Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ελπιδοφόρα "Η πρώιμη ανταλλαγή σπόρων"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ελπιδοφόρα η «Πρώιμη ανταλλαγή σπόρων»

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Κορακιανιτών αλλά και των Κερκυραίων στην ολότητά τους στην «Πρώιμη» Ανταλλαγή Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών που πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άνω Κορακιάνας την 11η Φεβρουαρίου, σε μία μεστή κόσμου και ελπίδων αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Συνεταιρισμού, στην Άνω Κορακιάνα.
 
ImageΗ Ανταλλαγή Σπόρων γίνεται δωρεάν βάσει του πλαισίου αρχών της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι». Στόχος της, η διάσωση «άγνωστων», παραγκωνισμένων από τα «εμπορικότερα» υβρίδια, ντόπιων ποικιλιών, αλλά και η ανάληψη ενεργού ρόλου διατήρησης, αναπαραγωγής και εκ νέου συνεισφοράς των σπόρων, από ντόπιους καλλιεργητές. Προοπτική της, η συγκρότηση ζωντανής «τράπεζας σπόρων», με ρόλο στην προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας.
 
Στην «Πρώιμη» Ανταλλαγή της Άνω Κορακιάνας μοιράστηκαν σπόροι σε περισσότερους από 100 καλλιεργητές. Ο Σταμάτης Γκίνης, βιολόγος-ιχθυολόγος, και μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, μίλησε για τους κινδύνους που συνεπάγονται για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, της ανθρώπινης υγείας και της βιοποικιλότητας, οι νέες νομοθεσίες κατά της χρήσης σπόρων ιδίας παραγωγής που προμοτάρουν γνωστές πολυεθνικές εταιρίες με «πατέντες» σπόρων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άνω Κορακιάνας τον προλόγισε με αναφορές στη διαδρομή του ιστορικού φορέα από το 1918 και στην προοπτική του Κερκυραϊκού συνεταιριστικού κινήματος. Παρεμβάσεις έγιναν από τον Γιάννη Σαούλο του Συνεταιρισμού «ΟΙΚΟΖΩΗ» και από Κώστα Βλάσση, πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών. Χαιρέτισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σ. Ρίγγας. Παρέστησαν επίσης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας Αλέκος Σγούρος, και καλλιεργητές από τις εναλλακτικές κινήσεις «Μπουτσούνι» και «Ελαία».
 
Σημειωτέον ότι οι δραστηριότητες της Ανταλλαγής Σπόρων θα κορυφωθούν, όπως κάθε χρόνο, με το κεντρικό «Ανταλλακτήριο» στην πόλη της Κέρκυρας, την 7η Απριλίου – την καθιερωμένη ως «Ημέρα των Σπόρων» από την Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, και με παρουσία εκπροσώπου του Πελίτι.
 
 

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News