Τι παίζει Σήμερα

Latin Fiesta @ Cygnus, 29/11/2023

Ώρα έναρξης: 20:00
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Casa Parlante «Ζωντανό Μουσείο» στην Κέρκυρα. 2 Κερκυραίες, μια ιδέα και το βραβείο HEA

Συντάκτης: Φαϊτά Ελίνα

«Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας» 2013 απονεμήθηκε σε δύο Κερκυραίες με μια καινοτόμα ιδέα με το όνομα Casa Parlante, ένα «Ζωντανό Μουσείο» που θα αναπαριστά την ατμόσφαιρα μίας ιστορικής έπαυλης του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας.

Δύο Κερκυραίες, μια ιδέα, ένα βραβείο...

Κάθε χρόνο, ένας έως πέντε νικητές θα βραβεύονται από το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας» με τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας: χρηματοδότηση, υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτική καθοδήγηση από έναν πολύπειρο σύμβουλο επιχειρήσεων-μέντορα. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που θα δοθεί στους νικητές του Βραβείου θα είναι περίπου 700.000 ευρώ, μετά και την πολύτιμη συνεισφορά νέων υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει δεσμευτεί για τη στήριξή της προς το Βραβείο για τα επόμενα πέντε έτη.

Το 2013, που ήταν η χρονιά έναρξης του Βραβείου, περισσότερα από 800 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας ενώ υποβλήθηκαν συνολικά 295 επιχειρηματικά σχέδια. Οι κριτές εξέτασαν κάθε πρόταση προσεκτικά προτού επιλέξουν τις δέκα επικρατέστερες και προτού αναδείξουν τους τέσσερις τελικούς νικητές.

Ανάμεσα λοιπόν στους τέσσερις αυτούς νικητές ήταν και  διακρίθηκε με μεγάλη μας χαρά, ένα project πολύ καινοτόμο που εμπνεύστηκαν δύο γυναίκες Κερκυραίες - μάνα με κόρη-  και αφορά ένα «ζωντανό μουσείο» που θα αναπαριστά την ατμόσφαιρα μίας ιστορικής έπαυλης του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα μεσα σε μια μουσειακή έκθεση σε εν είδη αυθεντικό παλαιό κερκυραϊκό αρχοντικό στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, μέσα στο οποίο θα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μίας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής, ώστε ο επισκέπτης να "ταξιδεύει" στο παρελθόν, έχοντας μία ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη εμπειρία.

Casa Parlante «Ζωντανό Μουσείο» στην Κέρκυρα. 2 Κερκυραίες, μια ιδέα και το βραβείο HEA

Το αρχοντικό το οποίο θα στεγάσει το μουσείο είναι υπό ταχεία ανακαίνιση και η εταιρεία έχει ήδη προσφέρει έμμεση απασχόληση σε δεκάδες τοπικούς επαγγελματίες, πέρα από τις μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη λειτουργία της.

Εμείς ήρθαμε σε επαφή με την κυρία Αικατερίνη Ράντου και την ρωτήσαμε σχετικά με αυτό το έργο που υλοποιείται εδώ και καιρό στο νησί μας και πρόκειται να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην Κέρκυρα και στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη μας χαρά που Κερκυραίες και μάλιστα γυναίκες έχουν νέες ιδέες, αποφασιστικότητα και τολμούν το διαφορετικό μέσα σε μια επιχειριματική κοινωνία που οι περισσότεροι ακολουθούν το δρόμο της ασφάλειας, της απομίμησης, της αντιγραφής προϊόντων και υπηρεσιών.

Η κυρία Αικατερίνη Ράντου μιλάει στην Ελίνα Φαϊτά και αποκλειστικά στο Corfuland.gr για τo Casa Parlante - Corfu Living Museum.
 

E.Φ.: Τόπος καταγωγής σας η Κέρκυρα. Έχετε ζήσει στο νησί;

Α.Ρ.: Στην Κέρκυρα έχω ζήσει όλα μου τα καλοκαίρια, από πολύ μικρή. Για κάποιο διάστημα έζησα μόνιμα, αλλά αναγκάστηκα να επιστρέψω στον Πειραιά, λίγο καιρό αφού απέκτησα την κόρη μου, για επαγγελματικούς λόγους.

Ε.Φ.: Είναι και οι δύο γονείς σας Κερκυραίοι;

Α.Ρ.: Ο πατέρας μου ήταν Κερκυραίος και η μητέρα μου είχε καταγωγή από την Σμύρνη.

