Προσφορές

Κανένα γεγονός
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Έκλεισε ο κύκλος της ζωής του λαμπρού Θόδωρου Αγγελόπουλου

ImageΣτην Αιωνιότητα... o Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Έκλεισε ο κύκλος της ζωής του λαμπρού Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, σε ηιλικία 77 ετών, όταν χθες 24 Ιανουαρίου 2012, λίγο μετά τις 7, έπεσε θύμα τροχαίου παρασυρόμενος από μηχανή, εν ώρα γυρισμάτων του τελευταίου μέρους της τριλογίας του με τίτλο "Η άλλη θάλασσα".

O Θόδωρος Αγγελόπουλος ή Theo στο εξωτερικό (γεν. Αθήνα το 1935) υπήρξε ο σκηνοθέτης της ποίησης και των εικόνων της ιστορίας. Χωρίς οι ταινίες του να είναι πάντα προσιτές σε ένα εύκολο κοινό, ωστόσο η δύναμη των πλάνων και το ουμανιστικό μήνυμα που εξέπεμπαν καθιστούσαν τις ταινίες του ξεχωριστές.

Διεθνώς αναγνωρισμένος στο εξωτερικό, χάρισε στην Ελλάδα τον Χρυσό Φοίνικα το 1996 στις Κάννες με την ταινία "Η αιωνιότητα και μια μέρα". Ξεκίνησε ωστόσο την διεθνή καριέρα του το 1975 με τον "Θίασο", μια παραβολή της αρχαίας τραγωδίας στην μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Ταινίες όπως "Ταξίδι στα Κύθηρα" (1984), "Ο Μελισσοκόμος" (1986), "Τοπίο στην ομίχλη" (1988), "Το μετέωρο βήμα του πελαργού" (1991), "Το βλέμμα του Οδυσσέα" (1995) τού χάρισαν διεθνείς διακρίσεις στα κιν/κά φεστιβάλ του Βερολίνου και της Βενετίας.

Συνεργάστηκε με την αφρόκρεμα των Ευρωπαίων ηθοποιών (Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Bruno Ganz), αλλά έδωσε την ευκαιρία και σε Έλληνες ηθοποιούς (Κατράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Θανάσης Βέγγος) να ξεδιπλώσουν μια διαφορετική πτυχή του ταλέντου τους.

Τελευταία του ταινία "Η σκόνη του χρόνου" (2008), ένα ακόμη ιστορικό πορτρέτο της Ελλάδας με τους Willem Dafoe, Irene Jacob και Michel Piccoli.

Ο Αγγελόπουλος υπήρξε πάντα ασυμβίβαστος στο όραμά του, χωρίς εκπτώσεις είτε προς το εσωτερικό (όπου καυτηρίαζε ό,τι θεωρούσε κακώς κείμενο) είτε προς το εξωτερικό.

Μνημειώδης η απόρριψη του 'δεύτερου', υποτιμητικού για εκείνον, βραβείου στο φεστιβάλ των Καννών για το "βλέμμα του Οδυσσέα" το 1995, λέγοντας : "Αν μόνο αυτό έχετε να μού δώσετε, τότε κι εγώ δεν έχω τίποτα να σάς πω", κι έφυγε από τη σκηνή.

Αρκετοί τον θεώρησαν κατεστημένο τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό κιν/φο, ωστόσο οι κριτικοί αναγνώριζαν σε κάθε του ταινία την ικμάδα και την ποιότητα των εικόνων του. 

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από "Το Βλέμμα του Οδυσσέα", με τον Θανάση Βέγγο

 

RIP

 

Eπιμέλεια: Βασίλης Κρουστάλλης

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News