Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Διεθνές βραβείο στο Τμήμα Πληροφορικής σε εργασία για το i-cloud

Τμήμα Πληροφορικής: Διεθνές βραβείο σε εργασία Ελλήνων ερευνητών για το i-cloud

Με χαμηλές προσδοκίες είχε δηλώσει συμμετοχή στο International Symposium on Cluster, Cloud and Grid Computing  η ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΕΜΠ ( Δημήτρης Τσουμάκος , Γιάννης Κωνσταντίνου, Χριστίνα Μπούμπουκα, Σπύρος Σιούτας  και Νεκτάριος Κοζύρης). Στο εν λόγω συνέδριο πληροφορικής είχαν κατατεθεί 257 εργασίες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων μόνον 57 επελέγησαν για παρουσίαση (22%).

«Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, όταν ενημερωθήκαμε ότι ήμασταν στους τρεις φιναλίστ, ακόμα περισσότερο δε όταν λάβαμε το πολυπόθητο βραβείο καλύτερης εργασίας του συνεδρίου» αναφέρει στην «Κ» ο δρ Γιάννης Κωνσταντίνου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων του ΕΜΠ.

Διεθνές βραβείο στο Τμήμα Πληροφορικής σε εργασία  για το i-cloud

«Tiramola»

Η καινοτόμος εργασία, που απέσπασε το βραβείο, φέρει το ευφάνταστο όνομα «Tiramola», από το γνωστό καρτούν, που προσφέρει ευελιξία στους χρήστες του Ιντερνετ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύστημα ανοικτού λογισμικού, που εφαρμόζει αυτόματα αλλαγές στο είδος και το μέγεθος των υπολογιστικών πόρων, π.χ. ενός δικτυακού ιστοτόπου, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του χρήστη-διαχειριστή. «Ο Τiramola ακολουθεί τις κατευθύνσεις που του δίνει ο χρήστης, ο οποίος μπορεί π.χ. να ζητάει να μεγιστοποιήσει το κέρδος από την υψηλή επισκεψιμότητα ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το κόστος από τη χρήση της υποδομής» εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνου. «Το λογισμικό μας παρακολουθεί όλο το 24ωρο την κατάσταση της εφαρμογής (π.χ. του ιστοτόπου) και εν συνεχεία ως ένα «έξυπνο» σύστημα αυτενεργεί: εφαρμόζοντας τους κανόνες που του δόθηκαν αποφασίζει και ρυθμίζει μόνο του το σωστό μέγεθος και είδος πόρων που απαιτείται για να αυξηθεί το όφελος του χρήστη - πελάτη». Χρησιμοποιεί την περίφημη τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud computing), που αποτελεί τη «χρυσή» λύση για την κάλυψη αναγκών υποδομής από μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Οι εταιρείες - πάροχοι των υπηρεσιών (cloud providers) ουσιαστικά «νοικιάζουν» υπολογιστική ισχύ και αποθηκευτικό χώρο σε διάφορες άλλες εταιρείες. Η ελληνική εφαρμογή «πάει» ουσιαστικά τις δυνατότητες της εν λόγω τεχνολογίας ένα βήμα παρακάτω, καθώς ο Tiramola λειτουργεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αυξομειώνοντας τους πόρους ανάλογα με τις ανάγκες που παρατηρεί.

 

«Η ιδέα προήλθε κατά την εποχή που εκπονούσα το διδακτορικό μου με θέμα την αυτόματη διαχείριση και εξισορρόπηση του φόρτου εργασίας σε κατανεμημένα περιβάλλοντα» θυμάται ο δρ Κωνσταντίνου. Επισημαίνεται ότι η ομάδα του ΕΜΠ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, είναι επικεφαλής του ευρωπαϊκού project «celar», που εξελίσσει το ίδιο μοντέλο μαζί με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εταιρείες. Το celar, μέσα από μια πολύ ανταγωνιστική, πανευρωπαϊκή διαδικασία, στην οποία μόνο το 6-7% των έργων τελικά επιλέγεται, απέσπασε πριν από έναν χρόνο χρηματοδότηση από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να δώσει «φτερά» στους νέους ερευνητές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πηγή: Καθημερινή

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Τα Δίχτυα

Δασσιά

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News