Ε.Φ.: Τι  έχετε σπουδάσει και με τι ασχολείστε;

Α.Ρ.: Έχω σπουδάσει τουριστικά και όλα αυτά τα χρόνια έχω ασχοληθεί και αποκτήσει εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ε.Φ.: Το 2013 ήταν η χρονιά έναρξης του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας και αποφασίζετε μαζί με την κα Θεοδώρα Ευθυμίου να υποβάλετε μια πρόταση.

Περισσότερα από 800 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Eλληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, ενώ υποβλήθηκαν συνολικά 295 επιχειρηματικά σχέδια.  Θα μας πείτε η  ίδια για την πρόταση που υποβάλατε την “CasaParlante” ;

Α.Ρ.: Είχαμε αυτήν την ιδέα, αλλά δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα για την υλοποίησή της. Οπότε, μαθαίνοντας για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, θεωρήσαμε πως ήταν μία σπουδαία ευκαιρία για εμάς να υποβάλλουμε την πρότασή μας σε μορφή ενός μελετημένου επιχειρηματικού πλάνου.

Ε.Φ.: Με την συνεργάτιδά σας κα Θεοδώρα Ευθυμίου, ποια η σχέση;  Εργάζεστε μαζί;

Α.Ρ.: Η Θεοδώρα Ευθυμίου είναι η κόρη μου.

Ε.Φ.: Πως προέκυψε η σκέψη αυτή για ένα «Ζωντανό Μουσείο»;  Έχετε δει ανάλογο σε κάποια χώρα του εξωτερικού γιατί για την Ελλάδα δε νομίζω να υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Ε.Ρ. Η επιθυμία μας ήταν να δημιουργήσουμε μία επιχείρηση, η οποία θα ήταν έξω από τα όρια του τυποποιημένου, δηλαδή κάτι ξεχωριστό για τα δεδομένα της χώρας μας. Σε ανάλογες συζητήσεις, είχαμε διαπιστώσει ότι ήδη έχει γίνει προσπάθεια για παρόμοια έργα στο εξωτερικό, οπότε αποφασίσαμε να το τολμήσουμε και πιο συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, λόγω της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας του τόπου.

Ε.Φ.:  Πρόκειται για ένα «Ζωντανό Μουσείο» όπου θα παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μίας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής, ώστε ο επισκέπτης να "ταξιδεύει" στο παρελθόν, έχοντας μία ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη εμπειρία. Γιατί επιλέξατε τον 19ο αιώνα;

Α.Ρ.: Γενικότερα, η Κέρκυρα βρέθηκε σε μία παράλληλη πορεία άνθησης της οικονομίας, του εμπορίου και του πνεύματος, μέσα από όλες τις επιρροές των Ενετών, των Γάλλων και των Άγγλων οι οποίοι υπήρξαν κατακτητές. Μελετώντας διάφορες πηγές, είδαμε πως η ανάπτυξη της Κέρκυρας βρισκόταν σε μεγάλη ακμή τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όπου και τα αρχοντικά της πόλης αποτελούσαν τα κέντρα της διανόησης και της τέχνης της εποχής. Θεωρήσαμε πως ο 19ος αιώνας αποτελεί το απόγειο αυτής της εικόνας του νησιού μας, κάτι το οποίο καθρεφτίζεται μέχρι και σήμερα στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.

Από την αρχή, η ιδέα μας ήταν να αναπαραστήσουμε όσο πιο πιστά γίνεται ένα αστικό σπίτι της εποχής εκείνης, λόγω της μοναδικής ατμόσφαιρας που υπάρχει σε αυτό το ιστορικό κομμάτι του κέντρου, η οποία είναι σαν να σε στέλνει ταξίδι στον χρόνο.

Ε.Φ.: Υποβάλατε λοιπόν την πρότασή σας. Οι κριτές εξέτασαν κάθε πρόταση προσεκτικά προτού επιλέξουν τις δέκα επικρατέστερες και προτού αναδείξουν τους τέσσερις τελικούς νικητές.  Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και ήσασταν μέσα στους  4 νικητές. Πως νιώσατε;

Α.Ρ.: Έχουμε δουλέψει πολύ για αυτό το έργο και φυσικά ήταν μεγάλη η συγκίνηση και η ικανοποίηση, επειδή οι κριτές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας πίστεψαν και εκείνοι τόσο σε αυτήν την ιδέα ώστε να μας δώσουν ένα από τα 4 βραβεία.

Ε.Φ. Ακολουθούν οι τέσσερις νικητές

  • η Stella Mare, μία επιχείρηση επεξεργασίας θαλασσινών που στοχεύει τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις εξαγωγές,
  • η Casa Parlante, ένα «ζωντανό μουσείο» που αναπαριστά την ατμόσφαιρα μίας ιστορικής έπαυλης του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα,
  • η Different & Different, μία ακαδημία μαγειρικής τέχνης και επιχείρηση catering,
  • το «rabt», μία εφαρμογή mobile video για smartphones και tablets.
     

