Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Γιατί να σπουδάσω στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Σπουδές κατ'αποκλειστικότητα!

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε στην έντυπη εκδοσή της, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, άρθρο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τίτλο: "Γιατί να σπουδάσω στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Σπουδές κατ'αποκλειστικότητα!".

Το άρθρο περιλαμβάνει δηλώσεις της Πρυτάνεως του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγήτριας κ. Αναστασίας Σαλή - Παπασαλή σχετικά με την ιστορία του Πανεπιστήμιου και τα πρότυπα ακαδημαϊκά Τμήματα σπουδών που διαθέτει για τους φοιτητές του.Το ΑΕΙ της Κέρκυρας παρέχει στους φοιτητές του τέσσερα μοναδικά στην Ελλάδα γνωστικά πεδία 

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις ειδικότητες τις οποίες ένας νέος δεν μπορεί να σπουδάσει πουθενά αλλού σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Γιατί να σπουδάσω στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Σπουδές κατ'αποκλειστικότητα!Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας είναι το μοναδικό πανεπιστημιακού επιπέδου τμήμα κατάρτισης ελληνόφωνων μεταφραστών και διερμηνέων συνεδρίων.

 
Το Τμήμα Aρχειονομίας, Bιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας είναι το μόνο πανεπιστημιακό στην Eλλάδα που καλύπτει τις αναφερόμενες στον τίτλο του γνωστικές περιοχές.
 
Το Τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας, από τα πιο νέα αφού ιδρύθηκε το 2004, θεωρείται από τα πιο εξειδικευμένα σε αυτό τον τομέα.
 
Οσο για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, στις τρεις κατευθύνσεις του, περιλαμβάνονται σπάνια διδακτικά αντικείμενα: τζαζ, παλαιά μουσική, εκκλησιαστικό όργανο, μουσική για φιλμ, τηλεόραση, χορό, μουσικοθεραπεία. Μάλιστα στις 21 Νοεμβρίου το τμήμα συμμετείχε σε παράσταση χορού που μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε πέντε πόλεις (Λίβερπουλ, Φλόριδα, Εδιμβούργο, Τέξας και Κέρκυρα). Για την Κέρκυρα ήταν η 1η Διεθνής Τηλεματική Παράσταση Σύγχρονου Χορού.
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να ξεχωρίζει. Ακόμη και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου είναι ξεχωριστό. Τμήματα Ιστορίας μπορεί να διαθέτουν και άλλα Πανεπιστήμια, αλλά αυτό του Ιονίου είναι το μόνο αμιγώς ιστορικό τμήμα ελληνικού ΑΕΙ. 
ΒΑΡΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1984. Συμπληρώνει δηλαδή 30 χρόνια λειτουργίας αλλά και 190 από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, της οποίας αποτελεί τον φυσικό διάδοχο. Πρόκειται για την Ακαδημία που ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1824 και υπήρξε το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα το Ιόνιο απαρτίζεται από έξι τμήματα σπουδών.
Ολες οι πανεπιστημιακές δραστηριότητες του ιδρύματος (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια) πραγματοποιούνται στο campus B στα κτίρια του παλαιού ψυχιατρείου Κέρκυρας αντί μικρού μισθώματος. Παλαιότερα το πανεπιστήμιο αναγκαζόταν να νοικιάζει κτίρια που ήταν διάσπαρτα στην πόλη. Πρόκειται για μία προσπάθεια της σημερινής διοίκησης να εξοικονομήσει πόρους και να οργανώσει καλύτερα όσα προσφέρει στους φοιτητές.
Στο ερώτημα γιατί να σπουδάσει ένας φοιτητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η πρύτανής του Αναστασία Σαλή-Παπασαλή εξηγεί «μα, γιατί εδώ θα σπουδάσει. Εμείς εδώ δεν έχουμε απεργίες. Ο φοιτητής θα έχει μια ευχάριστη φοιτητική ζωή».
Το campus του πανεπιστημίου, λέει η πρύτανης, βρίσκεται στην καρδιά της Κέρκυρας. Με χαμηλό μίσθωμα το ίδρυμα  εκμεταλλεύτηκε το κτίριο του παλαιού ψυχιατρείου. «Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές συμμετέχουν στη ζωή της πόλης. Μπορούν να κερδίσουν πράγματα. Για παράδειγμα, γίνονται κάθε εβδομάδα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιπλέον η Κέρκυρα έχει μια άλλη κουλτούρα. Οι Κερκυραίοι είναι ευγενείς. Συνεπώς ο νέος που θα φύγει από εδώ μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, θα φύγει όχι μόνο ως επιστήμονας αλλά και ως αναβαπτισμένος άνθρωπος».
 
ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. Ενα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στους νέους είναι ότι διαθέτει τέσσερα πρότυπα τμήματα, τονίζει η κυρία Παπασαλή. «Αν θέλεις να γίνεις διερμηνέας δεν μπορείς να το κάνεις πουθενά αλλού. Επίσης, η ειδικότητα αρχειονομίας - βιβλιοθηκονομίας - μουσειολογίας δεν διδάσκεται αλλού. Το Τμήμα Τεχνών Ηχου είναι πολύ εξειδικευμένο. Αλλά και το Μουσικών Σπουδών είναι ξεχωριστό. Εδώ οι φοιτητές διδάσκονται τζαζ. Εξάλλου η Κέρκυρα έχει μεγάλη ιστορία στη μουσική».
Η πρύτανης τονίζει ακόμη πως πλέον το πανεπιστήμιο διαθέτει και σύγχρονο γυμναστήριο. Γενικά λέει το ανώτατο ίδρυμα του Ιονίου είναι «ένα πανεπιστήμιο "μπουτίκ"».
Σε ό,τι αφορά τις παροχές προς τους φοιτητές, η διοίκηση του ιδρύματος έχει μεριμνήσει για τη στέγαση των νέων σε ξενοδοχεία σε πολύ χαμηλές τιμές. Οπως τονίζει η κυρία Παπασαλή, εκτός από τους φοιτητές που στεγάζονται εντελώς δωρεάν (με έξοδα του πανεπιστημίου) σε ξενοδοχεία, «έχουμε συμφωνήσει με ξενοδόχους να προσφέρουν πολύ καλές τιμές στους φοιτητές σε καλά ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων».

Δραστήριες είναι και οι καλλιτεχνικές ομάδες των φοιτητών οι οποίες διοργανώνουν θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών και ποδηλατοβόλτες. 

 

Με μία ματιά
1984 το έτος ίδρυσης του Ιονίου Πανεπιστημίου
5.000 περίπου είναι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές
120 είναι τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού
Τα τμήματα σπουδών του είναι έξι (σε παρένθεση το έτος έναρξης λειτουργίας): 
Tμήμα Iστορίας (1985) 
Tμήμα Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας (1986) 
Tμήμα Mουσικών Σπουδών (1992) 
Tμήμα Aρχειονομίας, Bιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (1993) 
Tμήμα Πληροφορικής (2004) 
Τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας (2004)

 
ΤΑ ΝΕΑ - Μάνος Χαραλαμπάκης
 

Corfuland Live Webcams

Morosa Vintage & Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News