακολουθήσεις αυξάνουν την διαδρομή στα 13 χιλιόμετρα μέσα σε δάσος στα όρια της λιμνοθάλασσα Αντινιώτη με τα αμφίβια loutra loutra (βίδρα). Η ευρασιατική βίδρα είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη. Η ευρασιατική βίδρα θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.  Ακολουθώντας το μονοπάτι, οι εικόνες εναλλάσσονται με την λιμνοθάλασσα στα ανατολικά, τις σχεδόν παρθένες παραλίες στα δυτικά, ενώ στο κέντρο υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. 

Ιδανικά μέρη της Κέρκυρας για πεζοπορίες

Πεζοπορία στην παλιά Περίθεια

Εδώ η πεζοπορία αποκτά αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ξεκινά από τον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Περιθειας, διασχίζει το χωριό και μέσω του παλιού οδικού δικτύου καταλήγει στους πρόποδες του Παντοκράτορα. Η διαδρομή είναι ήπια και μπορεί κανείς να προμηθευτεί νερά και αναψυκτικά από τις ταβέρνες του χωριού. Η διαδρομή εναλλάσσεται από πλακόστρωτα μονοπάτια και χωματόδρομους. Θα συναντήσετε αγριοκάτσικα, λατομεία και αετούς. Διαδρομή –χωρίς σήμανση-ξεκινάει από την Παλιά Περίθεια (450 μέτρα υψόμετρο) και καταλήγει στην κορυφή του Παντοκράτορα (917 μ. υψόμετρο) με διάρκεια ανάβασης 1ώρα. 

Ιδανικά μέρη της Κέρκυρας για πεζοπορίες

Πεζοπορία στις Νυμφές

Στις Νυμφές η διαδρομή με απλή σήμανση με μπλε και κόκκινο χρώμα και διαρκεί περίπου 45'. Ξεκινάει από την πλατεία του χωριού Νύμφες , ακολουθώντας τις πινακίδες πάνω στον ασφαλτόδρομο. Στη διασταύρωση για Ασκηταριό, στρίβει δεξιά. Από εκεί, ακολουθώντας τη μπλε σήμανση, φτάνει κανείς στον τάφο του Ηπειρώτη ασκητή Αρτεμίου Παίσιου που τον 5ο αιώνα βρέθηκε από την Ήπειρο στην Κέρκυρα και για τον οποίο πολλά θαύματα μπορούν να σας διηγηθούν οι ντόπιοι. 

Το Κερκυραϊκό Μονοπάτι
Το Κερκυραϊκό Μονοπάτι είναι η μεγαλύτερη περιπατητική διαδρομή στο νησί, καλύπτοντας περίπου 220 χιλιόμετρα πανέμορφων μονοπατιών που ξεκινούν από το νότο και φτάνουν στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας. Η πεζοπορία αυτή διαρκεί περίπου 10 ημέρες και περνά μέσα από αγροτικές και δασικές περιοχές του νησιού, παρακάμπτει τις πιο αναπτυγμένες περιοχές, περιλαμβάνει σημεία με όμορφη θέα, βιοτόπους, παραλίες, γραφικά μεσαιωνικά χωριά, μνημεία και μοναστήρια (altercorfu.com)

Μονοπάτι Παλαιοκαστρίτσας στο Αγγελόκαστρο

Από χαμηλά της παραλίας Παλαιοκαστρίτσας ξεκινά η ανάβαση από τσιμεντένιο δρόμο με θέα στην όμορφη Παλαιοκαστρίτσα, και ενώνεται από πέτρινο μονοπάτι μέσα σε άφθονο πράσινο και εν συνεχεία μέσα από ελαιοκτήματα οδηγείτε επάνω σε δρόμο στο χωριό Κρήνη. Προορισμός είναι το Αγγελόκαστρο, ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Ελλάδας στην κορυφή της υψηλότερης αιχμής της ακτής του νησιού στη βορειοδυτική ακτή, όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί μέσα στο κάστρο και από την κορυφή του να ατενίσει το απέραντο γαλάζιο και την απαράμιλλη ομορφιά της Παλαιοκαστρίτσας. 

Ιδανικά μέρη της Κέρκυρας για πεζοπορίες

Για περισσότερες πληροφορίες Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας

Πληροφορίες από altercorfu.com, wikipedia.org

Eπιμέλεια άρθρου: Φαϊτά Ελίνα

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Προβεβλημένες Αγγελίες

 1. Ζητείται νέος/α για τη θέση service από καφέ-bar στο κέντρο 15.07.24
 2. Ζητείται προσωπικό από super market στο κέντρο 15.07.24
 3. Ζητείται άτομο για φροντίδα ηλικιωμένης 15.07.24
 4. Ζητείται προσωπικό κουζίνας 15.07.24
 5. Ζητείται σερβιτόρα/ος και βοηθοί από Ιταλικό εστιατόριο 15.07.24
 6. Ζητείται καμαριέρα στο Κοντόκαλι 15.07.24
 7. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Rex 15.07.24
 8. Ζητείται barista από ξενοδοχείο στο Πέραμα 15.07.24
 9. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο στο κέντρο της πόλης 15.07.24
 10. Ζητείται προσωπικό από την Praktiker Hellas 12.07.24
 11. Ζητείται προσωπικό από εστιατόριο/σνακ μπαρ στο Μπαρμπάτι 12.07.24
 12. Ζητείται συνεργάτης για πλύσιμο αυτοκινήτων στη Δασιά 12.07.24
 13. Ζητείται υπάλληλος για λάντζα/ καθαριότητες από εργαστήριο παραγωγής τροφίμων στη Χρυσηίδα 12.07.24
 14. Ζητείται πωλήτρια/ής από κατάστημα στην παλιά πόλη 12.07.24
 15. Ζητείται υπεύθυνος/η τουριστικού γραφείου 12.07.24
 16. Ζητούνται ηλεκτρολόγοι 12.07.24
 17. Ζητείται άτομο για μανικιούρ/πεντικιούρ και κομμωτής/τρια από το κομμωτήριο Έλενα και Αναστασία Hair Salon 12.07.24
 18. Ζητείται άτομο για εργασία σε πάρκινγκ αυτοκινήτων 12.07.24
 19. Ζητείται σύμβουλος πωλήσεων από την εταιρεία Κωτσόβολος 12.07.24
 20. Ζητείται υπάλληλος για το εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου Τερκενλής στο κέντρο 12.07.24
 21. Ζητείται προσωπικό για το τμήμα συντήρησης από τον όμιλο Sani/Ikos 12.07.24
 22. Ζητείται άτομο για service από cafe snack-bar στο κέντρο 12.07.24
 23. Ζητούνται οδηγοί Β κατηγορίας 12.07.24
 24. Ζητείται προσωπικό από το εστιατόριο Mr Lee στο κέντρο 11.07.24
 25. Πωλείται δυάρι στους Άγιους Δέκα 11.07.24
 26. Ζητείται προσωπικό από κατάστημα εστίασης στο κέντρο 11.07.24
 27. Ζητούνται καμαριέρες και βοηθοί προϊσταμένης ορόφων από το ξενοδοχείο Dreams Corfu Resort & Spa 11.07.24
 28. Ζητούνται μάγειρες, άτομο για υποδοχή και guest relations agent από το ξενοδοχείο Dreams Corfu Resort & Spa 11.07.24
 29. Ζητούνται οδηγοί και βοηθοί από την εταιρεία Eurodraught SA 11.07.24
 30. Ζητείται εκπρόσωπος εξυπηρέτησης από την Auto Rent 11.07.24

Corfuland News