Ε.Φ.: Μετά βεβαιότητας πιστέψατε πολύ στην ιδέα σας  και το επιχειρήσατε. Περιμένατε μέσα σας ότι θα γινόταν  πραγματικότητα η διάκρισή σας;

Α.Ρ.: Η ιδέα αυτή δεν ήταν κάτι καινούργιο για εμάς. Τη δουλεύαμε καιρό στο μυαλό μας, πριν ακόμα βρούμε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο τελικά μας βοήθησε απόλυτα στην υλοποίησή της. Παρ’όλα αυτά, όσο και αν πιστεύαμε εμείς στη συγκεκριμένη ιδέα, δε θα μπορούσαμε ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι θα διακρινόμασταν με αυτόν τον τρόπο, αφού τα επιχειρηματικά σχέδια που κατατέθηκαν και είχαν την πιθανότητα να κερδίσουν, ήταν όλα ιδιαίτερα καινοτόμα ως επιχειρηματικές ιδέες.

Ε.Φ.: Πόσο εύκολο είναι όμως να υλοποιηθεί αυτό το «Ζωντανό Μουσείο» με τη χρήση Ρομποτικής Τεχνολογίας η οποία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα ως προς τις βιομηχανίες;

Α.Ρ.: Στη σημερινή εποχή, όπως γνωρίζουμε, η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, πόσο μάλλον η Ρομποτική, για την οποία βλέπουμε συνεχώς παραδείγματα εξέλιξής της σε διάφορους τομείς. Από την αρχή, πιστεύαμε ότι θα ήταν εφικτό να δημιουργήσουμε τις ανθρώπινες φιγούρες που επιθυμούσαμε με κίνηση και όντως το πετύχαμε, με τον συνεργάτη του ομίλου Libra, κο Μπαζιώτη Νίκο, ο ποίος έχει σπουδές στον τομέα της Ρομποτικής Τεχνολογίας.

Ε.Φ.: Το όλο concept θυμίζει λίγο κάτι από ταινία Αμερικανικής παραγωγής …

Α.Ρ.: Αυτό το σχόλιο με έκανε να χαμογελάσω! Η αλήθεια είναι πως η κόρη μου, παίρνοντας την αρχική ιδέα, κατάφερε να την πλάσει με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσει μία ιστορία ενός «πραγματικού» σπιτιού μίας εποχής της οποίας η ατμόσφαιρά δεν έχει εγκαταλείψει μέχρι σήμερα το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας. Δεν ξέρω αν το conceptθα σας θυμίσει κάτι από ταινία Αμερικανικής παραγωγής, σίγουρα όμως θα είναι ένα «σκηνικό» μέσα στο οποίο οι «θεατές» θα βρίσκονται μέσα σε στιγμές μίας ιστορίας, η οποία μπορεί να ανήκει μεν στο παρελθόν, αλλά θα ξαναγράφεται κάθε στιγμή που θα αναβιώνεται από τους ίδιους.

Ε.Φ.: Συνεργάζεστε με εταιρείες και επιστήμονες εντός της Ελλάδας;

Α.Ρ.: Φυσικά και συνεργαζόμαστε. Από την αρχή, ήταν ένας από τους στόχους για την υλοποίηση του έργου μας.

Ε.Φ.: Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται; Υπάρχει deadline;

Α.Ρ.: Τώρα, έχουμε μπει στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης του έργου μας και βρισκόμαστε σε απόλυτη συμφωνία με το deadlineπου έχουμε, το οποίο είναι στις αρχές του 2014.

Ε.Φ.: Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου αυτού;

Α.Ρ.: Είναι περίπου 150.000,00 ευρώ.

Ε.Φ.: Η διαχείρισή του που ανήκει;

Α.Ρ.: Η διαχείριση του έργου ανήκει σε εμάς.

Ε.Φ.: Θεωρώ ότι η ιδέα σας  είναι ανατρεπτική για τα δεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόκειται  πράγματι για ένα Μουσείο που θα αλλάξει τα δεδομένα έως τώρα στην Ελλάδα;

Α.Ρ.: Σας ευχαριστώ πολύ! Ευελπιστούμε με την υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας, να δείξουμε πως έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αναδείξουμε με νέους, καινοτόμους τρόπους την ιστορία του πολιτισμού και της κουλτούρας μας. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό ο επισκέπτης να μπορεί να «ζει» το παρελθόν, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξάπτεται περισσότερο η περιέργειά του. Όσο πιο ολοκληρωμένη θα είναι η εμπειρία του, τόσο και πιο ολοκληρωμένη θα είναι και η εικόνα που θα σχηματίζει για τον τόπο μας. Τι πιο σημαντικό από αυτό λοιπόν;

Ε.Φ.: Το επιχειρείν εστί καινοτομείν ;

Α.Ρ.: Σαφέστατα! Είναι πολύ σημαντική πλέον η καινοτομία στον επιχειρηματικό κλάδο.

Ε.Φ. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να μας αποκαλύψετε ποιο είναι το  παλαιό αρχοντικό που θα φιλοξενήσει το CorfuLivingMuseum; Που βρίσκεται;  Σε ποιον ανήκει;

Α.Ρ.: Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τη συγκεκριμένη μουσειακή έκθεση, όσο γίνεται πιο κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας για τους λόγους που σας προανέφερα και για να αναπαραστήσουμε όσο πιστά γίνεται ένα αστικό σπίτι της εποχής εκείνης. Τώρα, όσον αφορά στην ακριβή τοποθεσία της, θα το μάθετε λίαν συντόμως!

Ε.Φ.:  Είναι μεγάλη χαρά για την Κέρκυρα η υλοποίηση αυτής της μοναδικής μουσειακής έκθεσης . Πότε υπολογίζετε ότι θα έχουμε τη χαρά να το επισκεφθούμε;

Α.Ρ.: Είναι τιμή μας να λέτε κάτι τέτοιο, γιατί είναι μεγάλη χαρά και για εμάς που καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε την αρχική αυτήν ιδέα για την μουσειακή έκθεσή μας στην Κέρκυρα, έναν τόπο που αγαπάμε ιδιαίτερα, όπως έχετε καταλάβει.

Υπολογίζουμε πως μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 θα είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε!

Ε.Φ.: Είναι ένα έργο που έχει δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης για το νησί μας;

Α.Ρ.: Φυσικά. Από την αρχή, δηλαδή από το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου, έχει ήδη δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και επίσης θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της επιχείρησής μας.

Ε.Φ.: Στοχεύετε ότι το μουσείο αυτό εκτός από όλους εμάς τους Κερκυραίους που θα το επισκεφθούμε, θα είναι και ένας προορισμός που θα μπει στους τουριστικούς οδηγούς και κάθε ένας τουρίστας θα πρέπει να το επισκεφθεί;

Α.Ρ.: Οπωσδήποτε! Φυσικά, η δημιουργία της συγκεκριμένης μουσειακής έκθεσης αφορά όλους τους Κερκυραίους, αλλά και όλους τους τουρίστες που θα επιθυμούν να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Ε.Φ.:  Θα θέλατε να ευχαριστήσετε κάποιους για την εξέλιξή σας αυτή;

Α.Ρ.: Καταρχήν, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (LibraGroup) που πίστεψε στην ιδέα μας και μας βοηθάει στην υλοποίησή της μέχρι και σήμερα. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον διευθυντή, κον Αθανασόπουλο Jimmyπου είναι και ο μέντοράς μας σε όλη αυτήν την προσπάθεια και όλους εκείνους τους ανθρώπους που, με την εμπειρία τους, μας βοηθούν να πραγματοποιήσουμε όσο πιο πιστά γίνεται την αρχική «εικόνα» του έργου που είχαμε στο μυαλό μας.

Ε.Φ.: Κάτι ακόμα που ξεφεύγει .. με την Κερκυραία χορεύτρια και performer Ευαγγελία Ράντου έχετε σχέση;

Α.Ρ.: Η κα. Ευαγγελία Ράντου γνωρίζω ότι είναι μία ιδιαίτερα επιτυχημένη καλλιτέχνης με διεθνής αναγνωρισιμότητα. Όμως, από ό,τι ξέρω, δε μας συνδέει κάποια συγγένεια.

Ε.Φ.: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους επισκέπτες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Α.Ρ.: Θα ήθελα να πω πως αν έχουν τον οποιοδήποτε στόχο, να μην εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια, ειδικά τα νέα παιδιά. Καθημερινά, όλοι ζούμε με αυτήν την κρίση που υπάρχει στη χώρα μας και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ, αλλά πιστεύω πως τελικά το μόνο που αρκεί είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου και στα όνειρά σου, γιατί με προσπάθεια και λίγη τύχη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η λύση βρίσκεται πάντα δίπλα μας.Συντάκτης άρθρου: Φαϊτα Ελίνα

 

 

Corfuland Live Webcams

Oasis

Πέραμα, Κέρκυρα

Δείτε live

Akti Kontogialos

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Corfuland News